Κοινή ανακοίνωση των 13 ναυτεργατικών σωματείων

by/ 0 Comments / 1 View / 09/04/2021

Η κοινή ανακοίνωση των 13 ναυτεργατικών σωματείων, με την οποία ζητούσαν να εφαρμοστεί η απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη για την ισχύ της θερινής οργανικής σύνθεσης στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας από την 1η Απριλίου χωρίς καμία παρέκκλιση, προκάλεσε χθες την αντίδραση των ακτοπλόων.

 

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) εξέφρασε την έκπληξή του για την αναφορά εκ μέρους των 13 σωματείων σε «δήθεν παραβιάσεις της νομοθεσίας», αλλά και για την «εχθρική» και «επιθετική» θέση τους στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας, ο οποίος απασχολεί το 50% των Ελλήνων ναυτικών.

 

Οι ακτοπλόοι επανέρχονται στο αίτημα τους, όπως το είχαν διατυπώσει και στην πρόσφατη επιστολή τους στον Γ. Πλακιωτάκη, και ζητούν από τον υπουργό τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την ενίσχυση του κλάδου, μεταξύ των οποίων και την εφαρμογή των χειμερινών συνθέσεων, όπως εφαρμόστηκαν και την αντίστοιχη περίοδο του 2020, όταν επικρατούσαν οι ίδιες ακριβώς συνθήκες σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Θυμίζουν επίσης ότι ο Σύνδεσμος έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, η οποία διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων με τον ίδιο τρόπο που διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

«Δεν είναι δυνατόν όταν τα πρωτόκολλα των πλοίων είναι μειωμένα κατά 50% και όταν ισχύει απαγόρευση των θαλάσσιων μετακινήσεων, να επιδιώκουμε τον διπλασιασμό των μελών του πληρώματος του ξενοδοχειακού τμήματος των πλοίων. Ούτε είναι δυνατόν να απαιτούμε την αύξηση των συνθέσεων των πληρωμάτων βασισμένη σε πρωτόκολλα επιβατών που δεν ισχύουν και καμπίνες οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται» σημειώνει ο ΣΕΕΝ και επαναλαμβάνει ότι οι εταιρείες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να μειώσουν τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες επηρεάζουν ιδιαίτερα τον κλάδο λόγω των υποχρεώσεων των πλοίων να εκτελούν δρομολόγια, παρά την ισχύ περιορισμών των μετακινήσεων. Τέλος υπενθυμίζουν ότι η μείωση των εσόδων των εταιρειών 2020 ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόνο τα 36 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν μέσω των κρατικών ενισχύσεων.

Efsyn.gr