Νόμος αποκλεισμού, παρά τις βελτιώσεις

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νόμος αποκλεισμού, παρά τις βελτιώσεις / 15 View / 05/10/2020

Σε μικρή μείωση της δυσκολίας και του κόστους συμμετοχής στις γραπτές πανελλαδικές εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας προχώρησε η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ευρεία κριτική που ασκήθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την απόκτηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση. Η κριτική εστιάζει στον επιχειρούμενο αποκλεισμό μεγάλου μέρους αλλοδαπών με εισοδηματικά κριτήρια και απαιτήσεις εκτός πραγματικότητας.

 

Μάλιστα η κριτική αυτή δεν προέρχεται μόνο από τους φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία καταψηφίζουν το νομοσχέδιο επί της αρχής, αλλά και από τη Ν.Δ. Η εισηγήτρια της πλειοψηφίας Διονυσία Αυγερινοπούλου δήλωσε βέβαια ότι υπερψηφίζει, αλλά τοποθετήθηκε κριτικά απέναντι σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου και ζήτησε αλλαγές.

 

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε την Παρασκευή στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος προβλέπουν: – παράβολο για συμμετοχή τις γραπτές εξετάσεις ύψους 150 ευρώ, αντί 250 που προβλεπόταν αρχικά, – βαθμολογική βάση επιτυχίας ορίζεται το 70% των ορθών απαντήσεων, έναντι του αρχικού 80%, ενώ επιτυχημένο αποτέλεσμα στις εξετάσεις γλώσσας θεωρείται τουλάχιστον το 66% και στις εξετάσεις γνώσεων το 50%, – όριο ηλικίας για συμμετοχή στις εξετάσεις ορίζονται τα 62 έτη, έναντι των 67 που προβλεπόταν αρχικά, – σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της ιθαγένειας κάποιου, θα επιλαμβάνεται το Συμβούλιο Ιθαγένειας και όχι ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας, ο οποίος οριζόταν αρχικά ως αποκλειστικός αρμόδιος.

 

 

Ακόμα και με τις βελτιώσεις αυτές, το νομοσχέδιο εξακολουθεί να κινείται στη λογική του αποκλεισμού μεγάλου μέρους ενδιαφερομένων, κάνοντας δυσκολότερη και ακριβότερη τη διαδικασία και επιμένοντας σε υπερβολικές απαιτήσεις. Το παράβολο των 150 ευρώ για τις εξετάσεις σε συνδυασμό με το παράβολο των 550 ευρώ για την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης ανεβάζουν το συνολικό κόστος στα 700 ευρώ, όσο κόστιζε πριν από χρόνια το παράβολο για την υποβολή της αίτησης, πριν το μειώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

 

Αν και είναι θετική η μείωση της βαθμολογικής βάσης, ωστόσο οι γραπτές εξετάσεις γλωσσομάθειας εξακολουθούν να γίνονται στο πολύ απαιτητικό επίπεδο Β1, το οποίο χρειάζεται εντατική προετοιμασία, πιθανότατα σε ιδιωτικά φροντιστήρια, γεγονός που σημαίνει σημαντική αύξηση των εξόδων και αποκλεισμός όσων δεν μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα.

 

Γραπτά υπομνήματα

Αλλωστε, κριτήριο για να διαπιστωθεί ο βαθμός οικονομικής ένταξης των ενδιαφερομένων ορίζεται η σταθερή εργασία και ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον ίσο με αυτό ενός ανειδίκευτου εργάτη, γεγονός εξωπραγματικό για την ελληνική αγορά εργασίας εν μέσω κρίσης. Οπως επισήμανε στη συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή η Υπατη Αρμοστεία, το 40% των δηλώσεων εισοδήματος το 2018 δεν κατάφερε να πιάσει το κριτήριο του εισοδήματος ανειδίκευτου εργάτη. «Ενδεχομένως να είναι πάρα πολύ υψηλό και τελικά να εμποδίζει τη δυνατότητα πρόσβασης στην ιθαγένεια μέσω πολιτογράφησης», σημείωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

 

Παρόμοιες επισημάνσεις έκαναν η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και οι οργανώσεις μεταναστών Generation 2.0 και Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, σε γραπτά υπομνήματα αυτές, καθώς δεν είχαν συμπεριληφθεί στην ακρόαση φορέων. Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε μεταξύ άλλων ότι δεν αναμένεται σημαντική μείωση του χρόνου αναμονής, καθώς παραμένει η συνέντευξη των ενδιαφερομένων για τη διακρίβωση της οικονομικής και κοινωνικής τους ένταξης.

 

«Καλό θα ήταν στις συνεντεύξεις να συνεκτιμηθεί η συνολική οικονομική και επαγγελματική εικόνα του υποψηφίου και να μην απορριφθεί ο αιτών ή η αιτούσα από μια τυχόν πρόσκαιρη επαγγελματική αποτυχία», σημείωσε η κ. Αυγερινοπούλου από τη Ν.Δ. Υπογράμμισε ότι «το κράτος μπορεί να κάνει μια σχετική πρόβλεψη και να παράσχει μαθήματα προετοιμασίας για εξετάσεις σε χαμηλό κόστος ή και δωρεάν, ενδεχομένως, εντός του πλαισίου των τμημάτων εκπαίδευσης ενηλίκων ή, ενδεχομένως, σε συνεργασία με τους δήμους».

 

«Εχουμε υπέρμετρο αποκλεισμό ανθρώπων, οι οποίοι κατά τα άλλα και συνδεδεμένοι απόλυτα είναι με την ελληνική κοινωνία και οικονομικά ενταγμένοι είναι. […] Δεν πρέπει ο στόχος του Κώδικα Ιθαγένειας να είναι να αποτρέπει ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης.

 

Για «όργιο εξουσιοδοτήσεων προς τον γενικό γραμματέα» και «ένα απόλυτα κλειστό και συγκεντρωτικό σύστημα, χωρίς κανέναν έλεγχο και λογοδοσία» έκανε λόγο η αγορήτρια του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ευαγγελία Λιακούλη, σημειώνοντας ότι ευνοείται η διαφθορά και δεν επιταχύνεται η διαδικασία. Υπογράμμισε μάλιστα πως δεν υπάρχει ο μηχανισμός να διεκπεραιώσει τα περίπου 30.000 εκκρεμή αιτήματα πολιτογράφησης μέχρι τον Απρίλιο που θα τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ακολουθήσουν εκ νέου τη διαδικασία του νέου συστήματος χιλιάδες άνθρωποι που κατέθεσαν αίτημα πριν από χρόνια και περιμένουν τα αποτελέσματα.

 

Μαύρη εργασία

Ο αγορητής του ΚΚΕ Εμμανουήλ Συντυχάκης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αποκλείει ανέργους, χρόνια πάσχοντες και οικονομικούς μετανάστες που εργάζονται πολλά χρόνια στην Ελλάδα, αλλά εξαναγκάζονται σε μαύρη εργασία από τους εργοδότες, ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για την εξέταση ατόμων με αναπηρία.

 

«Με πρόσχημα και μανδύα την απλούστευση των διαδικασιών, μετατρέπετε το ζήτημα της απόκτησης ιθαγένειας σε ένα ζήτημα εξόχως εισοδηματικό και ταξικό», σημείωσε η αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα.

 

Αντιδράσεις προκάλεσε η ακραία τοποθέτηση του αγορητή της Ελληνικής Λύσης Αντώνιου Μυλωνάκη, ο οποίος έφερε στη Βουλή συνθηματολογία ακραίων εθνικιστικών ομάδων και ιδεολογήματα του δικαίου του αίματος: «Ελληνας δεν γίνεσαι, γεννιέσαι», είπε. Αντέδρασαν ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος, ο πρόεδρος της επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης και Σπύρος Λάππας, που θύμισαν ότι Ελληνας είναι όποιος μετέχει της ελληνικής παιδείας.

Efsyn.gr