Στον δρόμο οι αδιόριστοι επιτυχόντες δικηγόροι

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στον δρόμο οι αδιόριστοι επιτυχόντες δικηγόροι / 44 View / 22/09/2020

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με μάσκες και τήρηση αποστάσεων έξω από το υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή με αίτημα «αξιοκρατία και νομιμότητα».
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις, ακόμα και στο εσωτερικό της Ν.Δ., απέναντι στην εμμονή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα να αφήσει αδιόριστους 37 επιτυχόντες νομικούς επιστήμονες οι οποίοι πέτυχαν στις πολύ απαιτητικές εξετάσεις για την κάλυψη των θέσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με μάσκες και τήρηση αποστάσεων έξω από το υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή προχώρησαν χθες το μεσημέρι οι αδιόριστοι δικηγόροι, ζητώντας «αξιοκρατία και νομιμότητα», ενώ ένα αφισάκι έγραφε: «Ο υπουργός Οικονομικών απαξιώνει την αριστεία». Ζήτησαν συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα, όμως ο τελευταίος δεν ικανοποίησε το αίτημά τους, επικαλούμενος απογευματινή τηλεδιάσκεψη.

Πρόκειται για σοβαρή υπόθεση την οποία ανέδειξε η «Εφ.Συν.» («Αιφνίδιος αποκλεισμός επιτυχόντων με υπογραφή Σταϊκούρα», 27/7/2020) και η οποία αφήνει σκιές ως προς τον πιθανό έλεγχο των διορισμών στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) αλλά και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (στελεχώνεται με επιτυχόντες του ίδιου διαγωνισμού).

Στις 4 Σεπτεμβρίου και μετά την κατάθεση μήνυσης κατά του υπουργού, οι αδιόριστοι νομικοί κατέθεσαν και αγωγή χρηματικής ικανοποίησης εξαιτίας πρόκλησης ηθικής βλάβης από την παράνομη παράλειψη διορισμού αλλά και για την παράνομη σύντμηση της διάρκειας του πίνακα επιτυχόντων. Λίγες μέρες αργότερα, στις 10 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών απορροφά από τον πίνακα και διορίζει και άλλους τέσσερις επιτυχόντες.

Aντιδράσεις
Ωστόσο ο Χρ. Σταϊκούρας εμφανίζεται αδιάλλακτος για την κατάργηση του πίνακα, παρά τις αντιδράσεις πολλών βουλευτών από όλα τα κόμματα. Ενδεικτικό του κλίματος που έχει προκαλέσει η απόφαση Σταϊκούρα ακόμα και στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι η χθεσινή γραπτή αναφορά προς τον υπουργό του βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ., Θ. Λιούπη, ο οποίος υποστηρίζει τους αδιόριστους δικηγόρους και ζητά την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με παράταση ισχύος του πίνακα επιτυχόντων στο ΝΣΚ.

Εξάλλου, χθες σχετική τροπολογία για παράταση του πίνακα επιτυχόντων κατέθεσε στη Βουλή και το ΚΚΕ (την οποία υπογράφουν οι Μ. Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος). Το θέμα είχε έρθει στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτίνας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νάντιας Γιαννακοπούλου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει αντίστοιχη πρωτοβουλία μέσα στις επόμενες μέρες και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναξιοκρατία
«Είμαστε επιτυχόντες, όχι επιλαχόντες, ούτε αποτυχόντες, ούτε σε επετηρίδα! Ετσι το λέει ο νόμος και το σχετικό ΦΕΚ. Οπως δεν αμφισβητούμε την ιδιότητα κανενός θεσμικού παράγοντα, έτσι αναμένουμε να μας σέβονται και να μη μας αποδίδουν χαρακτηρισμούς άλλους από αυτούς που μας απέδωσε επίσημα το ίδιο το κράτος» αναφέρουν οι δικηγόροι, προσθέτοντας πως «αν ο αξιότιμος κ. υπουργός θέλει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, σαφώς και μπορεί να το κάνει, αλλά εκκινώντας από μηδενική βάση και ρυθμίζοντας για το μέλλον! Χωρίς να παίζει με τις ζωές μας».

Κι όμως ο Χρήστος Σταϊκούρας το 2010 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει αντίστοιχη αναφορά (υπ’ αριθμ. 2236/2010) προς τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, προωθώντας το αίτημα των επιτυχόντων σε διαγωνισμό δικαστικών υπαλλήλων να παραμείνει ανοικτός ο πίνακας μέχρι τον διορισμό όλων των επιτυχόντων. Τι έχει αλλάξει άραγε τώρα;