Πόντο πόντο ξηλώνεται το ΕΣΥ

by/ 0 Comments / 1 View / 04/05/2022

Ντάνι Βέργου

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις πτυχών του «νέου ΕΣΥ» που (απο)δομεί η κυβέρνηση, με πιο πρόσφατη αυτήν της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Δράσης (ΕΚΑΒ). Θυμίζουμε ότι το «νέο ΕΣΥ» σχεδιάζεται με βασικό κριτήριο το «κόστος-όφελος», με συρρίκνωση του δημόσιου, δωρεάν χαρακτήρα του και δυσκολότερη πρόσβαση του πολίτη σε αυτό, οδηγώντας σε περαιτέρω υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας αλλά και σε χειρότερες εργασιακές σχέσεις για τους εργαζομένους σε αυτό.

Αιφνιδίως την ημέρα της μεταφερθείσας από το υπουργείο Εργασίας Πρωτομαγιάς (2 Μαΐου), η διοίκηση του ΕΚΑΒ ανάρτησε στο τηλεφωνικό κέντρο του την απόφαση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας με θέμα «Υπηρεσίες μίσθωσης αδειοδοτημένων ασθενοφόρων για την εξυπηρέτηση δευτερογενών διακομιδών των δομών υγείας αρμοδιότητας της 1ης Υ.Πε., διάρκειας έως και 15/5/2022 με δυνατότητα παράτασης», με ισχύ από 28/4/2022…

Το έγγραφο ανέδειξε η παράταξη ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΑΒ, επισημαίνοντας ότι «είναι ενάντια στη φιλοσοφία λειτουργίας του ΕΚΑΒ, του Οργανισμού του και των αγώνων των εργαζομένων του, που εδώ και 35 χρόνια υπερασπίστηκαν τις αξίες του μέσα από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας», απαιτώντας την απόσυρση και ακύρωση της απόφασης αυτής και καλώντας έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων.

Η απόφαση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας για παραχώρηση των δευτερογενών διακομιδών (αφορούν μη επείγουσες καταστάσεις, όπως εξιτήρια ασθενών από νοσοκομεία, επανεξετάσεις κ.ά.) σε ιδιωτική εταιρεία με ασθενοφόρα ήταν η αφορμή για τη χθεσινή κατάθεση ερώτησης του Ανδρέα Ξανθού, βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., την οποία συνυπογράφουν 51 βουλευτές της παράταξης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να ενημερωθούν αν η ανάθεση των δευτερογενών διακομιδών σε ιδιωτικές εταιρείες θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, αν υπάρχει σχέδιο επιπλέον εκχώρησης λειτουργιών του ΕΚΑΒ σε ιδιώτες παρόχους, στο πλαίσιο της γενίκευσης των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα ( ΣΔΙΤ) στο ΕΣΥ, και ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος των ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών.

Επιπλέον ρωτούν τον υπουργό Υγείας αν υπάρχει κάποια μελέτη κόστους-οφέλους για την αξιοποίηση υπηρεσιών ιδιωτικών ασθενοφόρων σε σχέση με την ενίσχυση του ΕΚΑΒ και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και υπηρεσιών του και τι προτίθεται να κάνει σχετικά με την άμεση επίλυση του ζητήματος επισκευών και της εξασφάλισης των αναγκαίων κονδυλίων για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, τα οποία είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ή έχουν δοθεί μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

efsyn.gr