Μετονομάζεται το Γενικό Λύκειο Νάξου σε Μανώλης Γλέζος

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μετονομάζεται το Γενικό Λύκειο Νάξου σε Μανώλης Γλέζος / 5 View / 06/10/2020

Δεκτό το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που είχε απορρίψει το δημοτικό συμβούλιο του νησιού, μετά την ερώτηση στη Ν. Κεραμέως από 10 βουλευτές τεσσάρων κομμάτων.

Αποτέλεσμα έφερε η διακομματική προσπάθεια για τη μετονομασία του Γενικού Λυκείου Νάξου με την προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος». Μετά την κατάθεση ερώτησης που υπογράφουν δέκα βουλευτές από τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έκανε δεκτό το αίτημα της τοπικής κοινωνίας να προστεθεί το όνομα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στην επωνυμία του σχολείου.

«Σχετικά με το αίτημα να προστεθεί το όνομα του Μανώλη Γλέζου στην επωνυμία του Γενικού Λυκείου Νάξου, η απόφασή μας με τη Σοφία Ζαχαράκη είναι να προχωρήσει η μετονομασία», ανακοίνωσε σε ανάρτησή της στο Twitter η Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας πως ο Μανώλης Γλέζος «σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία με την τόλμη των έργων και την παρρησία των λόγων του και κέρδισε ευρεία αναγνώριση».

Υπενθυμίζεται ότι ερώτηση για το θέμα είχαν καταθέσει οι βουλευτές Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Συρμαλένιος και Μερόπη Τζούφη από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ντόρα Μπακογιάννη από τη Νέα Δημοκρατία, Χαρά Κεφαλίδου, Χάρης Καστανίδης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το Κίνημα Αλλαγής, Κλέων Γρηγοριάδης και Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25, μετά την άρνηση του δημοτικού συμβουλίου της Νάξου στην προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στον τίτλο του Γενικού Λυκείου του νησιού.

Οι βουλευτές υπογράμμιζαν ότι το αίτημα για την μετονομασία του σχολείου είχε ευρεία στήριξη στο νησί, με μοναδική παραφωνία το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο με ισχνή πλειοψηφία εξέφρασε την άποψη ότι «με την προσωνυμία αυτή, θα χρωματιστεί το σχολείο». «Η αντίληψη ότι το όνομα του εθνικού ήρωα Μανώλη Γλέζου μπορεί να προσδώσει αρνητική χροιά σε ένα σχολείο της χώρας μας , έρχεται από το πιο βαθύ και σκοτεινό παρελθόν και είναι πραγματικά πέραν κάθε σοβαρής συζήτησης» σημείωναν. Επισήμαιναν δε ότι πέρα από όλη την άλλη δράση του, ο Μανώλης Γλέζος «υπηρέτησε τους συμπατριώτες του ως αιρετός πρόεδρος του Απειράνθου και αγωνίστηκε για την ίδρυση σχολείων , ιδιαιτέρως στα μικρά Κυκλαδονήσια που δεν διέθεταν (οι μαθητές υποχρεώνονταν να ξεσπιτώνονται ή να ταξιδεύουν καθημερινά με καΐκια), βιβλιοθηκών και άλλων χώρων μόρφωσης για τους νέους».

Avgi.gr