Νομικό Συμβούλιο Κράτους για Novartis / «Κάντε αγωγές – Ζητήστε όλα τα στοιχεία από τις ΗΠΑ»

by/ 0 Comments / 11 View / 07/01/2021

Συγκεκριμένες δικαστικές αλλά και εξωδικαστικές ενέργειες για την υπόθεση  Novartis προτείνει στην κυβέρνηση με ομόφωνο πόρισμά του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Στη γνωμοδότηση καλεί την κυβέρνηση να αποστείλει άμεσα αίτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ, για την παροχή όλων των στοιχείων της υπόθεσης Novartis που βρίσκονται στην κατοχή του υπουργείου Δικαιοσύνης ή άλλων αρχών και αποτέλεσαν τη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη στις ΗΠΑ.

ΝΣΚ NOVARTIS

Παράλληλα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προτείνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε δυο αγωγές κατά της Novartis καθώς και άλλες νομικές ενέργειας.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι  μετά τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, θα προβεί μαζί με όλα τα συναρμόδια υπουργεία σε κάθε αναγκαία ενέργεια προς ανταπόκριση στις προτάσεις της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου με σκοπό την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των θιγομένων φορέων.

Φανταζόμαστε το υπουργείο Οικονομικών έχει περιέλθει σε δεινή θέση αφού το κυβερνητικό αφήγημα είναι ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Ενδιαφέρον είναι, επίσης, να δούμε εάν η πολιτική ηγεσία θα προχωρήσει σε όλες τις κινήσεις που προτείνει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με κορυφαία εκείνη που ζητά όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές αρχές.

Το υπουργείο υποχρεώθηκε να ζητήσει γνωμοδότηση

Αυτό που δεν λέει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο 21 πολίτες του είχαν στείλει εξώδικο και επεσήμαναν ότι θα αναζητήσουν τυχόν ευθύνες και παραλείψεις, μέσω της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας ότι η ζημιά που προκλήθηκε από τη Novatis ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.
Στο εξώδικό τους προς τον Χρήστο Σταϊκούρα οι πολίτες ζητούσαν:

1. Να αποκαταστήσετε την συνομολογημένη ζημία την οποία προξένησε η Novartis στο Ελληνικό Δημόσιο.
2. Να  προβείτε στην επιβολή χρηματικών κυρώσεων στη Novartis για όσα ομολόγησε, κατά τα αναλυτικά ανωτέρω αναφερόμενα κατασχέσετε και να στερήσετε τα μέσα τέλεσης και τα προϊόντα των ποινικών αδικημάτων, που ομολόγησε η Novartis,
3. Να προβείτε σε δήμευση των προϊόντων που προέρχονται από τα εγκλήματα που ομολόγησε η Novartis, της περιουσίας του εξοπλισμού ή άλλων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για τα εγκλήματα, που ομολόγησε.

Avgi.gr