Στις φλόγες η νοτιοανατολική Αττική…

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στις φλόγες η νοτιοανατολική Αττική… / 4 View / 10/09/2020

Με την τραγωδία στη Μόρια σε εξέλιξη και τις απανωτές φωτιές να καίνε ό,τι απέμεινε από τον καταυλισμό, διάσπαρτα μέτωπα μαίνονταν σε όλη τη χώρα, ενώ μεγάλο κομμάτι της νοτιοανατολικής Αττικής παραδόθηκε στις φλόγες.

 

Φωτιά ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης σε δασική και οικοπεδική περιοχή στη θέση Φέριζα στα Καλύβια Αττικής και λόγω των θυελλωδών ανέμων επεκτάθηκε γρήγορα με τις φλόγες να ζώνουν τις αυλές των σπιτιών. Ο εφιάλτης αναβίωσε για τους κατοίκους της Αναβύσσου, όπου η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη.

 

Διαρκώς βελτιωμένη χαρακτηρίστηκε η εικόνα μετά την τελευταία ενημέρωση που είχαμε από την Πυροσβεστική, μέχρι την ώρα που τυπωνόταν η “Αυγή”. Ωστόσο ανησυχία προκαλούν οι διαρκείς αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι οι ριπές ανέμου έφταναν τα 7-8 μποφόρ.

 

Πρόκειται για ένα επεκτεινόμενο μέτωπο, που παρά τη βελτιωμένη εικόνα δημιουργεί ανησυχία, γι’ αυτό παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο, που αναμένεται να επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας παρεμβαίνοντας όπου χρειαστεί.

 

Σε επιφυλακή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Κηφισιά, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία οι άλλες πυρκαγιές που μαίνονταν στην περιφέρεια της χώρας.

 

Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των ισχυρών θυελλωδών ανέμων που μαίνονταν στην περιοχή. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδιναν μάχη για να μην φτάσει η φωτιά στο κέντρο της Αναβύσσου.

 

Με δύο μηνύματα μέσω του 112 η Πολιτική Προστασία κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν οικισμούς για προληπτικούς λόγους και να κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας του Δήμου Σαρωνικού, όπου μαινόταν ανεξέλεγκτη μεγάλη πυρκαγιά.

 

Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Φέριζα, Όλυμπος, της Αγροτικής Τράπεζας (Οικισμός ΑΤΕ) και Αγιασμόθι, καθώς και το οικοτροφείο «Αργώ», όπου βρίσκονταν 27 παιδιά. Όλοι μετέβησαν στο γήπεδο της Παλαιάς Φώκαιας.

 

Στην πυρκαγιά επιχειρούσαν 117 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, πέντε αεροσκάφη, εκ των οποίων το ένα είναι «Σινούκ» του στρατού. Επίσης συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

 

Εξαιτίας της μεγάλης έκτασης του μετώπου στα Καλύβια, των ισχυρών ανέμων και της κρισιμότητας της κατάστασης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.