Προσφυγή στο ΣτΕ για το αν η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα

by/ 0 Comments / 3 View / 11/10/2021

Στο ΣτΕ κατέφυγαν οι οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο ζητώντας να ακυρωθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση Μηταράκη – Βαρβιτσιώτη που χαρακτηρίζει ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία για πρόσφυγες από Συρία, Αφγανιστάν, Σομαλία, Πακιστάν και Μπανγκλαντές.

 

Πρόκειται για την ΚΥΑ του περασμένου Ιουνίου, που προβλέπει ότι το αίτημα ασύλου προσφύγων από αυτές τις χώρες δεν θα εξετάζεται στην Ελλάδα αλλά οι πρόσφυγες θα απελαύνονται στην Τουρκία για να εξεταστεί εκεί το αίτημά τους, εκτός αν αποδείξουν ότι γι’ αυτούς δεν αποτελεί ασφαλή χώρα.

 

«Ηδη η απόφαση αυτή έχει σημάνει τη μαζική απόρριψη με συνοπτικές διαδικασίες των καταγόμενων αιτούντων άσυλο από τις ως άνω αναφερόμενες πέντε χώρες, που αποτελούν περισσότερο από το 67% των αιτούντων άσυλο στη χώρα, ενώ καμία διαφοροποίηση δεν έχει προκύψει μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν και την επαναφορά του καθεστώτος των Ταλιμπάν» σημειώνουν οι οργανώσεις.

Επισημαίνουν ότι η Τουρκία δεν δεσμεύεται πλήρως από τη Σύμβαση της Γενεύης και ότι παραβιάζει συστηματικά και για πολλά χρόνια το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Υπογραμμίζουν επίσης ότι η ΚΥΑ δεν βασίστηκε στο προβλεπόμενο πόρισμα ομάδας εμπειρογνωμόνων που είχε συσταθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από τον Νοέμβριο του 2020, αλλά σε εισήγηση της υπηρεσίας Ασύλου στην αγγλική γλώσσα, η οποία επικαλείται πληροφορίες που όχι μόνο δεν στοιχειοθετούν τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, αλλά οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα.

Efsyn.gr