Οι αόρατοι των φυλακών

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι αόρατοι των φυλακών / 9 View / 15/04/2020

Μετά από όσα έγιναν στις κοινότητες των Ρομά και στα κέντρα φιλοξενίας, η κυβέρνηση διστάζει ακόμα και τώρα στην άμεση λήψη μέτρων για τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.

Την ώρα που οι περισσότερες χώρες και όχι μόνο οι αναπτυγμένες ευρωπαϊκές πήραν σημαντικά μέτρα αποσυμφόρησης, που είναι σύμφωνα με όλους τους ειδικούς το πλέον κρίσιμο βήμα στην εποχή της πανδημίας, η κυβέρνηση φοβάται να καταθέσει μια πραγματικά αναγκαία ΠΝΠ για την ευάλωτη ομάδα των κρατουμένων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται ότι νοιάζεται περισσότερο μήπως δώσει τροφή για επικριτικά σχόλια του τύπου «αφήνετε έξω εγκληματίες», αντί να προστατεύσει τις ζωές των φυλακισμένων. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν σε κρατούμενους, γονείς και συνηγόρους από τη γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σ. Νικολάου, και από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα δεν έχουν υλοποιηθεί και ο χρόνος κυλάει με τους κινδύνους να πολλαπλασιάζονται.

Ολες οι οργανώσεις και οι ευρωπαϊκοί και ελληνικοί φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και το Συμβούλιο της Ευρώπης απευθύνουν καθημερινά εκκλήσεις για μέτρα αποσυμφόρησης, όμως η κυβέρνηση δεν συγκινείται, μετρώντας το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης.

Η γεμάτη αγωνία έκκληση του δασκάλου των φυλακών Αυλώνα μπορεί να συγκίνησε τον Σωτήρη Τσιόδρα, που έσπευσε να πει δυο σημαντικές φράσεις για όλους τους ευάλωτους και για τους φυλακισμένους, όμως μάλλον δύσκολα θα κινητοποιήσει το υπουργείο που διαχειρίζεται τις φυλακές.

Δεν πέρασε πολύς καιρός που η σημερινή κυβέρνηση με την ανάλογη εκφοβιστική προπαγάνδα τρομοκρατούσε τους πολίτες για τους εγκληματίες «που άφηνε ελεύθερους» ο Νόμος Παρασκευόπουλου. Τώρα, ακόμα και μέσα στις τόσο επικίνδυνες για τη ζωή όλων συνθήκες αρνείται να κάνει το καθήκον της και να ακούσει εκείνους που γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να κοιμάται ο ένας πάνω στον άλλον την εποχή μιας επιδημίας.

Αντί να πάρει στοιχειώδη μέτρα, βάζει σε κίνδυνο κρατούμενους και υπαλλήλους, αδιαφορώντας ακόμα και για τις εκθέσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, τη στιγμή που καλεί τους πολίτες να κρατούν μεγάλες αποστάσεις και να μένουν σπίτι τους.

Πόσα πρόστιμα, άραγε, θα έκοβαν οι επιθεωρητές και σε ποιους, αν έμπαιναν στον κόπο να επισκεφθούν μια φυλακή;

efsyn.gr