Σε υψηλό 100 ημερών τα κρούσματα κορωνοϊού – Στο τραπέζι και νέα μέτρα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σε υψηλό 100 ημερών τα κρούσματα κορωνοϊού – Στο τραπέζι και νέα μέτρα / 9 View / 31/07/2020

Τα 65 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες είναι η χειρότερη επίδοση της χώρας μας από τις 21 Απριλίου – Η κυβέρνηση συνεχίζει να κρύβεται πίσω από την «ατομική ευθύνη»

Μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων για έξαρση της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα. Τα 65 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη, είναι η χειρότερη επίδοση της χώρας μας από τις 21 Απριλίου, όταν είχαν ανακοινωθεί 156 κρούσματα σε ένα 24ωρο. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν σκέψεις και για νέα μέτρα, με την κυβέρνηση να συνεχίζει να κρύβεται πίσω από την «ατομική ευθύνη».

Πρόκειται για την τέταρτη συνεχή ημέρα που υπάρχει άνοδος του αριθμού νέων μολύνσεων, καθώς καταγράφηκαν 27 κρούσματα την περασμένη Κυριακή, 35 τη Δευτέρα, 52 την Τρίτη και 57 την Τετάρτη.

Παράλληλα, εξακολουθεί να καταγράφεται υψηλός αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων (34 χτες), να υπάρχουν πολλές μολύνσεις στα αστικά κέντρα (συνολικά 18 σε Αττική και Θεσσαλονίκη) αλλά και διάσπαρτα σε αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς και να εντοπίζονται κρούσματα σε σημεία που μέχρι στιγμής δεν είχαν περιστατικά (π.χ. χτες ανακοινώθηκαν οι πρώτες τρεις μολύνσεις στην Κέρκυρα).

Σημειώνεται πως 16 περιστατικά εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους ενός δεξαμενόπλοιου που βρίσκεται αυτή τη στιγμή αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ορισμένοι εργαζόμενοι εμφάνισαν συμπτώματα και ζήτησαν να εξεταστούν. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν θετικοί οκτώ Ινδοί και οκτώ Φιλιππινέζοι ναυτικοί του δεξαμενόπλοιου Merbabu, σημαίας Μάλτας. Το δεξαμενόπλοιο με 25 άτομα πλήρωμα είχε αναχωρήσει τελευταία φορά από την Τουρκία χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο τελικός προορισμός του.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, ανέβηκε στο δεξαμενόπλοιο και πραγματοποίησε τεστ, τα οποία και βγήκαν θετικά σε Covid-19. Όλο το πλήρωμα παραμένει σε καραντίνα μέσα στο δεξαμενόπλοιο μέχρι νεοτέρας.

Αναλυτικά, χθες δηλώθηκαν 65 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία εντοπίστηκαν:

– 17 κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 17 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως, εκ των οποίων τα 16 εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους σε δεξαμενόπλοιο που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από Πειραιά

– 11 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής

– 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης

– 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας

– 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας

– 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας

– 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας