Πέθανε ο Αντώνης Λιβάνης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πέθανε ο Αντώνης Λιβάνης / 22 View / 12/09/2019

Ο Αντώνης Λιβάνης, ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργός του παρά τω πρωθυπουργώ την περίοδο 1993-1996, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Εκτός από πολιτικός, υπήρξε επιχειρηματίας και εκδότης. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Αντίστασης ενώ είχε εξοριστεί από τη χούντα των συνταγματαρχών.

Είναι ο δημιουργός του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη, μιας από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στον κλάδο των εκδόσεων.

Ο Αντώνης Λιβάνης γεννήθηκε το 1925 στην Πάτρα. Είναι γόνος εύπορης οικογένειας εμπόρων με καταγωγή από τα Καλάβρυτα. Πολύ νέος αγωνίστηκε στην Εθνική Αντίσταση και καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Ναζί, αλλά σώθηκε χάρη στην παρέμβαση ισχυρών συγγενών του.

Υπήρξε αρχικά συνεργάτης του Γεωργίου Παπανδρέου και όταν η Ανδρέας Παπανδρέου ήρθε από τις ΗΠΑ και αποφάσισε το 1964 να μπει στην πολιτική, μπήκε στο πολιτικό του γραφείο.

Κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών συνελήφθη περνώντας συνολικά 5,5 χρόνια σε φυλακές και εξορία, με μεσοδιαστήματα ελευθερίας. Μετά την επιστροφή του από την εξορία, το Πάσχα του 1972, δημιούργησε τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη.

Από το 1977 και μετά βρέθηκε σταθερά στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν ο ο δημιουργός του Πρωθυπουργικού Γραφείου ως αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας.

Ήταν παντρεμένος με την Κατερίνα Κατέχου, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ηλία (που σήμερα διευθύνει τον εκδοτικό οίκο) και τη Γιώτα.