Ρίχνουν άγκυρα για 48 ώρες τα πλοία

by/ 0 Comments / 3 View / 10/11/2021

Πανελλαδική απεργία από την ΠΝΟ με προοπτική κλιμάκωσης, με κύριο αίτημα την υπογραφή και ανανέωση των ΣΣΕ για 2020 και 2021 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με ουσιαστικές αυξήσεις.

Ρίχνουν άγκυρες στα λιμάνια της χώρας από σήμερα στις 6 το πρωί και μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής τα πλοία όλων των κατηγοριών, μετά τη 48ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) με προοπτική κλιμάκωσης.

Η διοίκηση της ΠΝΟ εξηγεί ότι κατέληξε σε αυτή την απόφαση ως έσχατο μέτρο προστασίας των δικαιωμάτων και επίλυσης των προβλημάτων των ναυτεργατών και υποστηρίζει ότι η εργοδοτική πλευρά ακολουθώντας τακτική κωλυσιεργίας όχι μόνο αρνείται να χορηγήσει την οποιαδήποτε αύξηση, αλλά επιδεικνύει και μια στείρα συμπεριφορά σχετικά με τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. «Με περισσή προκλητικότητα αγνοεί το πραγματικό γεγονός ότι επί μια διετία, από το 2019, οι αποδοχές μας παραμένουν καθηλωμένες παρά τη γνωστή σε όλους συνεχή αύξηση των ειδών πρώτης ανάγκης και των εν γένει υπηρεσιών που πλήρως εξανεμίζουν τα εισοδήματά μας. Ξεχνούν ακόμα ότι η απασχόλησή μας δεν είναι ετήσια αλλά για τους περισσότερους από εμάς έχει καταντήσει εποχική», συμπληρώνει.

Τέλος, η Ομοσπονδία αναφέρει πως τα αδιέξοδα δεν τα προκαλούν οι ναυτεργάτες, αλλά προκαλούνται και γιγαντώνονται καθημερινά από την άκαμπτη και ανάλγητη συμπεριφορά της εργοδοσίας και τη μονόπλευρη και «μυωπική» στάση της πολιτείας, η οποία πιστεύει ότι ενισχύοντας και χρηματοδοτώντας την εργοδοσία, βοηθά ταυτόχρονα και τους ναυτικούς.

Τα αιτήματά τους είναι:

■ Υπογραφή και ανανέωση των ΣΣΕ για το 2020 και το 2021 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με ουσιαστικές αυξήσεις.

■ Κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων που αφορούν την επάνδρωση, την οργανική σύνθεση και την απασχόληση των ναυτεργατών (4150/13 – Ν.Δ. 2687/53 – 4117/2020 – 4714/2020).

■ Η αυτοτέλεια του ΝΑΤ και των υπόλοιπων Ταμείων (ΚΕΑΝ – Ταμεία Πρόνοιας – Οίκος Ναύτου), η κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, η άμεση απόδοση των συντάξεων και των άλλων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

■ Η λήψη άμεσων μέτρων για την ανεργία και την προστασία των ανέργων.

■ Η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (4808/2021) και όλων των προγενέστερων αντεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων.

Η απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου στις 10.30 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά έξω από το BLUE STAR DELOS.

● Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στηρίζει την απεργία των ναυτεργατών και σημειώνει πως αυτή αποτελεί συνέχεια των απεργιακών αγώνων των εργατών της efood, των λιμενεργατών της Cosco, των μεταλλεργατών, των οικοδόμων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική στο δικαίωμα για δουλειά με δικαιώματα. Καλεί τα σωματεία να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών, να γίνει και δική τους υπόθεση η περιφρούρηση στους καταπέλτες των πλοίων.

efsyn.gr