Κορωνοϊός: Η Αττική έπεσε, οι γιατροί επιλέγουν ποιον θα βάλουν στις ΜΕΘ

by/ 0 Comments / 6 View / 18/03/2021

«Οι τελευταίες τρεις εφημερίες είναι πολύ δύσκολες. Δεχόμαστε γύρω στους 60 ασθενείς σε κάθε εφημερία. Είμαι 30 χρόνια στο νοσοκομείο και δεν έχω ξαναζήσει τέτοιες συνθήκες πολέμου»: ο Σπύρος Αντωνόπουλος, διευθυντής του Ακτινολογικού στο «Γεννηματάς», περιγράφει όσα διαδραματίζονται σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες (Open, 17.3).

«Δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ και καμία απλή κλίνη Covid στο ‘Γεννηματάς’. Αντιθέτως, υπάρχουν 8 – 10 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και αναμένουμε να αδειάσουν κρεβάτια για να τους βάλουμε» αναφέρει.

Αυτή η εκτός ορίων κατάσταση στο «Γεννηματάς» οδήγησε στην εκπόνηση ενός έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου, αργά το βράδυ της Τρίτης, ενός σχεδίου «στο πόδι», δηλαδή, με βάση το οποίο την επόμενη ημέρα (Τετάρτη) άρχισε να εκκενώνεται ο «Ερυθρός Σταυρός» προκειμένου να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά Covid-19.

«Μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ, οι ασθενείς και οι συνοδοί τους δεν ξέρουν πού πάνε, με ποιο κριτήριο διακομίζονται αλλού. Εμείς ετοιμάζουμε εξιτήρια, αλλά δεν ξέρουμε πού θα μεταφερθούν οι άρρωστοι και αν το ιδιωτικό, κατά πάσα πιθανότητα, νοσοκομείο θα διαθέτει την εμπειρία και τις εξειδικεύσεις που απαιτούνται για το κάθε περιστατικό» επισημαίνει στην ΑΥΓΗ γιατρός του «Ερυθρού Σταυρού» που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σχολιάζει ότι φτάσαμε στο σημείο τα βαριά περιστατικά να πηγαίνουν πλέον στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς μάλιστα σχέδιο μετακίνησης, ενώ παλιά οι ιδιώτες έστελναν όλα αυτά τα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία γιατί αδυνατούσαν να τα περιθάλψουν!

Η Αττική βιώνει οδυνηρές καταστάσεις και ουσιαστικά οι γιατροί έχουν φτάσει, τις τελευταίες ημέρες, στο σημείο να διαλέγουν ποιος ασθενής θα εισαχθεί πρώτος στη ΜΕΘ και ποιος θα είναι στο… «περίμενε».

Η ΠΟΕΔΗΝ, στα καθημερινά πολεμικά ανακοινωθέντα που εκδίδει, κάνει ξεκάθαρα λόγο για αναγκαστική «επιλογή ασθενών με ηλικιακά και θεραπευτικά κριτήρια» στο Λεκανοπέδιο.

Left.gr