Πρεμιέρα στα σχολεία με πρωτόκολλα αλλά όχι ουσιαστικά μέτρα

by/ 0 Comments / 0 View / 13/09/2021

Πρώτο κουδούνι σήμερα για τα σχολεία όλης της χώρας, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού και τους ειδικούς να προειδοποιούν για αύξησή τους εξαιτίας της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Και αυτό λόγω των εξαιρετικά χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού των παιδιών, τα οποία επιστρέφουν σε αίθουσες των 25 και 30 ατόμων, με self tests και μάσκες ως τα μοναδικά -για μία ακόμη φορά- μέτρα προστασίας.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και ειδικοί εκφράζουν τεράστιο προβληματισμό και ανησυχία. Ολοι αναγνωρίζουν την ανάγκη αποκατάστασης της εκπαιδευτικής διαδικασίας η οποία έχει διασαλευτεί σχεδόν δύο χρόνια τώρα, αλλά ζητούν δικαίως σοβαρά μέτρα προστασίας: αραίωση των πολυπληθών τμημάτων με παράλληλη πρόσληψη επιπλέον διδακτικού προσωπικού για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών της περιόδου, δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας προκειμένου να διασφαλιστεί το αίτημα για τον επαρκή καθαρισμό των σχολείων.

Το υπουργείο Παιδείας, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, οι οποίοι πέραν της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων που προβλέπουν επισημαίνουν παράλληλα τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης των παιδιών αφού το μεταλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα» φαίνεται ότι επηρεάζει πολύ τις νεαρότερες ηλικίες, εμμένει στην απόφασή του.

Ετσι, σήμερα μαθητές άνω των 12 ετών και εκπαιδευτικοί προσέρχονται στα σχολεία με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) για τους μαθητές, το οποίο υποχρεούνται να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) έως 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, με την ευθύνη και το κόστος να βαραίνει τους ίδιους.

Δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την υπό όρους παροχή τηλεκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται τηλεκπαίδευση σε περίπτωση αναστολής τμήματος και στους μαθητές κάτω των 12 ετών που έχουν σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Οι μαθητές άνω των 12 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα υποχρεούνται να παρακολουθούν μαθήματα διά ζώσης αφού υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού τους εκτός και αν υπάρχει υπάρχει αίτημα θεράποντος ιατρού και δοθεί η απαιτούμενη έγκριση από την αρμόδια επιτροπή. Στην περίπτωση κατά την οποία τεκμηριώνεται ότι ο εμβολιασμός ενδέχεται να μην τους παρέχει την απαιτούμενη προστασία, τότε μπορεί να τους δοθεί άδεια να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση.

Τι ισχύσει για τα κρούσματα

Στην περίπτωση κρούσματος το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται εφεξής λέει ότι μια τάξη θα κλείνει μόνο εάν νοσούν 50%+1 μαθητές. Τα κρούσματα απομακρύνονται από το σχολείο και επιστρέφουν έπειτα από τουλάχιστον 10 ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για τις στενές επαφές των κρουσμάτων προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα εφτά ημερών ως εξής:

Α. Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

● Δύο εργαστηριακά τεστ πέραν των προβλεπομένων.
● Εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δύο εργαστηριακά).

Β. Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

● Δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

efsyn.gr