Στην αντεπίθεση περνούν περιφέρεια και δήμοι για το προσφυγικό

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στην αντεπίθεση περνούν περιφέρεια και δήμοι για το προσφυγικό / 14 View / 12/02/2020

Σειρά μέτρων αποφάσισαν οι τοπικές αρχές Βορείου Αιγαίου εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για επιτάξεις γης και δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης.
Ξεχειλίζει η οργή στις τοπικές κοινωνίες Λέσβου, Χίου, Σάμου για τις αποφάσεις της κυβέρνησης περί επίταξης χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης.

Δημοτικά συμβούλια, αλλά και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποφάσισαν σειρά μέτρων προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους και να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στην κυβέρνηση.

Διακόπτουν τον διάλογο, προχωρούν σε κινητοποιήσεις
Περίπου στις 4 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, όπου αποφασίστηκαν, σχεδόν ομόφωνα, η καταδίκη της ΠΝΠ και συγκεκριμένο πλέγμα δράσεων.

Στην απόφαση αντιτάχθηκαν ο εκπρόσωπος της Ανταρσία και του ανεξάρτητου συνδυασμού Άλλος δρόμος.

Ειδικότερα, εκτός από την καταδίκη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη, το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε:

Διακοπή διαλόγου με την κυβέρνηση μέχρι ανάκλησης της ΠΝΠ και αποσυμφόρησης των νησιών.

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ΠΝΠ

Στήριξη στις αποφάσεις για κινητοποιήσεις των δήμων Λέσβου, Χίου και Ανατολικής Σάμου

Ενημέρωση των κομμάτων της Ευρωβουλής, αλλά και των αρχηγών των ελληνικών κομμάτων σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επιμονή στο αίτημα για καμία νέα δομή στα νησιά

Συγκέντρωση – διαδήλωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, Βασιλίσσης Σοφίας 15.
Ομάδες περιφρούρησης στη Δυτική Λέσβο
Νωρίτερα έγιναν γνωστά και τα μέτρα που αποφάσισαν δημοτικά συμβούλια σε έκτακτες συνεδριάσεις.

Το δημοτικό συμβούλιο της Λέσβου αποφάσισε ανάμεσα σε άλλα:

Να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή, και να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα.

Να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, αύριο Τετάρτη, το απόγευμα.

Να κληθεί ο υπουργός Μετανάστευσης να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.

Να υπάρξει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επίταξης της επίμαχης περιοχής.
Την αντίθεσή του στην διαδικασία της επίταξης δημοτικής έκτασης στην θέση «17» εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο Χίου. Παράλληλα, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να υπάρξει προσφυγή κατά της διαδικασίας επίταξης και κατά κάθε άλλης δικαστικής πράξης που σχετίζεται με αυτή. Επίσης, αποφασίστηκε καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του δήμου να συμβάλει στη δημιουργία της δομής. Με την απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο Χίου καλεί τους πολίτες σε εγρήγορση.

Τέλος, μετά την απόφαση του Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης να μην αποδεχτεί τη δημιουργία νέας δομής και να επιμείνει στο κλείσιμο των υπαρχόντων, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Από την πρώτη στιγμή δήλωσα σε όλους τους τόνους, ότι ο Δήμος Μυτιλήνης υφίσταται το μεταναστευτικό πρόβλημα στην καθημερινότητα του, υποβαθμίζοντας την ζωή μας και την κανονικότητα μας. Έχοντας επίγνωση της ευθύνης μας στην επίλυση του προβλήματος αυτού, δήλωσα ότι θα είμαι παρών σε όλες τις κυβερνητικές συναντήσεις για να διαπραγματευτώ και να αξιώσω τα δίκαια για τον δήμο μας και το νησί μας, διασφαλίζοντας πρωτίστως τις ορθές προϋποθέσεις για τις συναντήσεις αυτές. Μη υπαρχόντων των προϋποθέσεων αυτών, η προγραμματισμένη συνάντηση της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ματαιώθηκε, δίνοντας με τον τρόπο αυτό, την καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι ο Δήμος Μυτιλήνης δεν θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον του για όφελος των δημοτών μας και του νησιού μας. Σε κάθε περίπτωση, σεβόμενοι της αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου, θα είμαστε παρόντες στις κινητοποιήσεις των λεσβιακών και των αιγαιοπελαγίτικων Συλλόγων, την ερχόμενη Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών».

Δεν συναντά Περιφερειάρχη και δημάρχους ο Μηταράκης
Υπενθυμίζεται ότι μετά το διαφαινόμενο φιάσκο και τις οργισμένες αντιδράσεις, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε την αναβολή της προγραμματισμένης για την Πέμπτη συνάντησης με τον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου και τους Δημάρχους των νησιών.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η οργή, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τα ποσά που αναμένεται να λάβουν οι δήμοι που θα φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες.