Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Προς συγχώνευση όλα τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία

by/ 0 Comments / 2 View / 08/07/2021

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Τα Νέα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, στο στόχαστρο του Μαξίμου έχουν μπει όλα τα νοσοκομεία που έχουν απολέσει τη νομική τους αυτοτέλεια!

Τα νοσοκομεία των νομών Ηλείας, Βοιωτίας, Αργολίδας και Λασιθίου αποτελούν μόνο την έναρξη ενός πλάνου που βάλλει κατά του αγαθού της δημόσιας Υγείας και θα δημιουργήσει δεδικασμένο για συγχωνεύσεις και κλεισίματα νοσοκομείων. Στο επίκεντρο αυτής της πολιτικής έχουν μπει όλα τα νοσοκομεία της χώρας που είναι κοντινά μεταξύ τους, διασυνδεόμενα και αποτελούν ένα νομικό πρόσωπο. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν αποκρύπτει τις προθέσεις της, με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά σχετικά.

 

Γιαννάκος: Εγκατέλειψαν οκτώ μήνες τα περιφερειακά νοσοκομεία

 

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε οκτώ μήνες να προετοιμάσει τα περιφερειακά νοσοκομεία, καθώς στην πρώτη φάση της πανδημίας δεν νοσήλευαν περιστατικά κορωνοϊού, τα οποία πήγαιναν σε νοσοκομεία αναφοράς. «Τα περιφερειακά νοσοκομεία κλήθηκαν τελευταία στιγμή, χωρίς προσωπικό, εξοπλισμό, οξυγόνο, να περιθάλψουν περιστατικά κορωνοϊού» δηλώνει ο Μ. Γιαννάκος και συμπληρώνει ότι ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες το προσωπικό έσωσε πολλές ζωές. «Βέβαια χάθηκαν και πολλές, λόγω των ελλείψεων, αλλά αποδείχτηκε ότι αν δεν υπήρχαν αυτά τα νοσοκομεία, τα πράγματα θα ήταν τραγικά. Δεν θα είχαν κρεβάτι να νοσηλευτούν» εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα το νοσοκομείο «Αγ. Βαρβάρα», το οποίο είχε κλείσει στο παρελθόν και αναγκάστηκαν να το ανοίξουν χωρίς αναισθησιολόγους, χωρίς γιατρούς, χωρίς εξοπλισμό, για να νοσηλεύσει περιστατικά κορωνοϊού.

 

«Οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Τα περιφερειακά νοσοκομεία είχαν υψηλό αριθμό θνητότητας επί των εισαγωγών, αλλά τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν υπήρχαν. Και βέβαια πολύ καλύτερα αν ήταν οργανωμένα από την Πολιτεία» δηλώνει ο Μ. Γιαννάκος και επιτίθεται στο υπουργείο Υγείας, καθώς, αντί να βάλει μυαλό, όπως τονίζει, και να οργανώσει τα περιφερειακά νοσοκομεία, θέτει ως στόχο να τα καταργήσει. Ωστόσο, αυτές οι μονάδες είναι υπεραπαραίτητες για την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους, ενώ ο Μ. Γιαννάκος δηλώνει στην ΑΥΓΗ ότι ενδεχόμενη ενέργεια εναντίον τους είναι αιτία πολέμου για την ΠΟΕΔΗΝ. «Είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να συρρικνώσει τον δημόσιο τομέα υπέρ του ιδιωτικού. Ό,τι γίνεται από την κυβέρνηση είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Η δημόσια υγεία γίνεται εμπορεύσιμο αγαθό. Η κυβέρνηση δεν έκρυψε το σχέδιο. Ελπίζαμε με την πανδημία να διορθωνόταν αυτό, αλλά επέστρεψαν δριμύτεροι» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

 

Αντίθετη η ΟΕΝΓΕ

 

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέντζιου τόνισε ότι η θέση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών είναι ξεκάθαρη και κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε συγχώνευση και κατάργηση νοσοκομείου και οποιασδήποτε μονάδας Υγείας, οι οποίες πρέπει να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό, καθώς τίποτα δεν περισσεύει, ειδικά αυτή την περίοδο.

 

Συνέπειες και στο ΕΚΑΒ

 

Οι συγχωνεύσεις περιφερειακών νοσοκομείων θα έχουν συνέπειες και στο ΕΚΑΒ. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Τζανετής, μιλώντας στην ΑΥΓΗ, διευκρίνισε ότι και η παρούσα κατάσταση είναι προβληματική. Για παράδειγμα, δεν άλλαξαν ποτέ οι σταθμοί του ΕΚΑΒ με βάση τη νέα Αττική οδό. Επίσης, «οι τεράστιοι σε έκταση νομοί που βαυκαλίζονται ότι έχουν πολλές υγειονομικές δομές, οι οποίες είναι ακάλυπτες», δημιουργούν πρόβλημα, καθώς η υποστελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων και οι ελλείψεις αυξάνουν τα δρομολόγια του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ηλεία και η Δυτική Μακεδονία. «Θα μπορούσε αυτό να είχε επιλυθεί με τη δημιουργία τριτοβάθμιου νοσοκομείου» εξηγεί ο Π. Τζανετής και προσθέτει ότι είναι εντελώς ακατάλληλη στιγμή για να κουβεντιάσουμε συγχωνεύσεις και κλεισίματα.

 

Με τις συγχωνεύσεις, πάντως, το πρόβλημα είναι ότι θα έχει περισσότερα μεροκάματα και δρομολόγια για να κάνει τις διακομιδές από ένα νοσοκομείο εξαρτημένο σε ένα άλλο, εξηγεί ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ. «Και τα δρομολόγια προς τα νοσοκομεία που μπορούν να παρέχουν τις ανάγκες θα αυξηθούν. Βέβαια, το ιδανικό για τον ασθενή είναι να είναι κοντά η περίθαλψη και ποιοτική» καταλήγει ο Π. Τζανετής.

Avgi.gr