Με θυμό και φόβο οι Ελληνες αναζητούν σωσίβιο στην Ευρώπη

by/ 0 Comments / 1 View / 03/06/2021

Αβεβαιότητα, απογοήτευση, θυμός και φόβος. Αυτά είναι τα συναισθήματα που έχει προκαλέσει στους Ελληνες η πανδημία, όπως προκύπτει από την ανοιξιάτικη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση, το 41% των Ελλήνων δηλώνει ικανοποιημένο από τα μέτρα που έλαβε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για τα οποία το 84% δηλώνει ενήμερο! Πάντως, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που δηλώνει ξεκάθαρα –μέσω των απαντήσεων των συμμετεχόντων– ότι η πανδημία έχει επηρεάσει ήδη το προσωπικό οικονομικό εισόδημα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το 63%, που απαντά ότι είναι απολύτως δυσαρεστημένο από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Η έρευνα διεξήχθη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την εταιρεία Kantar και εξετάζει τις απόψεις των Ευρωπαίων για τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και τις δράσεις που ανέλαβε η Ε.Ε. για την αντιμετώπισή της. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 Μαρτίου και 12 Απριλίου και στις 27 χώρες της Ε.Ε. Οι συνολικά 26.669 ερωτηθέντες αντλήθηκαν ως αντιπροσωπευτικό δείγμα από τον γενικό πληθυσμό ηλικίας 15+. Λόγω των περιορισμών του κορονοϊού που ίσχυαν κατά τη διάρκεια της έρευνας πεδίου, στην Ελλάδα –και σε ακόμη 5 χώρες– πραγματοποιήθηκαν προσωπικές αλλά και διαδικτυακές συνεντεύξεις.

Παρά τη διάχυτη κριτική προς την Ε.Ε., οι απαντήσεις των Ελλήνων καταγράφουν εντυπωσιακά φιλοευρωπαϊκή στάση. Το 77% των Ελλήνων δηλώνει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες για την υγεία, ποσοστό μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. – μόλις ένα 21% των Ελλήνων που ρωτήθηκαν διαφωνεί. Επικριτικές είναι οι απαντήσεις ωστόσο σχετικά με την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών κατά τη διάρκεια της πανδημίας: το 61% δηλώνει δυσαρεστημένο.

Η οικονομική κρίση έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην ψυχολογία των Ελλήνων. Σε σχέση με τα επόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν, το 44% των Ελλήνων θεωρεί ότι Ε.Ε. πρέπει να υποστηρίξει επιχειρήσεις και εργαζομένους που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία, αλλά και να επενδύσει περισσότερα χρήματα στην οικονομία για βιώσιμη και δίκαιη ανάκαμψη σε όλα τα κράτη-μέλη. Το 33% τονίζει ότι η Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίσει την πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Το 23%, να ετοιμαστεί για παρόμοια κρίση στο μέλλον. Ενα εντυπωσιακό 29% ζητά την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την υγεία!

Το 64% μάλιστα δηλώνει υπέρ της Ε.Ε., ενώ το 35% κατά. Επίσης, το 32% –το μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτή την ερώτηση με τις πολλές επιλογές– εκτιμά ότι τα οικονομικά ζητήματα της πανδημίας είναι το θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 23% θεωρεί ότι είναι η δημόσια υγεία.

Σε σχέση με τα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού στην Ελλάδα και την αποτίμησή τους με βάση την υγεία από τη μία και το οικονομικό όφελος από την άλλη, οι ερωτηθέντες φαίνονται διχασμένοι: το 72% απάντησε ότι τα μέτρα ήταν κυρίως για την οικονομία, ενώ το 85% την υγεία.

Εισοδήματα

Το 50% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί το προσωπικό του εισόδημα, ενώ ένα 20% αναφέρει ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου. Το 43% δυσκολεύτηκε κατά καιρούς τον τελευταίο χρόνο να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Το 28% δηλώνει ότι δυσκολεύτηκε όλο τον περασμένο χρόνο, ενώ το 29% σχεδόν καθόλου και καθόλου.

Πέρα από το 63%, που απαντά αρνητικά για τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα, το 57% δηλώνει δυσαρεστημένο και από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ευρώπη, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μοιρασμένοι είναι, τέλος, οι Ελληνες που αισιοδοξούν και εκείνοι που δηλώνουν απαισιόδοξοι.

Efsyn.gr