Παράνομα τα βήματα του Μεγάλου Περίπατου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παράνομα τα βήματα του Μεγάλου Περίπατου / 7 View / 16/07/2020

Η οδός Πανεπιστημίου απασχόλησε το χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο που έγινε με τηλεδιάσκεψη παρουσία του Κ. Μπακογιάννη ● Αποκαλύφθηκε γνωμοδότηση – καταπέλτης της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας που αμφισβητεί τη νομιμότητα του έργου.

«Δήμαρχε, είσαι παράνομος, αλλά μπορούμε να σου δώσουμε την αρμοδιότητα της Πανεπιστημίου». Συνοπτικά σε αυτό το κλίμα κινήθηκε η συζήτηση για τον «Μεγάλο Περίπατο» στο χθεσινό -μέσω τηλεδιάσκεψης- περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη.

 

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης απασχόλησε η οδός Πανεπιστημίου, δρόμος-επίκεντρο των αστικών παρεμβάσεων του Δήμου Αθηναίων, η αρμοδιότητα του οποίου όμως ανήκει στην Περιφέρεια. Η συζήτηση πυροδοτήθηκε από την αποκάλυψη εγγράφου γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας η οποία, όπως περιέγραψε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Δύναμης Ζωής», Χρ. Καραμάνος, «είναι καταπέλτης κατά του Μεγάλου Περίπατου λέγοντας ότι το όλο εγχείρημα στερείται πάσης νομιμότητας».

 

Συνοπτικά, βάσει των όσων περιέγραψε ο αντιπολιτευόμενος σύμβουλος, η νομική υπηρεσία της Περιφέρειας κρίνει ότι ακόμα και βάσει των πρόσφατων κυβερνητικών διατάξεων (Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Κοινή Υπουργική Απόφαση με την επιβολή περιοριστικών κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας) που εκδόθηκαν με αφορμή την πανδημία δεν εξουσιοδοτείται ο Δήμος Αθηναίων να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο πλαίσιο του «Μεγάλου Περίπατου» στην Πανεπιστημίου. «Συντρίβει όλα τα επιχειρήματα νομιμοποίησης του εγχειρήματος» τόνισε ο κ. Καραμάνος, με τις απόψεις του οποίου συμφώνησε και η παράταξη του Γ. Σγουρού.

Οπως ειπώθηκε, η γνωμοδότηση ζητήθηκε από τον ίδιο τον περιφερειάρχη, Γ. Πατούλη, συντάχθηκε στις 2 Ιουλίου, αλλά «αποκρύφτηκε, την πληροφορήθηκα τυχαία» εξήγησε ο κ. Καραμάνος. Η γνωμοδότηση κοινοποιήθηκε στους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων μόλις χθες, μία ώρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης.

Ο αντίλογος ήρθε από τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας, Γ. Σελίμη, που υποστήριξε ότι ο Δήμος Αθηναίων νομιμοποιείται να κάνει όποιες παρεμβάσεις «για την αντιμετώπιση του κορονοϊού», επικαλούμενος την προαναφερθείσα ΚΥΑ αλλά και σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Αφησε έκπληκτους στη συνέχεια τους περιφερειακούς συμβούλους, όταν έσπευσε να συμφωνήσει χωρίς δισταγμό με μια άποψη που διατύπωσε νωρίτερα ο Θ. Τζήμερος, ότι η Πανεπιστημίου πρέπει να αποδοθεί στον Δήμο Αθηναίων -«θα μπορούσατε να είχατε πάρει τον Θεοδωρικάκο να το περάσει με μια τροπολογία» συνέστησε μάλιστα ο δεύτερος!