Πρόγευση σύγκρουσης για την πρώτη κατοικία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόγευση σύγκρουσης για την πρώτη κατοικία / 6 View / 14/10/2020

«Οριστική ταφόπλακα στην προστασία της» χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση τις διατάξεις του νομοσχεδίου ● Τι προβλέπεται για την πτώχευση φυσικών προσώπων και την περιουσία τους ● Μέση λύση στην εξωδικαστική, αυτοματοποιημένη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Με 270 άρθρα και περίπου 45 κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν, η Ελλάδα θα έχει από τον Ιανουάριο του 2021 νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρία (Πτωχευτικός Κώδικας). Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας κατατέθηκε στη Βουλή το νέο πλαίσιο με το οποίο αναμορφώνεται εκ βάθρων το σύστημα αντιμετώπισης της οικονομικής αδυναμίας, συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών και απαλλαγής από χρέφ (με απώλεια περιουσίας) κάθε προσώπου, φυσικού ή νομικού και ενσωματώνεται η Οδηγία 1023/2019 για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα, με την οποία εισάγεται η έννοια της πτώχευσης και για τα φυσικά πρόσωπα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα αποκτούν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από χρέη εντός τριετίας από την κήρυξη της πτώχευσης (εκτός αν ελέγχονται για δόλιες ενέργειες ή αρνούνται να συνεργαστούν με τα όργανα της πτώχευσης) και σε περίπτωση που εισφέρουν στην πτωχευτική περιουσία στοιχεία σημαντικής αξίας, όπως λ.χ. την κύρια κατοικία τους, η απαλλαγή επέρχεται ταχύτερα, μετά την πάροδο ενός έτους από την κήρυξη της πτώχευσης.

«Με τον τρόπο αυτό ο νόμος ανταποκρίνεται στην υπόδειξη της οδηγίας για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα, για την εφαρμογή των διατάξεων περί απαλλαγής από τα χρέη στους καταναλωτές το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση. Ωστόσο η απώλεια περιουσιακών στοιχείων, όπως η πρώτη κατοικία, είναι εκτός από επώδυνη και πολιτικά δύσκολη διαδικασία – παρά τις… προβλεπόμενες πρόνοιες για τους ευάλωτους οφειλέτες, οι οποίες αποσκοπούν στην προστασία της στέγασης και όχι της περιουσίας.

Η αντιπολίτευση έχει σηκώσει σε όλο το προηγούμενο διάστημα τους τόνους σε ό,τι αφορά την κατάργηση της έννοιας προστασίας της πρώτης κατοικίας και η κόντρα στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους.

Σε κοινή τους δήλωση οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου (Οικονομικών), Θ. Ξανθόπουλος (Δικαιοσύνης) και Αλ. Χαρίτσης (Ανάπτυξης) κάνουν λόγο για: «Οριστική ταφόπλακα στην προστασία της α’ κατοικίας των νοικοκυριών με τις κατ’ ευφημισμό ρυθμίσεις περί δήθεν δεύτερης ευκαιρίας και κατάσχεση μέρους των μισθών και συντάξεων των οφειλετών προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή (…). Το μέλλον που επιφυλάσσει στους οφειλέτες-νοικοκυριά που θα πτωχεύουν είναι εφιαλτικό, αφού θα εκποιείται το σύνολο της περιουσίας τους».

Στην ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι δεν δίνεται «δεύτερη ευκαιρία», αλλά προβλέπεται ότι κάθε εισόδημα που έχει ένας πολίτης και υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (611 ευρώ) θα κατάσχεται και θα χρησιμοποιείται για την ικανοποίηση των τραπεζών. «Δηλαδή και μισθοί και συντάξεις που μέχρι τώρα ήταν ακατάσχετες», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με το σχέδιο νόμου που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, πέραν των εκατοντάδων νομοτεχνικών αλλαγών –πολλές εκ των οποίων αν και φαινομενικά ανούσιες (π.χ. αλλαγή μιας λέξης) ενώπιον του δικαστηρίου μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας– εμπεριέχει και σημαντικές αλλαγές.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την εξωδικαστική διαδικασία, δηλαδή την αυτοματοποιημένη ρύθμιση οφειλών προς Δημόσιο και τράπεζες μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση των φυσικών προσώπων και να διασώσουν την περιουσία τους, οι τράπεζες είχαν εκφράσει ισχυρές ενστάσεις κυρίως ως προς την ένταξη ενήμερων οφειλών καθώς, όπως υποστηρίζουν, θα πλήξει την κουλτούρα πληρωμών.

Ωστόσο φαίνεται ότι βρέθηκε μια… μέση λύση, καθώς το άρθρο 7 προβλέπει ότι ο οφειλέτης με εξυπηρετούμενες ή ενήμερες οφειλές προς το σύνολο των πιστωτών του θα μπορεί να υπαχθεί στη διαδικασία μόνο αν αιτιολογεί την επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης κατά τουλάχιστον 20%, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε στη μείωση των εισοδημάτων είτε σε αύξηση των δαπανών του (π.χ. μείωση μισθού, τέκνο που σπουδάζει σε άλλη πόλη κ.ά.).

Επιπρόσθετα, για επιδότηση των δόσεων δανείων για τους ευάλωτους, προβλέπονται κριτήρια που ισχύουν σωρευτικά και ορίζεται στα 5 έτη η χρονική διάρκεια της «κρατικής αρωγής».

Σε κάθε περίπτωση, με το νομοσχέδιο που εσισάγεται για συζήτηση στη Βουλή –αρχικά στην αρμόδια επιτροπή και εν συνεχεία στην Ολομέλεια– ενσωματώνονται όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα σε ένα ενιαίο πλαίσιο και μια ενιαία διαδικασία και, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υπερχρέωσης είχαν κατά το παρελθόν θεσπιστεί διάφορα κανονιστικά πλαίσια (εξωδικαστικός για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που έληξε 30.4.2020, νόμος Κατσέλη, Πτωχευτικός 3588/2007, πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας με επιδότηση Ν.4506/2019 που έληξε 31.7.2020 κ.ά.).

Efsyn.gr