Μέχρι 31 Ιανουαρίου η παράταση για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

by/ 0 Comments / 2 View / 10/12/2021

Σε παράταση ενός μήνα για την ολοκλήρωση των υποθέσεων ακινήτων με τις παρούσες αντικειμενικές προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών μετά τις έντονες αντιδράσεις φορέων της αγοράς και φορολογουμένων που κάνουν αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα για τις μεταβιβάσεις δικαιολογητικά.

Επιβεβαιώνοντας το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.», ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε (στον ρ/σ «Παραπολιτικά») ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία θα δίνεται μια «ρεαλιστική παράταση» για την οριστική σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών πριν ο πέλεκυς με τα φορολογικά βάρη πέσει βαρύς πάνω από τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση θα είναι έως το τέλος Ιανουαρίου 2022 και θα εξαιρεί την εφαρμογή των νέων αυξημένων, έως και 250%, αντικειμενικών τιμών για τα ακίνητα των οποίων έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες μεταβίβασης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Οσοι πάντως αποφασίσουν να πάνε τελευταία στιγμή σε συμβολαιογραφεία, εφορίες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία, αφενός, θα πρέπει να εξοπλιστούν με υπομονή, διότι οι ουρές είναι «φιδίσιες», αφετέρου, θα πρέπει να βάλουν φτερά στα πόδια για να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο όγκο των δικαιολογητικών.

Σημειώνεται ότι σύσσωμοι χθες οι φορείς της αγοράς (ιδιοκτήτες ακινήτων, συμβολαιογράφοι, κατασκευαστές, δικηγόροι, μεσίτες κ.ά.) ζητούσαν εξάμηνη παράταση στον χρόνο ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών και της βεβαίωσης μηχανικού αντί της υποχρεωτικής εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου / αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας για την ολοκλήρωση των συναλλαγών.

Επισημαίνεται ότι από τις 29 Ιουνίου 2021 οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, ενώ την επόμενη Δευτέρα η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει να ανοίξει την πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής υποβάλλονται αρχικές δηλώσεις για δωρεές ακινήτων που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που μεταβιβάζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς ή γονικής παροχής. Μάλιστα, από τις 20 Δεκεμβρίου οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται υποχρεωτικά ψηφιακά.

Σε καθημερινή βάση υποβάλλονται πάνω από 1.200 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty, ενώ τους τελευταίους μήνες άλλαξαν χέρια πάνω από 56.000 ακίνητα. Ο αριθμός αυτός αφορά μόνο πωλήσεις ακινήτων για τις οποίες οι δηλώσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά.

efsyn.gr