Οργανώσεις «καλούν» τον Πάπα

by/ 0 Comments / 1 View / 03/12/2021

Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα ζητούν 36 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό για να του εκθέσουν τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις στη χώρα μας και την Ευρώπη και να του εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για το γεγονός ότι στέκεται «με συνέπεια απέναντι σε κάθε φαινόμενο ξενοφοβίας και ρατσισμού υπενθυμίζοντας –σε πιστούς και μη– τη βασική αξία πάνω στην οποία στηρίζεται η κοινή μας συνύπαρξη, δηλαδή την ανθρώπινη υπόστασή μας».

Χτες το πρωί, πριν αναχωρήσει ο Πάπας για το ταξίδι του στην Κύπρο και στη συνέχεια στην Ελλάδα, συνάντησε στο Βατικανό τους δώδεκα πρόσφυγες τους οποίους είχε πάρει μαζί του στην πτήση της επιστροφής του στην Ιταλία από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στη χώρα μας το 2016.

Το ταξίδι του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συμπίπτει με τη νέα προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναστείλουν βασικές διατάξεις του προσφυγικού δικαίου σε Πολωνία, Λετονία και Λιθουανία, με επιχείρημα ότι δέχονται «υβριδικό πόλεμο» λόγω της παρουσίας μερικών χιλιάδων προσφύγων από τη Λευκορωσία στα σύνορα με την Πολωνία, στον αντιπροσφυγικό δρόμο που χάραξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Μάρτιο του 2020 στον Εβρο. «Η μετατόπιση της ευθύνης σε άλλες χώρες με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας αυξάνει τις παγκόσμιες ανισότητες και είναι ηθικά έωλη. Ταυτόχρονα συχνά εκθέτει τους πρόσφυγες σε κίνδυνο κακομεταχείρισης ή τους θέτει σε καθεστώς περιορισμένης προστασίας», σημειώνουν στην επιστολή τους οι οργανώσεις.

Τα αιτήματα

Ζητούν από τον Πάπα να ασκήσει την επιρροή του για να σταματήσουν οι σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων στα σύνορα, που φτάνουν μέχρι την επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία, όπως και για να υπάρξει ένας ανεξάρτητος μηχανισμός διερεύνησης των περιστατικών. Και εκθέτουν τα προβλήματα των νέων δομών της κυβέρνησης στα νησιά, που μοιάζουν περισσότερο με «ανοιχτή φυλακή», όπως λένε. «Θεωρούμε ότι τα νέα αυτά κέντρα, που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να αναμορφωθούν ριζικά και να αλλάξει η φιλοσοφία τους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ζωντανή σχέση των αιτούντων άσυλο με τις τοπικές κοινωνίες και η ομαλή τους ένταξη σε αυτές», σημειώνουν.

Σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου χτες, οι οργανώσεις έθεσαν επί τάπητος τις προβληματικές εξελίξεις στο προσφυγικό: από την απουσία σίτισης μεγάλου αριθμού προσφύγων στις δομές και την αναστολή από τις αρχές Οκτωβρίου της στοιχειώδους χρηματικής ενίσχυσης λόγω καθυστερήσεων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μέχρι τη στοχοποίηση οργανώσεων και ακτιβιστών από την κυβέρνηση. Οπως σημείωσαν, ο Πάπας τούς έχει ευχαριστήσει για την επιστολή, δεν είναι όμως γνωστό αν θα γίνει η συνάντηση.

Την επιστολή υπογράφουν: Αλληλεγγύη Λέσβου, Αρσις, Γιατροί του Κόσμου, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ΕλΕΔΑ, ΕΣΠ, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, ΕΛΙΞ, Ιριδα, Διοτίμα, Βαβέλ, Κοινότητα Πάπα Ιωάννη 23ου, Συμβίωση, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, A Drop in the Ocean, Actionaid, Caritas, Changemakers Lab, DRC, ECHO100PLUS, Equal Rights Beyond Borders, Europe Must Act, Fenix, HIAS, Humanrights360, INTERSOS, INTERSOS Hellas, Jesuit Refugee Service Greece, Mobile Info Team, Odyssea, Refugee Legal Support, Samos Advocacy Collective, Samos Volunteers, SolidarityNow, Still I Rise.

efsyn.gr