Ολοκληρώθηκε το πραξικόπημα στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ολοκληρώθηκε το πραξικόπημα στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων / 8 View / 03/06/2020

Σήμερα εκδικάζεται η προσφυγή των 9 από τα 15 μέλη του Δ.Σ. που ζητούν καταχρηστικά τον διορισμό προσωρινής διοίκησης, κάτι που συνεπάγεται επ’ αόριστον αναβολή των εκλογών του Ιουνίου • Ο υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε αναιτιολόγητα την παράταση της θητείας της παρούσας διοίκησης ώς τις εκλογές • Η Ν.Δ. στηλίτευε ως αντιπολίτευση ακόμα και απλές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά τώρα με πλάγιους τρόπους προσπαθεί να φιμώσει τους δικαστικούς λειτουργούς

Κατατέθηκε χθες προσφυγή για διορισμό προσωρινής διοίκησης από τα 9 μέλη του 15μελούς Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), κίνηση που αυτομάτως συνεπάγεται την επ’ αόριστον αναβολή των αρχαιρεσιών του Ιουνίου, παρά το συντριπτικό αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για άμεση διεξαγωγή των εκλογών, όπως προβλέπει το καταστατικό της ΕΔΕ.

Η ευκαιριακή αυτή πλειοψηφία του Δ.Σ., αφού αρχικά προσπάθησε με παραιτήσεις να εμποδίσει τη διεξαγωγή των εκλογών -με τη βοήθεια και του υπουργού Δικαιοσύνης, που αρνήθηκε χωρίς αιτιολογία την παράταση της θητείας της διοίκησης-, κατέφυγε στο πρωτοδικείο, προτείνοντας μάλιστα και απολύτως καταχρηστικά προσωρινή διοίκηση με τα ίδια μέλη, αλλά φυσικά με νέα εκλογή προεδρείου!

Τεχνητή κρίση

Στη συνέχεια κατατέθηκαν και οι προτάσεις της μειοψηφίας που φέρεται να ζητάει παράταση της θητείας του Δ.Σ. και του προεδρείου μέχρι τις εκλογές, ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, ζητάει διορισμό προσωρινής διοίκησης από άλλα μέλη που θα οριστούν με τυχαία επιλογή από τα μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής της ΕΔΕ. Η συζήτηση της προσφυγής αναμένεται σήμερα.

Η σημερινή τεχνητή κρίση στην ιστορική Ενωση σημαδεύει δυσοίωνα τις εξελίξεις στον ευαίσθητο θεσμό της δικαιοσύνης. Εχει γίνει φανερό ότι οι στενοί δεσμοί της εκτελεστικής εξουσίας και της δικαστικής αποδεικνύονται ξανά επικίνδυνα ισχυροί, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων να διασφαλιστεί η όσο το δυνατό μεγαλύτερη ανεξαρτησία του βασικού πυλώνα της δημοκρατίας.

Ολα ξεκίνησαν όταν μετά τις εκλογές η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που αφορούν τη λειτουργία της δικαιοσύνης, χωρίς ωστόσο να δοθεί ο λόγος στους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους δικαστικούς λειτουργούς.

Κορυφαία ενέργεια ήταν η τροπολογία που αιφνιδιαστικά ψηφίστηκε τον Νοέμβριο και προέβλεψε 86 νέες θέσεις προέδρων Εφετών, ενώ παράλληλα ανακλήθηκε η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης (έπειτα από διαβουλεύσεις με τις δικαστικές ενώσεις) να συμπληρωθούν τα μεγάλα κενά με αύξηση κατά 85 των οργανικών θέσεων εφετών, προκειμένου να δοθεί ανάσα στους ρυθμούς απόδοσης δικαιοσύνης. Ολες οι δικαστικές και εισαγγελικές Ενώσεις εξέφρασαν τότε τη δυσφορία τους όχι μόνο για τη συγκεκριμένη αυθαιρεσία αλλά και για σειρά άλλων νομοθετικών μέτρων που ψηφίστηκαν χωρίς να ρωτηθούν οι δικαστικοί λειτουργοί.

Οι αντιδράσεις των Ενώσεων προκάλεσαν αναστάτωση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ειδικά επειδή ακολουθούν νέα νομοσχέδια με εξίσου προβληματικές για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης διατάξεις. Η Ν.Δ. μπορεί όταν ήταν στην αντιπολίτευση να στηλίτευε ως παρεμβάσεις ακόμα και τις απλές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά τώρα με πλάγιους και πραξικοπηματικούς τρόπους και πάντα με τη βοήθεια των ΜΜΕ που ελέγχει προσπαθεί να φιμώσει τους δικαστικούς λειτουργούς για τις αντιδράσεις τους.

Αφού απαξίωσε και συνεχίζει να απαξιώνει και να συκοφαντεί εισαγγελείς και δικαστές που χειρίζονται μεγάλες υποθέσεις, αφού έδωσε ασυλία σε επιχειρηματίες και στελέχη τραπεζών και φορέων του Δημοσίου, τώρα «επιτίθεται» και στα συνδικαλιστικά όργανα των δικαστικών λειτουργών. Τρανό παράδειγμα η σημερινή σκόπιμη κρίση που προκλήθηκε στην ΕΔΕ μόλις το εκλεγμένο προεδρείο της τόλμησε να εκφράσει αντιρρήσεις στις νομοθετικές αυτές «πρωτοβουλίες».

Εντελώς συμπτωματικά τα μέλη του προεδρείου που συμφώνησαν με τις κυβερνητικές τροπολογίες και τις επί το -επιλεκτικά- αυστηρότερο αλλαγές των νέων Ποινικών Κωδίκων και που τώρα προάγονται αποφάσισαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών στην ΕΔΕ. Οπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΕΔΕ η δικηγόρος (ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου) Θ. Ντάλλη, από το 1958 έως σήμερα, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει βιώσει την εμπειρία πέντε προσωρινών διοικήσεων.

Τα παραλειπόμενα

Η κ. Ντάλλη επισημαίνει πως ο διορισμός προσωρινής διοίκησης σε ένα σωματείο συνιστά ούτως ή άλλως μια «ανωμαλία», μια «λύση ανάγκης», «με την έννοια ότι θίγει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκησή του από όργανα τα οποία αναδεικνύονται από την ελεύθερη βούληση των μελών του με δημοκρατικές διαδικασίες».

«Σήμερα η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων βρίσκεται σε ένα κρίσιμο ιστορικό σταυροδρόμι. Την 1η Ιουνίου 2020 λήγει η θητεία του αιρετού Δ.Σ. Εννέα από τα δεκαπέντε μέλη του Δ.Σ. αρνούνται να συναινέσουν στην καθορισμένη από το καταστατικό διενέργεια αρχαιρεσιών εντός του Ιουνίου, επικαλούμενα τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, αν και υπάρχει σχετική άδεια από τον ΕΟΔΥ.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης με έγγραφό του αποφασίζει να μην παρατείνει τη θητεία του Δ.Σ. μέχρι τη διενέργεια αρχαιρεσιών» σημειώνει η κ. Ντάλλη και συνεχίζει: «Τα ιστορικά προηγούμενα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μελλοντικές εξελίξεις στη μεγαλύτερη δικαστική Ενωση της χώρας θα εξαρτηθούν από την τακτική που θα ακολουθήσουν τα διάδικα αλλά, κυρίως, από τη δικαστική απόφαση, που θα θέσει τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ορίσει τελικώς τα μέλη της προσωρινής διοίκησης που θα έχει την τεράστια ευθύνη να διασφαλίσει με αξιοπιστία τούς όρους της δημοκρατικής λειτουργίας της Ενωσης».

Η σαφής προσπάθεια αποσταθεροποίησης του προέδρου και μελών του Δ.Σ. της ΕΔΕ από τις δύο ομάδες (των Π. Λυμπερόπουλου και Ν. Σαλάτα) με καταγγελίες για ηγεμονισμό και αυθαιρεσία, όταν όλη την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περιέβαλλαν το πρόσωπο του προέδρου με την πλήρη εμπιστοσύνη τους, ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ εξακολούθησε να κάνει κριτική και στις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης όπως διατυπώθηκαν στα νομοσχέδια για τη διαμεσολάβηση, για τη μείωση της χρηματοδότησης στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), για την ανακατανομή των 86 θέσεων στα εφετεία, για το δικαστικό ένσημο και πολύ πρόσφατα για τις απαράδεκτες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελέων.

Προκαλεί όμως σειρά ερωτημάτων η στάση μελών της ομάδας αλλά και της ίδιας της Μ. Στενιώτη (πρώην προέδρου της ΕΔΕ μετά την παραίτηση της Β. Θάνου) που σήμερα ταυτίζεται με τις ομάδες των Λυμπερόπουλου και Σαλάτα. Οι δυο υπό προαγωγή δικαστικοί λειτουργοί με πράξεις και δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν κάνει σαφή εδώ και πολλά χρόνια την έντονη ιδεολογική τους τοποθέτηση και φαίνεται ότι χαίρουν της πλήρους αποδοχής και εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Τροποποιημένο καταστατικό

Οταν όμως πρόσφατα η Μ. Στενιώτη διαφώνησε με τη φωτογραφική τροπολογία της σημερινής κυβέρνησης, ο Ν. Σαλάτας δήλωνε: «Η κ. Στενιώτη φαίνεται ότι ενοχλείται πολύ, διότι στις 86 προαγωγές των εφετών σε προέδρους θα συμπεριλαμβάνονται και 6 συνάδελφοι οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα συνταξιοδοτούντο, ισχυριζόμενη ότι από την προαγωγή των 6 αυτών δικαστών διαταράσσεται η απρόσκοπτη εξέλιξη των συναδέλφων […] Στην προκειμένη περίπτωση φαντάζει πολύ λίγη η ρήση “ο θάνατός σου η ζωή μου”».

Η ίδια, σε συνέντευξη της στην «Εφ.Συν.» στις 23.2.2018 δήλωνε ότι «η εμπλοκή της Ενωσης σε πολιτικές αντιπαραθέσεις εκφεύγει του καταστατικού της σκοπού, ενώ το πρόβλημα του προεδρείου της ΕΔΕ δεν είναι μόνο ο υπερβολικός αριθμός ανακοινώσεων, που σημαίνει έλλειψη διαλόγου, αλλά το ότι έφτασε ακόμα και στο να αμφισβητήσει τις δημοκρατικές αρχές που διέπουν το δικαστικό μας σύστημα, προσομοιάζοντάς το με εκείνο της Τουρκίας και της Πολωνίας, διασύροντας τη χώρα μας».

Επιπλέον υπό την προεδρία της εφαρμόστηκε το τροποποιημένο καταστατικό (6.12.2015) που περιέχει διάταξη με την οποία απαγορεύεται σε μέλος του Δ.Σ. να υπηρετεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή σε άλλη υπηρεσία υπαγόμενη στην εκτελεστική εξουσία. Η προσθήκη αυτή έγινε αφού είχαν προηγηθεί σοβαρές αντεγκλήσεις με αφορμή τον ορισμό του Π. Λυμπερόπουλου ως συμβούλου του (πρώην) υπουργού Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου. Η αλλαγή στάσης της ομάδας Στενιώτη παραμένει σε κάθε περίπτωση ανεξήγητη.

efsyn.gr