Ο πολιτισμός στους δρόμους

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο πολιτισμός στους δρόμους / 7 View / 10/09/2020

Η επανάκαμψη της πανδημίας βρίσκει τους καλλιτέχνες, τους δημιουργούς και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό σε “τραγική κατάσταση”.

Ύστερα από δύο μήνες καραντίνας και ένα καλοκαίρι με πολλές ακυρώσεις και μέτρα απαγόρευσης των παραστατικών τεχνών, μετρούν απώλειες και μπαίνουν δυναμικά στον χορό των κινητοποιήσεων.

Εν όψει της μεγάλης συγκέντρωσης που οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, όπου εικαστικό δρώμενο θα πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, τα πρωτοβάθμια σωματεία σε κοινή ανακοίνωσή τους διαμηνύουν ότι «παλεύουμε να μην πληρώσουμε εμείς και αυτή την κρίση» ζητώντας από την κυβέρνηση να «εξασφαλίσει την επιβίωση όλων των εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα που έχουν εγγραφεί στην ‘Εργάνη’ από 1.1.2019 έως σήμερα, καθώς και όλων των καλλιτεχνών και δημιουργών (αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό)».

Στην αιχμή των διεκδικήσεων είναι

* το μηναίο επίδομα 534 ευρώ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση ενοικίου για όσο η πανδημία επηρεάζει την εργασία τους,

* η αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ για το 2020,

* η μείωση στα 25 των αναγκαίων ενσήμων για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στο επίδομα ανεργίας,

* η απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών,

* η χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους που η επιδότησή τους έληξε στο διάστημα από 15.2.2020 μέχρι σήμερα,

* η επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων του κλάδου,

* η εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε Διαδίκτυο και αλλού,

* η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και ΦΠΑ στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών,

* η πλήρης αποζημίωση των εργαζομένων σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί από φορείς δημόσιους ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ακυρώθηκαν,

* οι αγορές και αναθέσεις έργων εικαστικών τεχνών και καλλιτεχνικών υπηρεσιών των επαγγελματιών του Θεάματος Ακροάματος που να απευθύνονται υποχρεωτικά σε φυσικά πρόσωπα.

Για τις ειδικότητες όπου δεν υπάρχει κωδικός επαγγέλματος στον ΕΦΚΑ ζητούν να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι της ειδικότητας με βεβαίωση από επαγγελματικό σωματείο ή συλλογικό φορέα, όπως και την κατάργηση της κυβερνητικής απόφασης για την «έξωση» των τεχνών από το Λύκειο και την κάλυψη των πραγματικών κενών της δημόσιας Εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες, ενώ διεκδικούν δωρεάν τεστ Covid-19 με κρατική ευθύνη σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που ξεκινούν δουλειά.

Avgi.gr