Ο «ιός» της σύγκρουσης χτύπησε και πάλι την Εκκλησία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο «ιός» της σύγκρουσης χτύπησε και πάλι την Εκκλησία / 7 View / 18/03/2020

Η σκληρή αντιπαράθεση στη συνεδρίαση της Διαρκούς Συνόδου μεταξύ ιερωνυμικών, αντι-ιερωνυμικών, χριστοδουλικών (ναι, υπάρχουν ακόμα), σκοταδιστών, καιροσκόπων και άτολμων ιεραρχών, που οδήγησε στην απόφαση για ανοιχτές εκκλησίες μόνο για ατομική προσευχή και για μια «λιτή» κυριακάτικη λειτουργία.

Μια ακόμη σύγκρουση στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου προκάλεσε το δίλημμα «Κλειστές ή ανοιχτές εκκλησίες;», το οποίο τελικά οδήγησε στην αντιφατική απόφαση για ανοιχτές εκκλησίες μόνο για ατομική προσευχή, αλλά και για συνέχιση της κυριακάτικης λειτουργίας.

Πολλοί ιεράρχες άρχισαν πάλι να ξιφουλκούν ενάντια στη λογική, επιβεβαιώνοντας το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στους ακραίους και τους πιο μετριοπαθείς πατέρες. Η σχέση, όμως, με την κυβέρνηση δεν διαταράχθηκε. Τουναντίον. Ο πρωθυπουργός άφησε την Εκκλησία να βγει από τη δύσκολη θέση της απόφασης, έχοντας ήδη διαμηνύσει πως εκείνος αμέσως μετά την ανακοίνωση της Διαρκούς Επιτροπής θα εφάρμοζε τα όσα είχε εξαγγείλει. Απλώς, περίμενε πολύ -ως μη όφειλε- για να πράξει το δέον. Το ίδιο έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αφού η «κόντρα» για το θέμα μαίνεται για περισσότερο από μία εβδομάδα. Είχε όμως άλλους λόγους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Μακαριότατος, θεωρώντας πως η Εκκλησία έχει ευθύνη απέναντι στο ποίμνιό της, εξαρχής είχε τεθεί υπέρ των δραστικών μέτρων, όπως το κλείσιμο των εκκλησιών προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και να προληφθεί η ευρεία εξάπλωση της επιδημίας. Προσπάθησε πολύ ώστε να εξηγήσει και να ενημερώσει τους διαφωνούντες, που αντέτασσαν το ζήτημα της πίστης. Ηταν δική του η πρωτοβουλία να κληθεί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, στη διευρυμένη συνεδρίαση των 25 ιεραρχών που προηγήθηκε της Διαρκούς.

Υπήρξε σκληρή αντιπαράθεση σ’ αυτή τη συνεδρίαση. Ακραίοι επιτέθηκαν στον αρχιεπίσκοπο διερωτώμενοι πώς είναι δυνατόν να μην έχει πίστη. Κάποια στιγμή, ο Ιερώνυμος αντέταξε να μείνουν μεν ανοιχτές οι εκκλησίες, αλλά μόνο για τους ιερείς. Να μην προσέρχονται οι πιστοί. Ούτε αυτό άρεσε.

«Δεν διαγράφουμε την πίστη μας», έλεγαν κάποιοι, ενώ άλλοι παρέπεμπαν στον κόσμο τους που δεν θέλει να κλείσουν οι εκκλησίες. Κάποιοι δήλωναν κατηγορηματικά «Εμείς δεν κλείνουμε με τίποτα». Μεταξύ αυτών και ορισμένοι από τους 11 μητροπολίτες της Αττικής που κλήθηκαν λόγω του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει ο νομός.

Κι όμως, ορισμένοι δεν σήκωναν κουβέντα. Μεταξύ αυτών, ο Καισαριανής, ο Θηβών (που ήταν ο πρώτος ο οποίος έγινε επίσκοπος από τον Ιερώνυμο) και ο Ν. Σμύρνης. Αντιθέτως, άλλοι, όπως ο Ν. Ιωνίας, έθεταν το θέμα στη βάση της ευθύνης της Εκκλησίας απέναντι στον εαυτό της, το ποίμνιό της, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, επισήμαιναν ότι είναι καλύτερα να αποφασίσει μόνη της η Εκκλησία παρά να της επιβληθεί μια απόφαση. Εις μάτην.

Η πολεμική ατμόσφαιρα μεταφέρθηκε στην πολύωρη συνεδρίαση της 12μελούς Διαρκούς Συνόδου που ακολούθησε αργότερα το απόγευμα. Πέντε ιεράρχες, συμπεριλαμβανομένου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, επέμειναν στην ευθύνη της Εκκλησίας ως προς την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι επτά, αμετακίνητοι. Από τους πιο μαχητικούς ο Φιλίππων Στέφανος και ο Σισανίου Αθανάσιος. Οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

Κατέληξαν στην αντιφατική απόφαση για ανοιχτές εκκλησίες μόνο για προσευχή αλλά και συνέχιση των κυριακάτικων Λειτουργιών, προσδιορίζοντάς τες ασαφώς «λιτές». Τότε ο πρωθυπουργός, που είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του τον αρχιεπίσκοπο, προώθησε την υπουργική απόφαση η οποία ήταν έτοιμη από νωρίς.

Δεν ήταν έκπληξη η απόφαση. Η σύνθεση της 12μελούς Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, για τους γνώστες, δίνει το στίγμα θέσεων και προθέσεων. Αν ήταν διαφορετική και είχε προοδευτικούς ιεράρχες στους κόλπους της, θα ήταν, ίσως, διαφορετική η προχθεσινή απόφαση. Και όχι μόνον αυτή. Θα ήταν διαφορετικές και οι ισορροπίες. Και είναι πολλές οι ευάλωτες ισορροπίες στους κόλπους της Εκκλησίας. Υπάρχουν ιερωνυμικοί, αντι-ιερωνυμικοί, χριστοδουλικοί (ναι, υπάρχουν ακόμα), σκοταδιστές, κάμποσοι καιροσκόποι και ορισμένοι άτολμοι και δειλοί που περισσότερο φοβούνται μήπως τους κυνηγήσουν οι πιστοί και χάσουν τη θέση.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη επισημάνθηκε, κυρίως από τους ψυχραιμότερους, η άτεχνη προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την «επικράτησή» της, ειδικά μετά τη δήλωση χθες του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος σχεδόν προεξόφλησε ότι το Πάσχα θα είναι ακόμα κλειστές για το κοινό οι εκκλησίες. Δεν είναι αόρατος ο κίνδυνος να σημειωθούν ακραίες αντιδράσεις από ορισμένους που θα θελήσουν να γίνουν μάρτυρες, υποστηρίζουν κάποιοι καλά ενημερωμένοι.