Κρίσιμο διήμερο για πρώτη κατοικία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κρίσιμο διήμερο για πρώτη κατοικία / 2 View / 23/04/2020

H πρόοδος που έχει συντελεστεί στη… συγγραφή του νέου πτωχευτικού κώδικα που ενσωματώνει την οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία νομικών και φυσικών προσώπων θα αποτελέσει τον βασικό κορμό της επιχειρηματολογίας της ελληνικής πλευράς για παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, που λήγει την ερχόμενη Πέμπτη 30 Απριλίου.

Σήμερα το απόγευμα στην τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, σε τεχνικό επίπεδο, η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τα βήματα για την εναρμόνιση -μια ώρα αρχύτερα- του εθνικού δικαίου με το κοινοτικό, σε μια προσπάθεια να πείσουν κατ’ αρχήν τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να «χτίσουν» την επιχειρηματολογία του οικονομικού επιτελείου που θα συζητήσει αύριο σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Οι δανειστές εμμένουν στη θέση ότι «δεν υπάρχει σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος» και άρα δεν υφίσταται θέμα παράτασης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, έστω και λίγων μηνών, μέχρι να υπάρξει σαφέστερη αποτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας και του lockdown, αλλά και σημάδια επανεκκίνησης της οικονομίας.

Η μη αποδοχή του αιτήματος για παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, πέρα από τα πρακτικά ζητήματα για χιλιάδες δανειολήπτες -τυπικά από 2 Μαΐου απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί που έτσι κι αλλιώς έχουν «παγώσει» λόγω lockdown-, κλονίζει το κυβερνητικό πολιτικό αφήγημα επιτυχούς αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και τις εξαγγελίες επιστροφής στην κανονικότητα με χαλάρωση της καραντίνας.

Και σε κάθε περίπτωση αποτελεί ζητούμενο το αν και πώς θα πείσει το οικονομικό επιτελείο για το θέμα της πρώτης κατοικίας, καθώς για την εκταμίευση των ΑΝFAs είχε δεσμευτεί για μη παράταση της προστασίας πέραν της 30ής Απριλίου.

Πονοκέφαλο για την κυβέρνηση αποτελεί και το πτωχευτικό δίκαιο, καθώς η πρόταση των θεσμών είναι πολύ πιο αυστηρή από αυτή του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δεσμεύεται για την υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας μέχρι το τέλος του 2020, όταν η ίδια η οδηγία δίνει περιθώριο στα κράτη-μέλη μέχρι τον Ιούλιο του 2021.

Παρ’ όλα αυτά, οι θεσμοί, στην τηλεδιάσκεψη πριν από το Πάσχα, επέμεναν ότι το πτωχευτικό πρέπει να ψηφιστεί άμεσα, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι. Και ίσως, όπως επισημαίνουν πηγές με γνώση του θέματος, το μεσοδιάστημα μεταξύ λήξης του πλαισίου και ψήφισης του πτωχευτικού (εκτιμάται στους 2 μήνες) να είναι η μόνη παράταση που θα αποδεχθούν οι θεσμοί.

efsyn.gr