Πορείες και εκδηλώσεις τιμής στην 47η επέτειο του Πολυτεχνείου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πορείες και εκδηλώσεις τιμής στην 47η επέτειο του Πολυτεχνείου / 6 View / 17/11/2020

Η επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησης της ΝΔ, με πρόσχημα την πανδημία, ακυρώνεται από το πρωί σήμερα, 17 Νοεμβρίου 2020, στην πράξη. Τηρώντας τις υγειονομικές αποστάσεις, 50μελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συμμετείχε σε εκδήλωση μνήμης στο χώρο βασανιστηρίων του ΕΑΤ-ΕΣΑ, ενώ το ΚΚΕ πραγματοποίησε πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Κυβερνητική υποκρισία με τον Κυρ. Μητσοτάκη να καταθέτει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Η αστυνομία, με κυβερνητικές εντολές, έχει κλείσει από τις 8 το πρωί την Πατησίων προς το κέντρο , από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται έξω από το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου αλλά και στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. Στην Αθήνα έχουν αναπτυχθεί 5.00 αστυνομικοί, ενώ κλειστοί είναι – και μάλιστα από τις 11 π.μ., μια ώρα νωρίτερα από το αρχικά ανακοινωμένο – πέντε σταθμοί του μετρό.

«Έσπασε» η απαγόρευση της κυβέρνησης
Στεφάνια για τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου κατέθεσαν στο ΕΑΤ – ΕΣΑ αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το ΚΚΕ πραγματοποίησσε το πρωί πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Από τους συμμετέχοντες τηρήθηκαν όλα τα μέτρα και οι αποστάσεις, με το πανό στην κεφαλή της πορείας να γράφει: “Διεκδικούμε τα δικαιώματά τας σε ζωή, υγεία, δουλειά, τιμάμε τον Νοέμβρη, στον αγώνα”. Ωστόσο, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ έδωσε την είδηση χρησιμοποιώντας φωτογραφία παλαιότερη, όπου οι συμμετέχοντες δεν τηρούσαν μέτρα προστασίας.

Υπενθυμίζεται, ότι αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, καθώς και εκπρόσωπος του ΣΦΕΑ παρέδωσαν στον πρόεδρο της Βουλής το κοινό κείμενο με τις χιλιάδες υπογραφές ενάντια στην βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τον εορτασμό της 17ης Νοέμβρη.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, ο Κ. Τασούλας ρώτησε την αντιπροσωπεία αν το κείμενο αφορά την απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο. «Όχι», ξεκαθάρισαν οι βουλευτές και ο εκπρόσωπος του ΣΦΕΑ, αφορά την άρση της απαγόρευσης για τις δημόσιες συναθροίσεις και την καταπάτηση του Συντάγματος.

Στο κοινό κείμενο τα τρία κόμματα καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει ακόμη και τώρα την απαράδεκτη απόφασή της. «Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές» τονίζουν. Σημειώνουν ότι «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας» καθώς οι «φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας».

Left.gr