Πρόβα Πολυτεχνείου με αστυνομική καταστολή – Δυναμική πορεία μετά τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόβα Πολυτεχνείου με αστυνομική καταστολή – Δυναμική πορεία μετά τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ / 9 View / 12/11/2019

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα φοιτητών με αφετηρία την πλατεία Βικτωρίας πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας για την κατάργηση του πανεπιστημιακού άσυλου. Όταν έφτασαν στο χώρο της πρώην ΑΣΟΕΕ, έσπασαν το λουκέτο της σχολής και το λοκ άουτ της Σύγκλητου (από 11 έως 17 Νοεμβρίου), μπαίνοντας μέσα στο χώρο.

Η αστυνομία έσπευσε άμεσα, εγκλωβίζοντας τους περίπου 200 φοιτητές που βρίσκονταν στη σχολή, ενώ δε δίστασε σύμφωνα με τις μαρτυρίες να κάνει χρήση χημικών και αλόγιστης βίας προκαλώντας θλαστικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα σε κάποιους από τους συγκεντρωμένους. Φοιτητής μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως υπάρχουν δύο συνάδελφοί του, με ανοιγμένα κεφάλια, και απαίτησε να φύγουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Εγκλωβισμένοι φοιτητές κατήγγειλαν  πως η αστυνομία δεν επέτρεψε αρχικά σε άτομα με ιατρικά προβλήματα να αποχωρήσουν ενώ δεν επιτράπηκε να προσεγγίσει στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Πάνω από πέντε τραυματίες αναφέρθηκαν, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο. Μεταξύ των τραυματιών που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο ήταν μια κοπέλα, για την οποία ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, δήλωσε στο efsyn.gr ότι εξετάστηκε στα παθολογικά ιατρεία και θα έπαιρνε εξιτήριο, καθώς «περισσότερο τρόμαξε και δεν έχει κάτι παθολογικό».

Αντίθετα, ένας νεαρός υπέστη κάταγμα οστού στο χέρι (ωλένη) και πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργείο τις επόμενες ημέρες.

Οι φοιτητές έχοντας απέναντί τους, τους αστυνομικούς, φώναξαν συνθήματα («Ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Η Χούντα δεν τελείωσε το 73’») και ζήτησαν την άμεση αποχώρηση των δυνάμεων κατατολής.

Λίγο πριν τις 15.00, οι περίπου 200 φοιτητές, αποχώρησαν από το Πανεπιστήμιο και με πορεία, συντεταγμένα, μαζί μεσυναδέλφους τους που βρίσκονταν εκτός κτιρίου, έφθασαν στο Πολυτεχνείο καλώντας σε Συντονιστικό και πορεία (18.00 Προπύλαια) το απόγευμα.

Την ώρα των επεισοδίων διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πατησίων.

Οι αρχές προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές, εκ των οποίων τελικά η μία μετατράπηκε σε σύλληψη για αντίσταση κατά της αρχής και για απείθεια. Αντίθετα, οι άλλοι δύο προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία στους δρόμους της Αθήνας, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην οποία κάλεσαν φοιτητές μετά τα σοβαρά επεισόδια και την αστυνομική βία που σημειώθηκε από την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, για να την εκκενώσουν από τους φοιτητές που θέλησαν να σπάσουν το «λοκ άουτ» που επέβαλε η Σύγκλητος.

Η πορεία των φοιτητών ξεκίνησε από τα Προπύλαια περίπου στις 7 το βράδυ με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα και τελικό προορισμό την επιστροφή στα Προπύλαια. Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 8.30 το βράδυ.

Οι συμμετέχοντες φώναξαν συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο τον λαό».

Οι διαδηλωτές που έφτασαν έως τη Βουλή, διεμήνυσαν ότι «θα απαντήσουν με ανυποχώρητους αγώνες».