Πλειστηριασμοί / Η κυβέρνηση προσφέρει ξανά τις υπηρεσίες της σε τράπεζες και funds

by/ 0 Comments / 2 View / 25/08/2021

Έως και 35% η μείωση της τιμής εκκίνησης προσφορών για τους πλειστηριασμούς εφόσον κηρυχθούν άγονες οι δύο πρώτες προσπάθειες εκπλειστηρίασης

Τις υπηρεσίες της προς τράπεζες και funds προσφέρει για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, στήνοντας ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα διευκολύνει τη διενέργεια πλειστηριασμών από τις αρχές του φθινοπώρου. Το παραπάνω έρχεται να συνδυαστεί με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ο οποίος είναι ήδη σε ισχύ, καταργώντας ακόμη και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Για πρόκριση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των τραπεζών και των οικονομικά ισχυρών σε βάρος της προστασίας της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών και δη των πλέον ευάλωτων κατηγορεί την κυβέρνηση η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων σε ανακοίνωση που εξέδωσε όσον αφορά το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Η κυβέρνηση φέρνει αλλαγές στους πλειστηριασμούς, μέσω της αναμόρφωσης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Το κείμενο του νέου Κώδικα, που έχει δοθεί προς διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου, προβλέπει την αυτόματη μείωση της τιμής του ακινήτου μετά από δύο άγονους πλειστηριασμούς, καθώς και την από κοινού διεκδίκηση ενός ακινήτου από πολλαπλούς αγοραστές.

Μείωση τιμής

Όσον αφορά τη μείωση της τιμής εκκίνησης, φτάνει συνολικά έως 35%, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η διάταξη για τη σταδιακή μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς μετά από δύο άγονες προσπάθειες ρευστοποίησης του ακινήτου αντιμετωπίζει το φαινόμενο ελλείψεως πλειοδοτών, γεγονός που οφείλεται συχνά στην υψηλή τιμή πρώτης προσφοράς του εκπλειστηριαζόμενου κινητού ή ακινήτου. Προβλέπεται, τότε, η σταδιακή μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς εάν προηγηθούν δύο ματαιώσεις του πλειστηριασμού. Και συγκεκριμένα του πλειστηριασμού που έχει οριστεί αρχικά και του πλειστηριασμού ο οποίος επαναλαμβάνεται σε 40 ημέρες με την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς.

Η έλλειψη πλειοδοτών υποδηλώνει ότι η τιμή πρώτης προσφοράς δεν είναι αντίστοιχη με τις υφιστάμενες συνθήκες αγοράς και ζήτησης και για τον λόγο αυτό, με σκοπό να διενεργηθεί τελικά ο πλειστηριασμός και να υπάρξει σημαντικό πλειοδοτικό ενδιαφέρον, σε συνθήκες αγοράς και υγιούς ανταγωνισμού, καθιερώνεται η σε δύο στάδια περαιτέρω (αυτόματη) μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς. Στο τρίτο αυτό στάδιο διενέργειας του πλειστηριασμού (μετά τις δυο αρχικές ματαιώσεις), η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται αυτόματα κατά είκοσι τοις εκατό (20%).

Εάν και πάλι δεν υπάρξει πλειοδοτικό ενδιαφέρον, τότε η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται κατά ένα επιπλέον δεκαπέντε τοις εκατό (15%).

Αντίδραση

Έντονη ήταν η αντίδραση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία σε ανακοίνωσή της εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις, αλλά αναφέρθηκε και στην τακτική της κυβέρνησης να θέσει σε διαβούλευση, εν μέσω θέρους, ένα τόσο κρίσιμο σχέδιο νόμου.

Η Συντονιστική Επιτροπή τόνισε πως θα παρέμβει κατά τη διαδικασία της νομοθέτησης για την υιοθέτηση των προτάσεών της και την αποτροπή δυσμενών εξελίξεων για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και, σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στις θέσεις της, θα προχωρήσει σε στοχευμένου χαρακτήρα κινητοποιήσεις.

Προς τούτο, συγκαλείται η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στις 31.8.2021.

«Είναι αδιανόητο σε μια περίοδο όπου υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης για τις υποθέσεις των Ελλήνων πολιτών η κυβέρνηση να ενδιαφέρεται για την επίσπευση μόνο των δικών που αφορούν σε υποθέσεις τραπεζών, funds, οικονομικά ισχυρών συσσωματώσεων και του ιδίου του Δημοσίου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Avgi.gr