Μαρουάν Τουμπάσι / Είναι υποκρισία να αγνοείς τους νεκρούς άμαχους Παλαιστινίους

by/ 0 Comments / 0 View / 20/05/2021

Η απογοήτευση του Παλαιστίνιου πρεσβευτή από την ελληνική κυβέρνηση – και οι διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει θέμα συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία

Ένα… φάντασμα πλανιόταν χθες στον κήπο της παλαιστινιακής πρεσβείας στην Αθήνα, όπου είχε καλέσει ο πρεσβευτής Μαρουάν Τουμπάσι σε συνέντευξη Τύπου. Το φάντασμα της Τουρκίας. Προς μεγάλη αγανάκτηση του Παλαιστίνιου διπλωμάτη, που θεωρεί ότι κάποιοι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν “το μη θέμα της συμφωνίας για ΑΟΖ Παλαιστίνης – Τουρκίας” για να κάνουν αντιπαθείς στην ελληνική κοινή γνώμη τους Παλαιστινίους, “τα θύματα της ισραηλινής κατοχής”.

Πάντως, και ο Τουμπάσι αφιέρωσε πολύ χρόνο στο “μη θέμα” τονίζοντας κατ’ αρχάς ότι “ο Ερντογάν δεν έχει μιλήσει γι’ αυτό, παρά μόνο το έχει προτείνει ένας απόστρατος ναύαρχος”. Ο πρεσβευτής θέλησε να υπενθυμίσει στο ελληνικό κοινό και κυρίως στην ελληνική κυβέρνηση ότι οι Παλαιστίνιοι “είναι θύματα της μη εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου” και υποστήριξε ότι “το κράτος της Παλαιστίνης είναι ανοιχτό για συμφωνίες με όλους τους θαλάσσιους γείτονες και με την Κύπρο”.

Το μόνο επιχείρημα που δεν χρησιμοποίησε ήταν το πλέον αληθινό -και κυνικό: ότι δεν υπάρχει παλαιστινιακό κράτος, παρά μόνο η εκπεφρασμένη πρόθεση της διεθνής κοινότητας να υπάρξει.

Βαθιά απογοήτευση

Ο Τουμπάσι δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για τη νέα κλιμάκωση στην περιοχή: “Δεν μπορείς να μιλάς μόνο για τους νεκρούς Ισραηλινούς αμάχους και να αγνοείς στους άμαχους Παλαιστινίους που έχουν σκοτωθεί” είπε χαρακτηρίζοντας “υποκρισία” την εξίσωση των θυτών με τα θύματα και φροντίζοντας να θυμίσει ότι τα 61 παιδιά που έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα δεν είναι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες.

“Κι εμείς δεν θέλουμε νεκρούς Ισραηλινούς αμάχους, όλοι μας χρειαζόμαστε ειρήνη και ασφάλεια, αλλά δεν μπορείτε να ζητάτε από εμάς να εγγυηθούμε την ασφάλεια των δυνάμεων κατοχής. Ποιο Διεθνές Δίκαιο το λέει αυτός” είπε, ενώ απέφυγε να σχολιάσει την εκτίμηση που μετέδωσε το Reuters ότι εντός της Ε.Ε. η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ταχθεί με την πλευρά των χωρών που στηρίζουν αναφανδόν το Ισραήλ και μόνο το Ισραήλ, όπως η Ουγγαρία και η Αυστρία.

Θύμισε, ωστόσο, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από τις εκλογές, είχε στείλει επιστολή με την οποία δεσμευόταν στη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό, στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα των Παλαιστινίων την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο Δένδιας το επανέλαβε με τις δηλώσεις του από τη Ραμάλα, έστω κι αν ξέχασε να καταδικάσει τα ισραηλινά χτυπήματα εναντίον των αμάχων.

Μοναδική αχτίδα φωτός οι διαδηλώσεις

Για τον Παλαιστίνιο διπλωμάτη το μόνο που κάνει τους Παλαιστινίους να αισιοδοξούν είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που κατεβαίνουν στους δρόμους της Αμερικής, της Ευρώπης, της Ελλάδας και διαδηλώνουν για την ειρήνη στην περιοχή. “Το κάνουν και προοδευτικοί Εβραίοι στη Νέα Υόρκη ή το Σικάγο. Όποιος καταγγέλλει την αποικιοκρατική πολιτική, το απαρτχάιντ του συστήματος Νετανιάχου και τη συνεχιζόμενη κατοχή δεν είναι αντισημίτης” τόνισε.

100 τραυματισμένα παιδιά

Τέλος, ερωτηθείς τι απάντησε ο Δένδιας στην έκκληση για την περίθαλψη τουλάχιστον των τραυματισμένων παιδιών από τους βομβαρδισμούς σε ελληνικά νοσοκομεία, ο Τουμπάσι είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών κατέγραψε το αίτημα κι ότι αναμένει ακόμη την απάντηση. “Πάντως, μου τηλεφώνησαν γιατροί από όλη την Ελλάδα και μου είπαν ότι είναι εφικτό να περιθάλψουν 100 παιδιά στα ελληνικά νοσοκομεία” κατέληξε.

Avgi.gr