Μήνυμα ανεξαρτησίας από την κάλπη της ΕΔΕ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήνυμα ανεξαρτησίας από την κάλπη της ΕΔΕ / 7 View / 16/09/2020

Παρά τις ανεξήγητα (;) δυσοίωνες εκτιμήσεις περί μεγάλης αποχής αλλά και τη σιγήν ιχθύος για τις αρχαιρεσίες της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), φαίνεται ότι η δυναμική της μεγαλύτερης δικαστικής Ενωσης παραμένει αλώβητη, ενώ τα μέλη της με την ψήφο τους δεν στήριξαν απλώς την ομάδα του απερχόμενου προέδρου, αλλά αμφισβήτησαν έμπρακτα μεθοδεύσεις που έβαλαν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Ενωσης από τις όποιες κυβερνητικές ή άλλες παρεμβάσεις.

Οι κάλπες για πρώτη φορά μετά το 2014 ανέδειξαν πλήρη επικράτηση μιας ομάδας, και συγκεκριμένα του Χριστόφορου Σεβαστίδη, με 8 από τις 15 έδρες στο Δ.Σ. Ακολουθούν με 3 έδρες η ομάδα της Μ. Στενιώτη και επίσης με 3 έδρες η ομάδα του Π. Λυμπερόπουλου (και Ν. Σαλάτα). Τέλος, 1 έδρα καταλαμβάνει και η ομάδα του Χ. Μαυρίδη.

Αντίθετα με τις Κασσάνδρες της ενημέρωσης, η αποχή κινήθηκε σε πολύ λογικά πλαίσια δεδομένης της πανδημίας. Ψήφισαν συνολικά 1.961 εισαγγελείς και δικαστές. Σημειώνεται ότι το 2018, όταν το ποσοστό συμμετοχής ήταν από τα υψηλότερα, είχαν ψηφίσει 2.249, το 2016 ψήφισαν 1.984 και το 2014 είχαν ψηφίσει 2.102.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αδελφοί Σεβαστίδη προηγούνται σταθερά στις εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ η Μ. Στενιώτη και ο Π. Λυμπερόπουλος έχασαν μεγάλο μέρος της εκλογικής τους επιρροής. Τέλος, ο Ν. Σαλάτας, που εκπροσωπούσε μία από τις πρώην κυρίαρχες ομάδες και πρόσφατα συνέπραξε με την ομάδα Λυμπερόπουλου, δεν κατάφερε να εκλεγεί. Σημειώνεται ότι και οι δύο είχαν μόλις προαχθεί σε προέδρους Εφετών μετά την αιφνιδιαστική τροπολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για 86 νέες θέσεις προέδρων.

Οι διαδικασίες που προηγήθηκαν των εκλογών αλλά και οι τρεις μεγάλες ομάδες των υποψηφίων καταγράφηκαν σε δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 30.8.2020 («Σε κλίμα έντονων διαφωνιών ουσίας οι εκλογές στην ΕΔΕ»). Η πλήρης επικράτηση της ομάδας του πρώην προέδρου της ΕΔΕ στις θυελλώδεις και καθυστερημένες φετινές αρχαιρεσίες της Ενωσης είναι προφανώς η δυναμική απάντηση σε όλους εκείνους που καλλιεργούν εδώ και χρόνια την αντίληψη ότι οι δικαστικές και εισαγγελικές Ενώσεις καλό είναι να συμβαδίζουν ή ακόμα και να στηρίζουν τις κυβερνήσεις. Πολλοί δε από εκείνους που πρωτοστατούσαν την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με συνεχείς επικρίσεις για νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά ακόμα και για σχόλια κυβερνητικών παραγόντων τα οποία θεωρούσαν ως απόπειρα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, μετά τις εκλογές θέλησαν να επιβάλουν τη σιωπή.

Οι προσπάθειες από συγκεκριμένη μερίδα στελεχών της διοίκησης, που εξέθεταν την ΕΔΕ ως αρωγό στη σημερινή κυβέρνηση και που λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα την ενότητά της, δεν βρήκαν τελικά ανταπόκριση. Οι συνεχείς αντιρρήσεις και διαφοροποιήσεις σε κάθε πρόσφατη ανακοίνωση διαμαρτυρίας της ΕΔΕ κατέληξαν ακόμα και στη βίαιη διάλυση του προεδρείου της μέσω παραιτήσεων και στη διαμόρφωση μιας ευκαιριακής πλειοψηφίας που θέλησε να αναβάλει επ’ αόριστον τις εκλογές, καταφεύγοντας μάλιστα στο πρωτοδικείο για διορισμό προσωρινής διοίκησης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της κανονικότητας, με τροπολογίες της νύχτας, θέλησε να ανταμείψει εκείνους που όλο το προηγούμενο διάστημα συστηματικά κατέκριναν κάθε πράξη ή δήλωση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ως παρέμβαση. Ηδη από τότε είχε διαφανεί η σταθερή στάση της ομάδας Σεβαστίδη που -χωρίς να προκαλεί ρήγμα στην ΕΔΕ- διατύπωνε διαφορετικές απόψεις ειδικά σε ζητήματα επιλογής μιας σκληρής και τιμωρητικής Δικαιοσύνης που επιθυμούσε ο συντηρητικός πυρήνας της πρώην διοίκησης. Φαίνεται όμως ότι η τακτική της κυβέρνησης και των δικαστικών λειτουργών που τη στηρίζουν σχεδόν φανατικά κατάφερε να εξοργίσει ακόμα και συντηρητικούς δικαστές και εισαγγελείς που δεν θέλουν παρεμβάσεις στο έργο τους.

Οι προκλητικές νομοθετικές ρυθμίσεις αμνήστευσης τραπεζιτών και επιχειρηματιών που ρήμαξαν την Ελλάδα, η καταστρατήγηση -διά της μεθόδου εκτελεστικών νόμων- βασικών άρθρων του Συντάγματος, ο συνεχής πόλεμος άθλιων συκοφαντιών και επικρίσεων για δικαστικούς λειτουργούς, οι αδιανόητες παρεμβάσεις στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο των Φυλακών, στο ΤΑΧΔΙΚ κ.λπ., μέχρι και οι τροπολογίες για τις 86 προαγωγές και το δικαστικό ένσημο φαίνεται ότι δεν άφησαν αδιάφορα τα μέλη της ΕΔΕ.

Σήμερα, όμως, υπάρχουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Δεν πρόκειται για δημοσκόπηση του συρμού, αλλά για ένα καθαρό εκλογικό μήνυμα προς όποιον θεωρεί ότι έχει τη Δικαιοσύνη του χεριού του.

Στο ενιαίο ψηφοδέλτιο εκλέγονται κατά σειρά ψήφων:

 • 1. Χριστόφορος Σεβαστίδης 814
 • 2. Χαράλαμπος Σεβαστίδης 754
 • 3. Παντελής Μποροδήμος 689
 • 4. Μαργαρίτα Στενιώτη 593
 • 5. Ευθαλία Κώνστα 533
 • 6. Ιωάννα Ξυλιά 527
 • 7. Αικατερίνη Ντόκα 502
 • 8. Μιχαήλ Τσέφας 491
 • 9. Αικατερίνη Μάτση 475
 • 10. Κων/νος Βουλγαρίδης 453
 • 11. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος 426
 • 12. Ελευθερία Κώνστα 388
 • 13. Δημήτρης Φούκας 388
 • 14. Χαράλαμπος Μαυρίδης 371
 • 15. Νικήτας Βέλιας 368

EFSYN.GR