Ο Άδωνις κατεδαφίζει την α΄ κατοικία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Άδωνις κατεδαφίζει την α΄ κατοικία / 10 View / 03/02/2020

Με κυνική δήλωσή του, ο Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτηρίζει ζημιογόνα για την οικονομία την προστασία των νοικοκυριών, προαναγγέλλοντας γενικευμένους πλειστηριασμούς και κοινωνική κόλαση για τους δανειολήπτες ● Αμεση αντίδραση από ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ τυρού και αχλαδίου –ή για την ακρίβεια βασιλόπιτας και ψητού, που υποθέτουμε ότι θα περιλάμβανε το μενού της εκδήλωσης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στο κέντρο «Baraonda», το Σάββατο το βράδυ– ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης προέβη σε μιαν ακόμη επίδειξη κυνισμού σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα. Αυτό της θεσμικής προστασίας της πρώτης κατοικίας, εναντίον της οποίας θα κατευθυνθούν οι μπουλντόζες που… έχουν χάσει τον δρόμο για το Ελληνικό.

Χαιρετίζοντας στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου για τον νέο χρόνο, παρουσία και της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Φώφης Γεννηματά, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας σε καμία προηγμένη οικονομία και ούτε πρέπει να υπάρχει».

Πρόσθεσε, δε, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ζημιογόνα για την οικονομία, υπονοώντας ότι ο νόμος Κατσέλη, με τις όποιες τροποποιήσεις του (νόμος Σταθάκη), που ίσχυσε από το 2010 και λήγει οριστικά στις 30 Απριλίου, είχε βλαπτική επίδραση στην οικονομία.

Η παρουσία της Φ. Γεννηματά στην ίδια εκδήλωση εξηγεί προφανώς γιατί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν το πρώτο κόμμα που «κάρφωσε» με ανακοίνωση τη δήλωση Γεωργιάδη, κοινοποιώντας μάλιστα και το βίντεο με την επίμαχη αναφορά. «Ο κ. Α. Γεωργιάδης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του χαιρετισμού του σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, για να τους πείσει πόσο σωστή είναι η απαίτηση των funds για γενικευμένους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών.

Δηλαδή να τους πάρουν τα σπίτια οι τράπεζες χωρίς εξαιρέσεις. Το επόμενο βήμα φανταζόμαστε είναι να επιβλέψει προσωπικά και να εγγυηθεί την εκτέλεση των εντολών των funds. Μην τους ξεφύγει και κανένας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ακολούθησε ανάλογου περιεχομένου δήλωση από τον τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, που στρέφει τα πυρά και εναντίον του πρωθυπουργού: «Ο Μητσοτάκης χρεώνεται τις αθλιότητες Γεωργιάδη περί βλαπτικής προστασίας της α΄ κατοικίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις αθλιότητες Γεωργιάδη εις βάρος όσων αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Η άποψη πως “η προστασία της α΄ κατοικίας ζημιώνει την οικονομία” είναι αποκρουστική, απάνθρωπη και εσφαλμένη. Αρκετά με την απάτη της Ν.Δ. Οι πολίτες δεν θα ανεχθούν τον κυνισμό ή να τους κουνούν το δάκτυλο όσοι τους έφεραν στην καταστροφή», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Νίκος Παππάς.

Τελευταίο καταφύγιο

Ο επικοινωνιακά ακάματος υπουργός Ανάπτυξης, που συνήθως εκδίδει δελτία Τύπου για κάθε δημόσια αναφορά και παρουσία του, για την προχθεσινή παρέμβασή του στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, δεν έκανε κάτι ανάλογο.

Ενδεχομένως για λόγους αυτοπροστασίας, αφού μια αντίστοιχη πρόσφατη αναφορά του ότι «στις 30 Απριλίου σταματά η προστασία της πρώτης κατοικίας» και «τα λέω από τώρα για να μη χαλάσουμε τις καρδιές μας» (!) είχε ξεσηκώσει ανάλογες αντιδράσεις προ μηνός. Στις αντιδράσεις αυτές είχε απαντήσει τότε, μέσω twitter, ότι προσπαθούσε «να προειδοποιήσει τους δανειολήπτες ώστε να ενταχθούν στην πλατφόρμα προστασίας, πριν την λήξη της 30 Απριλίου 2020».

Η πλατφόρμα προστασίας αποτελεί πράγματι το τελευταίο καταφύγιο για δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια συνδεδεμένα με πρώτη κατοικία, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρηματικών, μέχρι τις 30 Απριλίου. Μετά την ημερομηνία αυτή δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο προστασίας, πρώτη φορά από το 2010, όπως απαίτησαν οι δανειστές, και όπως χρόνια τώρα απαιτούσαν και οι τράπεζες.

Απελευθερώνονται πλήρως οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμη κι αν πρόκειται για πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως εμβαδού και εισοδήματος. Η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς θα ισχύει για όλους, εκτός από όσους έχουν κάνει αίτηση να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ή έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και έχουν πάρει προσωρινή ή μόνιμη προστασία από το δικαστήριο.

Μέχρι στιγμής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας έχουν μπει 62.200 πολίτες, αλλά μόλις 1.821 έχουν ολοκληρώσει τις αιτήσεις τους. Με δεδομένο ότι στο καθεστώς του νόμου Κατσέλη είχαν προσφύγει πάνω από 200.000 νοικοκυριά, ότι στη διάρκεια του 2019 αναρτήθηκαν πάνω από 30.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, ενώ για φέτος προγραμματίζονται τουλάχιστον 3.000 πλειστηριασμοί τον μήνα, η απουσία οποιουδήποτε θεσμικού φραγμού θα αποτελέσει αφενός έναν κερδοσκοπικό παράδεισο για το real estate σε συνθήκες ανόδου στις τιμές των ακινήτων, αφετέρου μια κοινωνική κόλαση για τα νοικοκυριά που είναι σε πλήρη αδυναμία να διασώσουν την κατοικία τους.

Παρ’ ότι δεν είναι σαφές πόσα και ποια από τα εκτεθειμένα στον κίνδυνο πλειστηριασμού ακίνητα είναι πρώτες κατοικίες, η απουσία οποιασδήποτε προστασίας θα κάνει εύκολη τη δουλειά των ξένων κεφαλαίων που έχουν αποκτήσει χιλιάδες ενυπόθηκα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες, με όλους τους εναλλακτικούς τρόπους.

Τα ερωτήματα

Η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης –που προφανώς αποτελεί θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού– αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να παράσχει κανενός είδους στοιχειώδη προστασία, ούτε στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού κώδικα που βρίσκεται υπό κατάρτιση με προοπτική να ισχύσει από τον Μάιο. Το επιχείρημα ότι πουθενά στην Ε.Ε. δεν υπάρχει αντίστοιχη προστασία, εκτός από κυνικό, είναι και παραπλανητικό.

Διότι ακόμη και εκεί που πράγματι δεν προστατεύεται η κατοικία από κατάσχεση, υπάρχει τουλάχιστον στεγαστική πολιτική και προστασία του δικαιώματος στην κατοικία, που αναγνωρίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα, ισότιμο με το δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

Πέραν των άλλων, γεννάται και ζήτημα ισονομίας όταν η κυβέρνηση –υπό την αιγίδα των δανειστών–, ενώ είναι πρόθυμη να παράσχει κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες για τις τιτλοποιήσεις των «κόκκινων» δανείων, δεν λαμβάνει καμιά πρόνοια για τα νοικοκυριά που θα κινδυνέψουν να μείνουν άστεγα.

Οσο για το επιχείρημα περί ζημιογόνου για την οικονομία προστασίας της κατοικίας, προκύπτουν δύο ερωτήματα: Πρώτον, γιατί ακόμη και η κυβέρνηση Σαμαρά δεν διανοήθηκε να καταργήσει τον νόμο Κατσέλη; Και, δεύτερον, πόσο περισσότερο θα είχε καταβαραθρωθεί η αγορά ακινήτων με απελευθερωμένες τις κατασχέσεις και με τι επιπτώσεις στο ΑΕΠ;

efsyn.gr