Πέθανε η αγωνίστρια της αντίστασης Αργυρώ Κοκοβλή

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πέθανε η αγωνίστρια της αντίστασης Αργυρώ Κοκοβλή / 18 View / 22/03/2019

Σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή η αντιστασιακή και συγγραφέας Αργυρώ Πολυχρονάκη – Κοκοβλή που μαζί με το άνδρα της Νίκο Κοκοβλή έγραψαν τη δική τους ιστορία στην αντίσταση των Κρητικών.

Πέρα από το πλούσιο συγγραφικό της έργο, είχε συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισο και στη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς.

Η Αργυρώ Κοκοβλή γεννήθηκε στη Δρακώνα Κεραμειών και συμμετείχε από νωρίς στην Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ.

Το 1947 συλλαμβάνεται και κρατείται στη φυλακή και στις αρχές του 1948 βγαίνει στο βουνό και εντάσσεται στον Δημοκρατικό Στρατό, όπου και γνωρίζει τον μετέπειτα σύζυγό της Νίκο.

Είναι από τους λιγοστούς φυγάδες που παραμένουν στην παρανομία και μετά το τέλος του Εμφυλίου κάνοντας πολιτική δουλειά (έκδοση προκηρύξεων).

Μένουν καταδιωκόμενοι και επικηρυγμένοι μέχρι το 1962 (16 χρόνια), όταν και δραπέτευσαν κρυφά στο εξωτερικό μαζί με ακόμα τέσσερις συντρόφους τους ύστερα από εντολή της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Μετά από έξι μηνών περιπέτειες έφτασαν στη Σοβιετική Ένωση, όπου έζησαν 14 χρόνια. Επαναπατρίστηκαν το 1976.

Ο Νίκος ήταν πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών και η Αργυρώ Κοινωνικών Επιστημών και Δημοσιογραφίας. Έγραψαν μαζί τα βιβλία: «Βάσανα και καημοί», «Στα βουνά της Κρήτης και στην παρανομία», «ΕΣΣΔ – Προσδοκίες και πραγματικότητα», «Μνήμες που ποτέ δεν σβήνουν» και το «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε» που έγινε και ντοκιμαντέρ.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξέφρασε τη θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο της αντιστασιακού και συγγραφέα Αργυρώς Κοκοβλή και προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Έχω την τιμή και τη μοναδική εμπειρία να έχω γνωρίσει και να έχω συμπορευτεί επί πολλά χρόνια με την Αργυρώ και τον Νίκο Κοκοβλή, δύο γνήσιους αγωνιστές της Αριστεράς, που υπηρέτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της κοινής τους πορείας τους αγώνες για ελευθερία, δικαιοσύνη, για ένα καλύτερο αύριο.

Οι δύο αυτοί άνθρωποι ένωσαν τις τύχες τους στα βουνά της Κρήτης. Μετά τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, από το 1950, ανασυγκρότησαν και καθοδήγησαν τις παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΕΠΟΝ, έμειναν καταδιωκόμενοι και επικηρυγμένοι επί 16 χρόνια, μέχρι το 1962, που δραπέτευσαν κρυφά στο εξωτερικό μαζί με ακόμα τέσσερις συντρόφους τους. Έφθασαν στη Σοβιετική Ένωση, όπου έζησαν 14 χρόνια. Επαναπατρίστηκαν το 1976.

Η Αργυρώ Κοκοβλή δεν είναι πια κοντά μας. Αφήνει όμως πίσω της ένα δυνατό αποτύπωμα στην Ιστορία αυτού του τόπου. Με την αισιοδοξία και τη δυναμικότητα που πάντα τη διέκριναν, έριχνε φως μέσα από τα βιβλία της στους αγώνες του λαού μας και στην ιστορία του αριστερού κινήματος.

Στον γιο της Γιώργο και στους οικείους της εκφράζω τη μεγάλη μου θλίψη και τα συλλυπητήριά μου».

πηγή: ΑΥΓΗ