Ουραγός η Ελλάδα στην Ελευθερία του Τύπου στην ΕΕ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ουραγός η Ελλάδα στην Ελευθερία του Τύπου στην ΕΕ / 10 View / 23/04/2020

ε πολύ χαμηλή θέση αναφορικά με την ελευθερία του τύπου βρίσκεται η χώρα μας στον σχετικό κατάλογο που δημοσιεύουν και φέτος οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα (Reporters Without Borders).

Πρόκειται για έναν κατάλογο, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το 2002 και με βάση τον οποίο κατατάσσονται 180 χώρες και περιοχές ανάλογα με το επίπεδο ελευθερίας που διαθέτουν οι δημοσιογράφοι. Βασίζεται στην αξιολόγηση του πλουραλισμού, την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, της ποιότητας του νομοθετικού πλαισίου και της ασφάλειας των δημοσιογράφων σε κάθε χώρα και περιοχή. Ο σχετικός δείκτης αποτελεί σημείο αναφοράς από διπλωμάτες, διεθνείς οργανισμούς (όπως ΟΗΕ) αλλά και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Για το 2020 λοιπόν η Ελλάδα κατατάσσεται στην 65η θέση. Μετά τη χώρα μας, όσον αφορά την Ε.Ε., ακολουθούν: η Μάλτα στην 81η θέση, η Ουγγαρία στην 89η και η Βουλγαρία στην 111η.

Πρώτη χώρα στην Ελευθερία του Τύπου είναι η Νορβηγία (#1) και ακολουθούν:

2. Φινλανδία
3. Δανία
11. Γερμανία
34. Γαλλία
35. Ηνωμένο Βασίλειο
45. ΗΠΑ
65. Ελλάδα
81. Μάλτα
89. Ουγγαρία
111. Βουλγαρία
————
66. Ιαπωνία
107. Βραζιλία
142. Ινδία
166. Αίγυπτος
178. Ερυθραία και
180. Βόρεια Κορέα

Ανησυχεί η υπαγωγή ΕΡΤ-ΑΠΕ απευθείας σε Μητοστάκη

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η έκθεση της Οργάνωσης εστιάζει στην υπαγωγή από την κυβέρνηση της ΝΔ τόσο της ΕΡΤ όσο και του Αθηναϊκού Πρακτορείου απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην αστυνομική αυθαιρεσία κατά δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ αλλά και στην επίθεση στα γραφεία της Athens Voice από ομάδα αναρχικών.

«Ένα προεδρικό διάταγμα θα μπορούσε να επηρεάσει την ελευθερία του Τύπου.

Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε μια μεγάλη νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις γενικές εκλογές του Ιουλίου 2019. Λίγο αργότερα, ένα νέο προεδρικό διάταγμα, έθεσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ΕΡΤ και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό την άμεση εποπτεία του νέου Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Απομένει να δούμε πώς αυτή η νέα οργάνωση θα επηρεάσει την ελευθερία του Τύπου στη χώρα. Αλλού, οι δημοσιογράφοι συνέχισαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκτέλεση της εργασίας τους, με την επίθεση της αστυνομίας κατά ενός δημοσιογράφου που κάλυπτε διαδηλώσεις για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου Αθηνών, με τη σύλληψη και κράτηση ενός φωτορεπόρτερ που κάλυπτε την εκκένωση μιας καταλήψεως συνελήφθη, ενώ τα γραφεία της εβδομαδιαίας εφημερίδας Athens Voice βανδαλίστηκαν από αναρχική ομάδα» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Το «φιλτράρισμα» ειδήσεων για Λέσβο, Χίο, Βόρεια Μακεδονία, κινητοποιήσεις νοσ. γιατρών

Αναφορικά με την υπαγωγή του διοικητικού ελέγχου της ΕΡΤ και Αθηναϊκού Πρακτορείου απευθείας στον πρωθυπουργό, υπενθυμίζεται ότι αυτή ήρθε μόλις λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Ιουλίου, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, καθώς προέκυψαν εύλογα ερωτήματα για κυβερνητικές παρεμβάσεις σε ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση είχε δηλώσει πως ο έλεγχος από το Μαξίμου αποτελεί «ενδιάμεσο στάδιο» καθώς η αρμόδιότητα θα περνούσε στον αρμόδιο υφυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Αργότερα ανέλαβε τη διοίκηση της ΕΡΤ ο μέχρι τότε υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Ν.Δ και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, πολλά είναι τα περιστατικά που καταδεικνύουν ότι οι εν λόγω φόβοι επιβεβαιώθηκαν, ενώ ενδεικτική είναι η σχετική ηχηρή καταγγελία από εργαζόμενους της ΕΡΤ3.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που είχε αποκαλύψει το Tvxs.gr με τον έλεγχο των ειδήσεων από τα νησιά για τις ειδήσεις σχετικά με την επίταξη περιοχών για δημιουργία κέντρων προσφύγων. Επιπλέον, ανάλογο περιστατικό είχε κάνει την εμφάνισή του στο ΑΠΕ μόλις δέκα μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, όταν και «φιλτραρίστηκαν» δηλώσεις τόσο τις τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, όσο αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για τη Βόρεια Μακεδονία.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμη και αυτές τις μέρες της παδημίας πολλά δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ φρόντισαν «θάψουν» ή και να διαστεβλώσουν ειδήσεις όπως αυτή που αφορούσε τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών για ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας.

tvxs.gr