Νοσοκομεία / Αν δεν έχεις κορωνοϊό, την έβαψες

by/ 0 Comments / 4 View / 20/02/2021

Τον Μάιο του 2020 ο Δ.Μ. πήγε στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» με πρόβλημα στον ώμο.  Έπρεπε, όπως του είπαν οι γιατροί της Ορθοπεδικής Κλινικής, να χειρουργηθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. «Μου είπαν να περιμένω. Πέρασε ο Σεπτέμβριος, πέρασε και ο Οκτώβριος κι ακόμα τα χειρουργεία δεν ήταν διαθέσιμα, καμία ειδοποίηση από το νοσοκομείο μέχρι και σήμερα, 19 Φεβρουαρίου» περιγράφει στην ΑΥΓΗ. «Βέβαια, δεν μπορούσα να περιμένω.  Ένα βράδυ το χέρι μου βγήκε στον ύπνο μου και πονούσα φρικτά. Αναγκάστηκα τελικά να χειρουργηθώ σε ιδιωτική κλινική. Δανείστηκα χρήματα από συγγενικό μου πρόσωπο, γιατί το κόστος έφτασε τα 3.000 ευρώ. Μπήκα στις 9.30 το πρωί και στις 9.30 το βράδυ είχα γυρίσει στο σπίτι μου στα Ιωάννινα. 500 ευρώ η ώρα πήγε ο λογαριασμός…» αναφέρει.

Το ίδιο φθινόπωρο, εκατοντάδες, χιλιάδες ίσως άνθρωποι σαν τον Δ.Μ. κατέφυγαν, αν φυσικά είχαν την οικονομική δυνατότητα, για παρόμοιες ή και πιο σοβαρές επεμβάσεις στον Covid-free ιδιωτικό τομέα την περίοδο που η βόρεια Ελλάδα «έβραζε» από τον κορωνοϊό και τα νοσοκομεία της ήταν ασφυκτικά γεμάτα.

Αυτά τα περιστατικά, που χρειάζονται τακτική ιατρική φροντίδα, μια στεφανιογραφία, μια αφαίρεση χολής, ακόμα και ένας καταρράκτης στο μάτι, που δεν γίνεται να τον αφήσεις να εξελιχθεί, είναι τα «καθαρά» περιστατικά που δίνουν εύκολο κέρδος στους κλινικάρχες.

«Το ΕΣΥ γίνεται μονοθεματικό»

«Δίνουν λόγω τρίτου κύματος περισσότερες κλίνες Covid στα νοσοκομεία και συρρικνώνονται οι κλίνες για τα υπόλοιπα περιστατικά. Για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο ‘Αλεξάνδρα’ έχουν δοθεί τρεις παθολογικές πτέρυγες για κλινικές Covid, η μία για ύποπτα και οι άλλες για νοσηλεία, και δύο από τις γυναικολογικές κλινικές. Μιλάμε για περισσότερα από 50-60 κρεβάτια (από τα συνολικά 400), ένα μεγάλο μέρος των κλινών, έχουν πλέον διατεθεί για περιστατικά Covid. Μοιραία συρρικνώνονται κατά πολύ τα κρεβάτια του νοσοκομείου, που σημαίνει ότι ξεκινάς μια εφημερία χωρίς να ξέρεις πού θα νοσηλευτούν οι άρρωστοι» μας λέει για την κατάσταση η αιματολόγος Χάρις Ματσούκα και συντονίστρια – διευθύντρια του Αιματολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».

Η τακτική αλλαγής του χαρακτήρα των ΜΕΘ, για να ακούγονται περισσότερες στον κόσμο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι «θα οδηγήσει σε θνητότητα από νοσήματα τα οποία μέχρι τώρα τύγχαναν επαρκούς νοσηλείας». Ωστόσο, φαίνεται πως εξυπηρετεί, πέρα από επικοινωνιακούς σκοπούς, και ιδανικά τα σχέδια της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στην Υγεία.

«Όσοι θα έχουν τη δυνατότητα θα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το ήδη αποδυναμωμένο ΕΣΥ θα γίνει μονοθεματικό, καθώς δεν έχει γίνει συστηματική υποστήριξή του με προσωπικό (υπάρχουν ακόμα προκηρύξεις που δεν έχουν κριθεί, οι οποίες έχουν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση) αφού έχουν προσληφθεί μόνο επικουρικοί με το σκεπτικό ότι μετά την πανδημία θα βρεθούμε στα ίδια νούμερα.  Άρα συνεχίζεται ο αρχικός σχεδιασμός της σημερινής κυβέρνησης για συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Πεθαίνουν από ασθένειες που μπορούν να θεραπευτούν

Η Χ. Ματσούκα δεν αρνείται, φυσικά, την κρισιμότητα της συγκυρίας. Ο κορωνοϊός συνεχίζει να διασπείρεται ραγδαία και να σκοτώνει. «Αλλά συνεχίζουν να σκοτώνουν και ο καρκίνος, και η οξεία λευχαιμία.  Έχουμε δυσκολία να νοσηλεύσουμε άρρωστο με λευχαιμία, ακόμα και μία γαστρορραγία θέλει νοσηλεία και αντιμετώπιση».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που επικαλείται η ειδικευόμενη παθολόγος στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και μέλος του Δ.Σ. του σωματείου στο νοσοκομείο Αργυρή Ερωτοκρίτου. «Χθες είχα γενική εφημερία.  Ένας άνθρωπος 55 χρόνων με καρκίνο του πνεύμονα είχε ξεκινήσει χημειοθεραπείες στον ‘Ευαγγελισμό’, αλλά έχασε τον τελευταίο κύκλο λόγω των κρουσμάτων στο εν λόγω νοσοκομείο».

Σε πολλές περιπτώσεις, σημειώνει, μία νόσος που θα μπορούσε να είναι περιορισμένη και ελεγχόμενη, χωρίς να δώσει μεταστάσεις, ξεφεύγει και χειροτερεύει. «Φτάνουν άρρωστοι με μεταστάσεις και σε προχωρημένο στάδιο.  Άλλοι ασθενείς με κακοήθειες πρέπει να κάνουν follow up κάθε έξι μήνες για να ελέγχουν την κατάσταση κι όταν φτάνουν στα επείγοντα, συνήθως, των νοσοκομείων, βλέπουμε μια κακή εικόνα που δύσκολα πλέον αντιμετωπίζεται. Ανάλογη είναι η κατάσταση και με άλλα νοσήματα, τα οποία, θεωρητικά, στον 21ο αιώνα είναι σίγουρα διαχειρίσιμα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση».

«Αντί να ενισχύουν τις μονάδες, καταστέλλουν συνδικαλιστές»

Την υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δείχνει και η εν γένει αντιμετώπιση του αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας». «Φτάσαμε, με τα 550 εκατομμύρια που έκοψαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μην έχουμε πλατίνα, ένα πολύ φτηνό και βασικό ογκολογικό φάρμακο» μας λέει η Ζανέτ Λυσικάτου, ειδικευόμενη χειρουργός και ταμίας του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου.

Ακόμη χειρότερη για τη μονάδα είναι η αδιαφορία για την πλήρη απουσία παθολογοανατόμων. «Εμείς τώρα δεν έχουμε καθόλου παθολογοανατόμους, γιατί δεν άνοιξαν ποτέ μόνιμες θέσεις και οι επικουρικοί γιατροί αποχώρησαν. Πρόκειται για τραγική εξέλιξη, αφού το παθολογοανατομικό είναι κορμός για ένα ογκολογικό νοσοκομείο.  Όλες οι ειδικότητες είναι συνεργαζόμενες με παθολογοανατόμους και όταν αργεί να βγει μια βιοψία πάνω από δύο μήνες και το παρασκεύασμα, χάνονται πληροφορίες που είναι πολύ κρίσιμες για τη θεραπεία του ασθενούς, αλλά και καθυστερεί η θεραπεία».

Αντ’ αυτού, καταστέλλουν τους συνδικαλιστές, τονίζει η Ζ. Λυσικάτου, αναφερόμενη στην υπόθεση του Κώστα Καταραχιά, του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων, στον οποίο αρνούνται να ανανεώσουν τη σύμβασή του λόγω της δράσης του για την ανάδειξη των προβλημάτων στον «Άγιο Σάββα» και τη στοχοποίηση γιατρών που νόσησαν με Covid, ενώ είχαν προειδοποιήσει πολύ καιρό πριν ότι τα μέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί ήταν ελλιπέστατα…

Avgi.gr