Ποιους… τρόμαξε ο ερχομός του Πάπα

by/ 0 Comments / 0 View / 07/12/2021

«Μου προξενεί εντύπωση ο ερχομός στη Λέσβο τώρα που το μεταναστευτικό έχει λήξει. Μήπως αυτή η επίσκεψη σηματοδοτεί ότι οι δρόμοι πρέπει να ’ρθουν πάλι πίσω προς το Αιγαίο; Εμείς δεν θα το δεχτούμε αυτό!» είχε δηλώσει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης

Κάθε άλλο παρά με καλό μάτι είδαν την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο ορισμένοι από τους τοπικούς άρχοντες. Οπως ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, για παράδειγμα, που «έλαμψε διά της απουσίας του» τόσο από την υποδοχή του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο αεροδρόμιο όσο και από την ομιλία του στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ. Αρνούμενος έτσι να υποδεχτεί όχι μόνο τον Πάπα, αλλά και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου που τον συνόδευε.

Η αρχή στον Δήμο Μυτιλήνης έγινε από δύο ανεξαρτητοποιημένους δημοτικούς συμβούλους, την Εριφύλη Γιαννακά και τον Παναγιώτη Βαλέση, που αρκετές μέρες πριν, με επιστολή τους προς το Δ.Σ., χαρακτήριζαν «ανεπιθύμητο» τον Πάπα στο νησί! Επικαλούμενοι μεταξύ άλλων «αύξηση της εγκληματικότητας, επέλαση κάθε λογής ΜΚΟ, διάλυση του τουρισμού, καταστροφή της οικονομικής ζωής του τόπου» και άλλα που θα σημειωθούν αφού η άφιξη του Πάπα εντάσσεται σε ένα σχέδιο αύξησης των μεταναστευτικών ροών!

«Ο λεσβιακός λαός έχει και μνήμη και λογική και πολλά άλλα που εσείς έχετε απολέσει προ πολλού, αν ποτέ τα είχατε… Και πάνω απ’ όλα έχει σε μεγάλο βαθμό τη χριστιανική ορθόδοξη πίστη, βαθιά ριζωμένη μέσα του» τόνιζαν προτού προβούν στον χαρακτηρισμό που προαναφέραμε. Αλλά και ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, παρά το γεγονός ότι έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση, δεν είδε εξ αρχής με καλό μάτι την επίσκεψη. «Μου προξενεί εντύπωση ο ερχομός στη Λέσβο τώρα που το μεταναστευτικό έχει λήξει. Μήπως αυτή η επίσκεψη σηματοδοτεί ότι οι δρόμοι πρέπει να ‘ρθουν πάλι πίσω προς το Αιγαίο; Εμείς δεν θα το δεχτούμε αυτό!» δήλωνε την 1η Νοεμβρίου σε συνέντευξη Τύπου στη Χίο, διευκρινίζοντας πάντως ότι θα είναι παρών, αν και θα περίμενε ο Πάπας να ενδιαφερθεί για την Ιταλία, που δέχεται 55-60.000 πρόσφυγες έναντι 5.000 των νησιών.

Καλοδεχούμενος από ντόπιους και ξένους εθελοντές
Σε αντίθεση, πάντως, με αυτούς και άλλους, χαρακτηριστικό ήταν το πανό με το οποίο καλωσόρισαν τον Πάπα Φραγκίσκο οι ντόπιοι εθελοντές της «Συνύπαρξης» στη Λέσβο, καθώς και μια ομάδα εθελοντριών από την Ιταλία: «Εro straniero e mi avete accolto» (Ημουν ξένος και με καλωσόρισες…), από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Το διάλεξαν για την πικέτα τους οι Ιταλίδες εθελόντριες, ενώ οι ντόπιοι της «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο» προτίμησαν να τον υποδεχτούν δηλώνοντας την υποστήριξή τους στο έργο του.

efsyn.gr