Στην προανακριτική (με το νόμιμο τρόπο) οι μάρτυρες «Σαράφης» και «Κελέση»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στην προανακριτική (με το νόμιμο τρόπο) οι μάρτυρες «Σαράφης» και «Κελέση» / 5 View / 24/02/2020

Τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες καλείται να εξετάσει η προανακριτική, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της σκληροπυρηνικής πτέρυγας των Ν.Δ.–ΚΙΝ.ΑΛΛ. να κάνουν πράξη την υπόσχεσή τους «να βγουν οι κουκούλες».
Καταθέτουν το απόγευμα, με προστασία του προσώπου και της ανωνυμίας τους, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» στις 16:00 και «Αικατερίνη Κελέση» στις 20:30. Προηγουμένως, στις 11 το πρωί, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα συνεδριάσει ενόψει της λήψης καταθέσεων.

Λίγες ώρες μετά την απαντητική επιστολή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» προσήλθε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ. Το ίδιο έπραξε και η «Αικατερίνη Κελέση» βάζοντας τέλος στο πολυήμερο θρίλερ με πολιτικές, δικαστικές και αστυνομικές διαστάσεις.

Το έγγραφο του αντεισαγγελέα, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων, καθορίζονται από:

το νόμο 2928/2001,

το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και

την υπ΄ αριθμ. 429/2018

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».