ΟΣΥ / Στους δρόμους χωρίς έλεγχο τα 300 λεωφορεία με leasing

by/ 0 Comments / 10 View / 19/12/2020

Χωρίς έλεγχο θα βγουν στους δρόμους τα 300 λεωφορεία που θα προμηθευτεί η ΟΣΥ με leasing μέσω του περίφημου διαγωνισμού του υπ. Μεταφορών.

Στο πολυνομοσχέδιο σκούπα που κατατέθηκε μεσάνυχτα Πέμπτης και με πρόσχημα την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των λεωφορείων που προμηθεύεται η ΟΣΥ με τη διαδικασία της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), το υπ. Μεταφορών πέρασε ρύθμιση που παρακάμπτει τη διαδικασία «υποβολής τεχνικής μελέτης μηχανολόγου – μηχανικού για τη διαδικασία ταξινόμησης», η οποία διασφαλίζει ότι τα οχήματα είναι κατάλληλα να τεθούν στη δημόσια κυκλοφορία. Αντ’ αυτού, το άρθρο 106 ορίζει ότι υποβάλλεται ένα απλό «δελτίο τεχνικού ελέγχου στο οποίο έχουν αναγραφεί όλα τα προβλεπόμενα στην άδεια κυκλοφορίας στοιχεία, καθώς και η πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας της χώρας προέλευσης». Πρόκειται φυσικά για φωτογραφική ρύθμιση προκειμένου να τεθούν στην κυκλοφορία με fast track διαδικασίες και χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες ασφαλείας τα 300 μεταχειρισμένα λεωφορεία δεκαετίας που προβλέπεται να προμηθευτεί από το εξωτερικό η ΟΣΥ. Να θυμίσουμε ότι πολύ πρόσφατα ένα αντίστοιχο λεωφορείο του ΟΑΣΘ από τη Λειψία της Γερμανίας είχε πάρει φωτιά στον Χορτιάτη, ενώ ανάλογη παράκαμψη τεχνικών ελέγχων είχε προβλεφθεί και για τα 200 λεωφορεία των ΚΤΕΛ που εντάχθηκαν στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Η απαλλαγή ελέγχου, σύμφωνα, με το ν/σ, είναι προσωρινή για τέσσερις μήνες, ενώ τα εν λόγω οχήματα απαλλάσσονται και από την καταβολή τέλους αδείας!

Στο ν/σ προβλέπεται ακόμη η αναστολή των κανονικών αδειών των οδηγών και τεχνιτών της ΟΣΥ πλην αυτών που βρίσκονται σε καθεστώς αδείας ειδικού σκοπού, ενώ για τους εργαζόμενους των οποίων θα ανασταλεί η άδεια προβλέπεται αποζημίωση εφάπαξ με το ποσό των 500 ευρώ (μεικτά).

Avgi.gr