Παρακολουθήσεις στο Προεδρικό Μέγαρο

by/ 0 Comments / 6 View / 09/02/2021

 

Παρακολουθήσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εσωτερική ΕΔΕ και πειθαρχικές ποινές στους εμπλεκόμενους. Θα μπορούσε να είναι το υλικό από σενάριο ταινίας κατασκοπίας. Αποτελεί όμως πραγματικότητα και τόπος των γεγονότων είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας με πρωταγωνιστές την νυν Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον προκάτοχό της Προκόπη Παυλόπουλο ή, για την ακρίβεια, δύο υπαλλήλους της Προεδρίας, την τέως ιδιαιτέρα γραμματέα του κ. Παυλόπουλου και τον πρώην υπεύθυνο πληροφορικής του μεγάρου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από προεδρικές πηγές, όλα ξεκίνησαν όταν συμπτωματικά οι αρμόδιες αρχές της Προεδρίας, περίπου ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κ. Σακελλαροπούλου, εντόπισαν μια περίεργη κινητικότητα στο email της Προέδρου, διαπιστώνοντας ότι αυτό παρακολουθείται.

 

Επειτα από έρευνα που διεξήχθη, οι συνεργάτες της αντιλήφθηκαν ότι οι κωδικοί της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που χρησιμοποιούσε ο προκάτοχός της Προκόπης Παυλόπουλος δεν είχαν αλλάξει, με συνέπεια να έχει πρόσβαση και η τέως γραμματέας του, η οποία σήμερα είναι αποσπασμένη στο προσωπικό του γραφείο. Μάλιστα, οι υποψίες περί παραβίασης φέρεται να κινήθηκαν από τα ηλεκτρονικά ίχνη της εν λόγω υπαλλήλου, η οποία έχοντας πρόσβαση στο email έστειλε μήνυμα σε άλλο γνωστό της πρόσωπο, το οποίο απαντώντας, το κοινοποίησε, προφανώς κατά λάθος, και σε άλλες υπηρεσίες της Προεδρίας, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός.

 

 

Πειθαρχικός έλεγχος

Οι ενδείξεις οδήγησαν στο συμπέρασμα της παραβίασης και κατόπιν ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου της Προεδρίας, Ηλίας Νάτσιος, κατήγγειλε το περιστατικό στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας διέταξε πειθαρχικό έλεγχο.

 

Από αυτόν προέκυψε ότι η εν λόγω υπάλληλος είχε, ως μη όφειλε, πρόσβαση και επιπλέον προωθούσε ορισμένα από τα μηνύματα σε άλλους αποδέκτες. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι δεν το έκανε κακόβουλα και αυτό συνέβη μόνο για μερικές ημέρες, μέχρις ότου ο κ. Παυλόπουλος άρχισε να λαμβάνει την αποδελτίωση των εφημερίδων, ισχυρισμοί που δεν έγιναν αποδεκτοί και της επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της στέρησης τεσσάρων μισθών.

 

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο υπάλληλος πληροφορικής της Προεδρίας, στον οποίο καταλογίστηκε ότι δεν είχε αλλάξει τους κωδικούς. Από την πλευρά του, το επιχείρημα που επικαλέστηκε ήταν ότι δεν έλαβε σχετική εντολή και δεν μπορούσε να αυτενεργήσει. Τελικά ούτε οι δικοί του ισχυρισμοί έπεισαν όσους μετείχαν στην ΕΔΕ και αποφασίστηκε να τιμωρηθεί με στέρηση δύο μισθών. Σε σχέση με την εσωτερική πειθαρχική διαδικασία το θέμα θεωρείται λήξαν, παραμένει όμως ανοιχτή η υπόθεση που αφορά το ποινικό σκέλος, αφού η Προεδρία κατέφυγε και στη Δικαιοσύνη, που θα διεξάγει τη δική της έρευνα.

 

Το θέμα ήρθε την Κυριακή στη δημοσιότητα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και ακολούθησαν χθες «Τα Νέα» με πρωτοσέλιδο υπό τον τίτλο «Παρακολουθήσεις – Θρίλερ στο Προεδρικό Μέγαρο».

Efsyn.gr