Σε τραγικό αδιέξοδο οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σε τραγικό αδιέξοδο οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη / 5 View / 16/11/2020

Τώρα πια λειτουργούν κλίνες ΜΕΘ οι χειρουργικές αίθουσες, θάλαμοι, καρδιοχειρουργικές μονάδες. ● Στο «Γεννηματάς» νοσηλεύονται 56 θετικοί και 21 ύποπτα, ενώ στο ΑΧΕΠΑ 270 ασθενείς. ● Τα κρεβάτια στις ΜΕΘ αδειάζουν όταν κάποιος ασθενής καταλήγει. ● Στο «Ιπποκράτειο» η εφημερία βγήκε με… 4 ειδικούς και 4 ειδικευόμενους.

Η ΠΟΕΔΗΝ τόλμησε χθες να πει πρώτη επισήμως αυτό που όλοι γνωρίζουν και για το οποίο εξέπεμπαν μέρες τώρα εκκλήσεις για βοήθεια οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής: ότι όχι μόνο είναι εκτός ελέγχου η κατάσταση, αλλά μέρα με τη μέρα το ΕΣΥ γονατίζει. Οτι στήνονται ΜΕΘ εκστρατείας ενώ οι κλινικές Covid-19 γεμίζουν ασφυκτικά, ενώ οι γιατροί αποφασίζουν να στείλουν ασθενείς στο σπίτι τους με όποιους κινδύνους για τους ίδιους και τα πρόσωπα των οικογενειών τους σημαίνει αυτό.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παρακολουθεί «παγωμένη» την κατάσταση και σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο απευθύνουν εκκλήσεις σε ιδιώτες γιατρούς έναντι προκλητικών αμοιβών να συνδράμουν τους υποαμειβόμενους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία, εκκλήσεις που παρά το ύψος των αμοιβών και προνομίων φαίνεται να πέφτουν ακόμη κι αυτές στο κενό. Αν στην εφημερίδα μας διαπιστώναμε το περασμένο Σάββατο την «ντροπή του Ιπποκράτη», ίσως δεν μπορούσαμε να φανταστούμε την έκταση του φαινομένου. Σήμερα αναμένονται από τη Θεσσαλονίκη μαζικά μηνύματα από τους υγειονομικούς ότι δεν αντέχουν άλλο…

Προδιαγραφές

«Δυστυχώς οι ελάχιστες ΜΕΘ που λειτουργούσαν με προδιαγραφές ΜΕΘ (κατάλληλο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό) εξαντλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Τώρα πια λειτουργούν κλίνες ΜΕΘ οι χειρουργικές αίθουσες, θάλαμοι, μονάδες καρδιοχειρουργικές», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι καλύτερα από έναν θάλαμο νοσηλείας αλλά όχι ΜΕΘ».

Τα στοιχεία από την εφημερία του Σαββάτου («Γεννηματάς» και ΑΧΕΠΑ) είναι χαρακτηριστικά: στο πρώτο εισήχθησαν 30 με κορονοϊό και 21 ύποπτα κρούσματα, ενώ στο δεύτερο εισήχθησαν 70. Στο «Γεννηματάς» νοσηλεύονται 56 θετικοί και 21 ύποπτα, ενώ στο ΑΧΕΠΑ 270 ασθενείς. Τα κρεβάτια στις ΜΕΘ αδειάζουν όταν κάποιος ασθενής καταλήγει.

Ενδεικτική αναφορά για το «Ιπποκράτειο» χθες το πρωί με 170 ασθενείς –από 209 την Παρασκευή το βράδυ– μείον όμως θανάτους, διασωληνώσεις, μεταφορές στο «Αγ. Παύλος» και εκτός πόλης, εξιτήρια. Σύνολο 5 πτέρυγες σε τρεις κατάμεστους με ασθενείς ορόφους και η εφημερία βγήκε με… 4 ειδικούς και 4 ειδικευόμενους, κάποιοι από τους οποίους αντιμετώπισαν πρώτη φορά Covid-19, ενώ από τους επικουρικούς κάποιοι κάνουν εφημερίες κι άλλοι όχι και οι «λεπτομέρειες» μοιάζουν πλέον άνευ σημασίας, οι ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές δεν αντέχουν ωράρια χωρίς καθόλου ξεκούραση.

Η «Εφ.Συν.» έχει πληροφορίες ότι τουλάχιστον 15 περιστατικά κρατιούνται στη ζωή με μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ υπάρχει κατεπείγον αίτημα για πολλά bipap, προκειμένου να σωθούν άνθρωποι. Ανάλογη η κατάσταση και στο «Παπανικολάου», που έχει αύριο εφημερία και αναμένεται σήμερα συνέλευση όλων των επικεφαλής κλινικών προκειμένου να βρουν τρόπους δημοσιοποίησης του τραγικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται.

Την ίδια στιγμή οι αστρονομικές αμοιβές που υπόσχεται ο ΠΙΣ σε ιδιώτες γιατρούς και οι επαναλαμβανόμενες εμφανίσεις του πρόεδρου του, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, στα τηλεοπτικά δίκτυα δεν φαίνεται να πείθουν τους συναδέλφους του για την κρισιμότητα της κατάστασης, πολύ δε περισσότερο τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό και οι εκκλήσεις απευθύνονται σε γιατρούς από άλλες περιοχές της χώρας. Κι ούτε μια κουβέντα για προσλήψεις.

Efsyn.gr