Στη Βουλή οι καταγγελίες για αποκοπές ρεύματος

by/ 0 Comments / 5 View / 19/12/2020

Μόνο τον Δεκέμβριο έχουν κατατεθεί στη Βουλή 10 ερωτήσεις – επίκαιρες ερωτήσεις – αναφορές της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο σχετικών καταγγελιών

Κοινό μυστικό φαίνεται πως είναι οι καταγγελίες που γίνονται για την κατάσταση που επικρατεί εν μέσω πανδημίας στην παροχή ηλεκτρισμού (αποκοπές, ανάγκη επανασυνδέσεων, οχλήσεις κ.τ.λ.), καθώς αποτυπώνονται σε πλήθος επίσημων ερωτήσεων / επίκαιρων ερωτήσεων / αναφορών βουλευτών, της αντιπολίτευσης, και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι οποίες και δεν έχουν απαντηθεί στη Βουλή.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, είναι οι εξής:

Ερώτηση 49 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη επανασυνδέσεων ρεύματος εν μέσω πανδημίας και τις αποκοπές.

– 3.12: Ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γ. Μουλκιώτη για άμεση λύση στο πρόβλημα διακοπής ηλεκτροδότησης επιχειρήσεων καφέ – εστίασης στη διάρκεια του lockdown λόγω Covid.

– 5.12: Ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Γ. Λογιάδη για την τακτική της ΔΕΗ που έδωσε στοιχεία καταναλωτών σε δικηγορικά γραφεία είσπραξης οφειλών.

– 10.12: Επίκαιρή ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ν. Γιαννακοπούλου για την ανάγκη επανασύνδεσης σε οικονομικά ασθενή νοικοκυριά της Αγίας Βαρβάρας.

– 15.12: α) Ερώτηση της βουλευτή του ΜέΡΑ25 Φ. Μπακαδήμα: «Η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε οικογένειες της Β’ Πειραιά εν μέσω πανδημίας». β) Ερώτηση 6 βουλευτών του ΚΚΕ: «Διακοπές ρεύματος από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων στην Αγία Βαρβάρα».

Οι ισχυρισμοί της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ σε σχέση με τις καταγγελίες που αναφέρονται στις ερωτήσεις / αναφορές των βουλευτών και στο δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ (18.12.2020) δίνει συγκεκριμένα και αναλυτικά στοιχεία για τέσσερις πελάτες:

– Υπόθεση αποκοπής στο Παγκράτι. Ο πελάτης έφυγε από τη ΔΕΗ το 2018 με οφειλή 4.454 ευρώ, μεταφέρθηκε σε άλλο πάροχο που έκοψε τη σύνδεση 7.9.2019 και ο πελάτης μετέπεσε στην Καθολική Υπηρεσία, δημιουργώντας επιπλέον χρέος 2.127 ευρώ. Στις 16.7.2020 γίνεται αποκοπή γιατί παρήλθε ο χρόνος στην Καθολική Υπηρεσία και 6.11.2020 σε επανέλεγχο του ΔΕΔΔΗΕ ο μετρητής εμφανίζεται παραβιασμένος. Στις 3.12.2020 έγινε αποκοπή, πρακτική που ακολουθείται αυτεπαγγέλτως για ρευματοκλοπές.

– Υπόθεση Ροδόπης: Ο πελάτης έφυγε από τη ΔΕΗ αφήνοντας χρέος 9.000 ευρώ.  Άλλαξε πάροχο, κατόπιν πέρασε στην Καθολική Υπηρεσία και συνέχισε να ηλεκτροδοτείται. Την αποκοπή ζήτησε ιδιωτική εταιρεία -όχι η ΔΕΗ- στην οποία χρωστούσε.

– Υπόθεση καρκινοπαθούς στη Θεσσαλονίκη: Καμία αποκοπή δεν έχει πραγματοποιηθεί στον συγκεκριμένο πελάτη, ο οποίος συνεχίζει να ηλεκτροδοτείται κανονικά. Περιγράφεται η περίπτωση από το 2018, όταν έγινε διακανονισμός στο πλαίσιο του ΚΟΤ, από το οποίο όμως απεντάχθηκε. Στις 14.12.2020 ενημερώθηκε εκπρόσωπός του ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία παύσης εκπροσώπησης και θα μεταπέσει στην Καθολική Υπηρεσία και συστάθηκε επανένταξη στο ΚΟΤ. Επίσης εμφανίζει οφειλές 5.526 ευρώ από άλλη παροχή με αγροτικό τιμολόγιο, που έχει γίνει παύση εκπροσώπησης από τη ΔΕΗ.

– Υπόθεση αποκοπών στην Αγία Βαρβάρα. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνοδευόμενα από αστυνομικούς και εισαγγελέα στις 9.12.2020 μετέβησαν στην περιοχή εντός οικισμών Ρομά, στο πλαίσιο ελέγχων για τυχόν παραβιάσεις μετρητών. Διακόπηκαν 6 παραβιασμένες παροχές, 9 που έπρεπε να είναι κομμένες λόγω χρέους και άλλες 4 λόγω χρέους, ενώ διαπιστώθηκαν άλλες 4 περιπτώσεις πιθανών ρευματοκλοπών για τις οποίες ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.

Avgi.gr