Νέα πρόεδρος του ΣτΕ η Αικ. Σακελλαροπούλου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νέα πρόεδρος του ΣτΕ η Αικ. Σακελλαροπούλου / 33 View / 18/10/2018

Η ευρύτατη πλειοψηφία που εξασφάλισε στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και η ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου οδήγησαν την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στην κορυφή του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας.

Με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια, η κυβέρνηση επέλεξε χθες πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επόμενη τετραετία την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου –η πρώτη γυναίκα που κατέχει αυτή τη θέση στην ιστορία του ΣτΕ.

«Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε το υπουργικό συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις. Και έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το ανώτατο δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας» δήλωσε χθες η νέα πρόεδρος του ΣτΕ.

Με την ίδια απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, οι Δημήτρης Σκαλτούνης και Μιχάλης Πικραμένος είναι οι δύο νέοι αντιπρόεδροι του ΣτΕ, ενώ στον Αρειο Πάγο επελέγησαν για τις τρεις κενές θέσεις των αντιπροέδρων οι αρεοπαγίτες Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, που είναι ο αρχαιότερος στην επετηρίδα και ήρθε πρώτος στην προτίμηση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκκοτίνη.

Ποια είναι η νέα πρόεδρος
Η λαϊκή ρήση «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει» ταιριάζει απόλυτα στην κόρη του αείμνηστου αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Νικόλαου Σακελλαρόπουλου, γνωστού ως μέλους της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 τις υποθέσεις του σκανδάλου Κοσκωτά με κατηγορούμενο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Πήρε το πτυχίο του Νομικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών το 1978 και διορίστηκε εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 1982, μετά από διαγωνισμό. Εξι χρόνια αργότερα, έγινε πάρεδρος και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα, όπου χειρίστηκε υποθέσεις για θέματα εκπαίδευσης, τοπικής αυτοδιοίκησης και δημοσιοϋπαλληλικά.

Προήχθη σε σύμβουλο το 2000 και τοποθετήθηκε στο Ε΄ Τμήμα. Πριν από τρία χρόνια προήχθη σε αντιπρόεδρο και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, περίοδο κατά την οποία διακρίθηκε ιδιαίτερα για τις θέσεις που διατύπωνε στις αποφάσεις σε ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπήρξε μέλος της μειοψηφίας που διαφώνησε με την κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, είχε ταχθεί υπέρ της αλλαγής των ταυτοτήτων και της μη αναγραφής του θρησκεύματος, ενώ το 2018 υπό την προεδρία της το ΣτΕ αποφάσισε ότι είναι νόμιμη και αναγκαία η ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Εχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κ.λπ. Μιλά άπταιστα αγγλικά και γαλλικά και από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών δίκαιο του περιβάλλοντος.

● Πολύ καλοί και καταρτισμένοι δικαστές θεωρούνται από τους συναδέλφους τους και οι δύο νέοι αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δημήτρης Σκαλτούνης και Μιχάλης Πικραμένος.

Ο Δ. Σκαλτούνης (που ήταν τέταρτος στην επετηρίδα) γεννήθηκε το 1955 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Μάρτιο του 1983, ενώ στη θέση του συμβούλου Επικρατείας προήχθη τον Μάρτιο του 2003. Ηταν ο εισηγητής στην υπόθεση της αίτησης αναστολής που κατέθεσαν Παμμακεδονικές Ενώσεις και Μακεδονικοί Σύλλογοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία απορρίφθηκε.

Ο Μιχ. Πικραμένος (27ος στην επετηρίδα) γεννήθηκε το 1960, εισήλθε στο σώμα τον Ιούλιο του 1989 και προήχθη στη θέση του συμβούλου Επικρατείας τον Ιούλιο του 2011. Εχει συγγραφικό έργο, είναι επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ, ενώ είχε διατελέσει γενικός διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Αρειος Πάγος
Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, που είχε παραλειφθεί και ήταν πρώτος στην προτίμηση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, γεννήθηκε το 1953, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και προήχθη στον βαθμό του αρεοπαγίτη τον Αύγουστο του 2012.

Η Ειρήνη Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στον βαθμό του αρεοπαγίτη τον Ιανουάριο του 2014.

Η Δήμητρα Κοκοτίνη γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στον βαθμό του αρεοπαγίτη τον Δεκέμβριο του 2014.

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών