Μέχρι και την αστυνομία διχάζει η αστυνόμευση των ΑΕΙ

by/ 0 Comments / 8 View / 04/02/2021

Με το «όχι» της αντιπολίτευσης οδεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα ● Οι αλλαγές στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα εισαχθούν προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα, Τρίτη και Τετάρτη ● Αντίθετοι και οι περισσότεροι φορείς.

Ηχηρά αποδοκιμάστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας στο προκαταρκτικό σκέλος της επεξεργασίας του από τη Βουλή, με τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης και τους αρμόδιους φορείς να προειδοποιούν για τις συνέπειες της αστυνόμευσης των ΑΕΙ και τον περιορισμό της πρόσβασης στο δημόσιο Πανεπιστήμιο.

 

Οι αλλαγές στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα εισαχθούν σε διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια, την ερχόμενη εβδομάδα, Τρίτη 9 και Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, όπως προανήγγειλε χθες η Νίκη Κεραμέως. Στο μεταξύ, επί της αρχής εγκρίνονται μόνο από τους «γαλάζιους» βουλευτές (η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε) καθώς ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν το σχέδιο νόμου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, καταδικάζοντας για άλλη μία φορά τις κυβερνητικές αποφάσεις.

 

«Οικοδομείτε πάνω στην πανδημία ένα κράτος αυταρχικό, που θα το χρειαστείτε όταν την ξεπεράσουμε, όταν τη θέση του φόβου θα πάρει η οργή των πολιτών…», σημείωσε ενδεικτικά στη χθεσινή του τοποθέτηση ο Νίκος Φίλης. «Δεν ακούτε τον αναβρασμό, κουρελιάζετε τα πάντα στο όνομα των δικών σας πολιτικών επιλογών, κοιτάζοντας προς την Ακροδεξιά…», συμπλήρωσε. Ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως η απάντηση της κυβέρνησης σε κάθε πρόβλημα είναι η αστυνομία και ζήτησε για άλλη μία φορά από τους αρμόδιους υπουργούς να αποσύρουν το νομοσχέδιο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πάρτε πίσω τις διατάξεις, διαφορετικά είστε απειλή για τη δημοκρατία».

Ευθέως αντίθετη με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εκτός από τα κόμματα, εμφανίστηκε νωρίτερα, στην πρωινή συνεδρίαση της επιτροπής, και η πλειονότητα των εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων.

Ο προεδρεύων της Συνόδου των πρυτάνεων Ζήσης Μαμούρης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) διαφώνησε κατηγορηματικά με την «εγκατάσταση» της αστυνομίας στα ΑΕΙ, παρότι δήλωσε πως «πολλές φορές οι πρυτάνεις, κάτω από το βάρος ιδιαίτερων συνθηκών, ενδεχομένως να μην κάνουν σωστά τη δουλειά τους». Αντιπρότεινε τη συγκρότηση άρτια εκπαιδευμένου σώματος προστασίας των ΑΕΙ, που θα έχει τη δυνατότητα, σε συνεννόηση με τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, να ζητεί την παρέμβαση της αστυνομίας για σοβαρά ποινικά αδικήματα. Σχολιάζοντας ο ίδιος την απαξίωση του ελληνικού Πανεπιστημίου με τη συνεχή επίκληση περιστατικών βίας και ανομίας, αναφέρθηκε στις εξαιρετικές επιδόσεις των ιδρυμάτων σε παροχή ακαδημαϊκής γνώσης και έρευνας που επικυρώνονται, όπως επανέλαβε, από τους πίνακες παγκόσμιας κατάταξης.

Υπέρ της ανάθεσης της φύλαξης των ΑΕΙ στις διοικήσεις των ιδρυμάτων τάχθηκε ξεκάθαρα και ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπ. Κίντζιος, εντοπίζοντας «κενό ευθύνης» στην επίμαχη διάταξη. «Αν συμβεί κάτι, τραυματισμός ή θάνατος φοιτητή η πολίτη, ποιος θα έχει την ευθύνη; Οι πρυτανικές αρχές ή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;», διερωτήθηκε.

Εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη συγκρότηση αστυνομικού σώματος στα ιδρύματα, επικαλέστηκε παλαιότερο περιστατικό στους χώρους του Γεωπονικού, όταν δύο ένοπλοι επιχείρησαν να ανοίξουν το ΑΤΜ του ιδρύματος. «Ο εκπαιδευμένος φύλακας απέτρεψε τον έναν ενώ ο δεύτερος τράπηκε σε φυγή. Στο μεταξύ είχε κληθεί η αστυνομία, που όμως δεν έφτασε ποτέ. Σκεφτείτε αν αντί για έναν τέτοιο εκπαιδευμένο διοικητικό υπάλληλο είχαμε 50…», παρατήρησε. Σημειώνεται πως ο κ. Κίντζιος «απάντησε» στις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη για τους πρυτάνεις «που είναι εθισμένοι στην απειλή κακοποίησης» λέγοντας πως «κανένας πρύτανης δεν συμβιβάστηκε ούτε ενέδωσε ποτέ σε πιέσεις διαφόρων ομάδων».

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Γερ. Σιάσος, επανέλαβε το αίτημα της Ομοσπονδίας για σύσταση ειδικού ανεξάρτητου σώματος φύλαξης, με συγκεκριμένα προσόντα και ειδική εκπαίδευση, που θα παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα βάσει των κανόνων που θα εκπονούνται από τη συνεργασία των ΑΕΙ με τις δημόσιες αρχές και θα εποπτεύεται από τον πρύτανη. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΔΙΠ (Σύλλογοι ειδικών και εργαστηριακών ΔΕΠ), Νικ. Παραλυκίδης, δήλωσε πως «η φύλαξη και η προστασία των ιδρυμάτων δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα αστυνόμευσης και να επιτελείται από ειδικά σώματα ασφαλείας που θα υπάγονται σε εξωπανεπιστημιακούς φορείς» και υπογράμμισε πως το κύριο πρόβλημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση.

Στον αντίποδα, ο πρύτανης του Αριστοτελείου, Ν. Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στις επιθέσεις εναντίον των διοικήσεων ή τις διακοπές των συνεδριάσεων των οργάνων των ΑΕΙ από κινητοποιήσεις φοιτητών, υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων.

«Δεν πρέπει η συνεργασία μας με τις αρχές της πολιτείας να αποτελεί ταμπού. Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται παντού χωρίς εκπτώσεις», δήλωσε. Ο πρύτανης του ΑΠΘ υποστήριξε πως η υφιστάμενη δυνατότητα που έχουν οι διοικήσεις των ΑΕΙ να ειδοποιούν την αστυνομία είναι στην πράξη ανεφάρμοστη, ενώ, όπως είπε, «όπου υπάρχει κάποιος φόβος τουλάχιστον θα σκεφτεί ο άλλος να κάνει ό,τι κάνει… Το ζητάμε, το θέλουμε και θα δούμε στην πράξη πώς θα λειτουργήσει», είπε. Δήλωσε επίσης πως οι πρυτανικές αρχές δεν μπορούν να έχουν επιχειρησιακή άποψη για την προστασία των ιδρυμάτων παρά μόνο για την ακαδημαϊκή και διοικητική τους λειτουργία.

Μοιρασμένες ήταν οι απόψεις των εκπροσώπων των αστυνομικών αρχών, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών, Γ. Κατσιαμάκα, να θεωρεί πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου κινούνται «στη σωστή κατεύθυνση» (ζητώντας ωστόσο την ακριβή περιγραφή των καθηκόντων των αστυνομικών σωμάτων) και τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ (αστυνομικοί υπάλληλοι), Γρ. Γερακαράκο, σε πλήρη αντιδιαστολή, να μεταφέρει στη συζήτηση «κραυγή αγωνίας» προβλέποντας στοχοποίηση της αστυνομίας. «Γιατί οι συνάδελφοί μου να απολογούνται για οτιδήποτε γίνεται; Το περιβάλλον των Πανεπιστημίων έχει ιδιαιτερότητες, είναι ευαίσθητος τομέας, υπάρχει το νεαρό ηλικίας…», σημείωσε, παραθέτοντας το ευρωπαϊκό μοντέλο, με την πρόσληψη ειδικά εκπαιδευμένου και έμπειρου προσωπικού στο πλαίσιο της λειτουργίας του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ.

Efsyn.gr