Με αεροναυτική άσκηση απαντά η Αθήνα στην ανανέωση της τουρκικής Navtex

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Με αεροναυτική άσκηση απαντά η Αθήνα στην ανανέωση της τουρκικής Navtex / 6 View / 24/08/2020

Στην παράταση της παράνομης τουρκικής Navtex για τη συνέχιση των ερευνών του «Oruc Reis» έως τις 27 Αυγούστου απάντησε η Αθήνα με Navtex για αεροναυτική άσκηση με πυρά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

 

H Ελλάδα θα δεσμεύσει περιοχή νοτιανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου, από τις πρώτες πρωινές αύριο μέχρι τις 27 Αυγούστου.

 

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για αμιγώς ελληνική άσκηση και δεν έχει σχέση με την κοινή άσκηση, που θα γίνει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την οποία έφτασαν στην αεροπορική βάση της Σούδας τέσσερα F-16. Τα πληρώματά τους θα συνεκπαιδευτούν για περίπου δέκα μέρες με τα αντίστοιχα ελληνικών.

 

 

Σήμερα στην Άγκυρα πραγματοποιείται υπουργικό συμβούλιο με την κορυφή της ατζέντας να αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

 

Επίσης, η Τουρκία προχώρησε σήμερα σε ακόμα μία Navtex ως απάντηση στην αντί-navtex, που εξέδωσε η Κύπρος μετά τη χθεσινή πρόκληση της γειτονικής χώρας με την επέκταση της ναυτικής οδηγίας της, που είχε εκδοθεί την επομένη της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, η οποία συζητείται από σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της ελληνικής Βουλής.

 

Αναφερόμενες στην τελευταία κυβερνητικές πηγές σχολίασαν χθες πως «η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρα προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

 

Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται λίγες μέρες πριν το διήμερο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. κατά το οποίοι οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» θα εξετάζουν την Πέμπτη και την Παρασκευή το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας. Ωστόσο, έξι κράτη-μέλη, ανάμεσά τους Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία φαίνεται να διαφωνούν με την επιλογή αντί μέτρων-κυρώσεων.

Πηγή :Εφημερίδα των Συντακτών