Προσωρινό προεδρείο, με διχασμένο το δικαστικό σώμα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσωρινό προεδρείο, με διχασμένο το δικαστικό σώμα / 13 View / 25/06/2020

Σχεδόν προφητική ήταν η αρχική τοποθέτηση του πρώην εκλεγμένου προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ. Σεβαστίδη και της μειοψηφίας του Δ.Σ. Ο μοναδικός στόχος της πλειοψηφίας ήταν η καθυστέρηση των εκλογών και η διά της προσφυγής καθαίρεση του προεδρείου. Εξάλλου, και μόνο το αίτημα να τοποθετηθούν ως προσωρινά τα ίδια μέλη που αποτελούσαν και το εκλεγμένο Δ.Σ. αποδεικνύει ότι βασικός στόχος ήταν η αντικατάσταση του προεδρείου και η καθυστέρηση των εκλογών.

Χθες συγκροτήθηκε το νέο προεδρείο της προσωρινής διοίκησης. Συγκεκριμένα ορίστηκαν οι: πρόεδρος Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, αντιπρόεδροι Ευστάθιος Βεργώνης και Γρηγόριος Κομπολίτης, γενικός γραμματέας Δημήτριος Φούκας, υπεύθυνη διαχείρισης οικονομικών Ελευθερία Κώνστα, εκπρόσωπος Τύπου Ευστάθιος Βεργώνης και Γραφείο Τύπου Νικόλαος Σαλάτας, Μαργαρίτα Στενιώτη και Παναγιώτης Λυμπερόπουλος.

Αποφασίστηκε να διεξαχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου, αντί στο τέλος Ιουνίου, οι εκλογές και επιπλέον να υπάρξουν συναντήσεις του νέου προεδρείου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Π. Πικραμμένο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες και αποτελούν αντικείμενο έντονου δημόσιου διαλόγου. Είναι γνωστές οι καθολικές σχεδόν αντιδράσεις των Ενώσεων μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πικραμμένου.

Αμέσως μετά ο πρώην πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. εξέδωσαν ανακοίνωση με αντικείμενο τη συγκρότηση του προσωρινού προεδρείου και την έλλειψη νομιμοποίησής του.

«Στη χθεσινή παρωδία συγκρότησης προεδρείου από τους πραξικοπηματίες που μεθόδευσαν την κατάληψη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων χωρίς εκλογές, δεν παρασταθήκαμε και δεν νομιμοποιήσαμε με την παρουσία μας τις διαδικασίες τους. Η απουσία των επικεφαλής των ομάδων από τις θέσεις του προεδρείου είναι δηλωτική του φόβου που τους διακατέχει για την αποδοκιμασία του δικαστικού σώματος για τις μεθοδεύσεις και την τακτική που ακολούθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Ενώ αρνήθηκαν επανειλημμένα την προκήρυξη εκλογών ακόμα και εντός του Σεπτεμβρίου με συναινετικό τρόπο, όπως τους προτείναμε, και χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε προσωρινή διοίκηση, σπεύδουν τώρα να τις ορίσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αποδεικνύουν ότι μοναδικός σκοπός τους ήταν η κατάληψη της διοίκησης της Ενωσης χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες. Ενώ αναμένεται η έκδοση της δικαστικής απόφασης για τον ορισμό του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες, παραβιάζουν τη νομιμότητα και καθορίζουν μόνοι τους και αυθαίρετα την ημερομηνία εκλογών, προκαταλαμβάνοντας τη δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί. Ενώ η προσωρινή διαταγή όρισε ρητά τα καθήκοντα της προσωρινής διοίκησης, τα οποία περιορίζονται στις αναγκαίες διαχειριστικές πράξεις, τα 8 μέλη του Δ.Σ. εντελώς αυθαίρετα και ανομιμοποίητα μας ενημερώνουν ότι θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς βέβαια μέχρι σήμερα να έχουν εκφράσει τις απόψεις τους επί των προκλητικών και αντισυνταγματικών θέσεων που διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

»Η ενδοτική στάση και η σιωπή τους στην απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των δικαστικών διακοπών, η μη υπεράσπιση των εισαγγελέων από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην υπόθεση στο Κουκάκι, προϊδεάζουν για τις απόψεις που θα εκφράσουν στις συναντήσεις με θεσμικούς φορείς. Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το προεδρείο της προσωρινής διοίκησης δεν έχει καμία νομιμοποίηση να εκπροσωπήσει και να δεσμεύσει το δικαστικό σώμα. Οι θέσεις της πραξικοπηματικής προσωρινής διοίκησης δεν εκφράζουν τους δικαστές και εισαγγελείς της χώρας. Είναι μειοψηφικές θέσεις μιας μικρής ομάδας ανθρώπων. Η δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση που θα προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές –και είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει ευρεία πλειοψηφία– είναι η μόνη αρμόδια να λάβει αποφάσεις που αφορούν κορυφαία θεσμικά ζητήματα. Δεν θα τους επιτρέψουμε να παίξουν παιχνίδια στις πλάτες μας και να “κλείσουν” συμφωνίες με την κυβέρνηση επιζήμιες για τη Δικαιοσύνη».