Κορονοϊός: Το νέο lockdown στη μάχη κατά και του μεταλλαγμένου στελέχους

by/ 0 Comments / 5 View / 04/01/2021

Με στόχο ο μεταλλαγμένος κορονοϊός που έχει εξαπλωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, να μην εξαπλωθεί στην κοινότητα, φαίνεται η Κυβέρνηση να αποφάσισε και το νέο αυστηρό lockdown, ενόψει του ανοίγματος σε μια εβδομάδα από σήμερα των σχολείων. Ο εντοπισμός του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-Cov-2 δεν αιφνιδίασε την επιστημονική κοινότητα, όμως το ζητούμενο είναι να μην εξελιχθεί σε “πρωταγωνιστή” ιό, καθώς η αυξημένη κατά 70% μεταδοτικότητά του, αναμένεται να προκαλέσει νέες πιέσεις στο ΕΣΥ.

Να αναφέρουμε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο επιβεβαιώθηκε η μετάλλαξη σε 4 κρούσματα κορονοϊού -σύμφωνα με πληροφορίες σε Έλληνες προεχόμενους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο εντοπισμός τους έγινε σε αεροδρόμιο κατά το έλεγχο με rapid test, την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η διαπίστωση ότι φέρουν το νέο στέλεχος μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ βρίσκονταν ήδη σε καραντίνα.

 

Το θετικό είναι πως όλοι όσοι έρχονται στη χώρα θα πρέπει να έχουν κάνει έτσι κι αλλιώς τεστ ενώ επανελέγχονται και κατά την είσοδό τους. Με το τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα που υπάρχουν, εκτιμάται ότι η μετάδοση του ιού αναμένεται να ανακοπεί.

 

Την ίδια ώρα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επισημαίνουν ότι ο ιός ναι μεν μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά την ίδια στιγμή δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από Covid-19. Όπως μάλιστα επεσήμανε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα, οι προκαταρκτικές αναλύσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη σοβαρότητα της νόσου (όπως μετράται από τη διάρκεια της νοσηλείας και τη θνησιμότητα περιπτώσεων 28 ημερών) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Efsyn.gr