Κλειστά σχολεία, γυμναστήρια, εστίαση μέχρι 7 Ιανουαρίου – Χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό

by/ 0 Comments / 0 View / 07/12/2020

Κλειστά θα παραμείνουν σχολεία και εστίαση ενόψει Χριστουγέννων, παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό. Όλα όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού για τα σχολεία, την εστίαση και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αποκαλύπτοντας έτσι ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ του lockdown, ενώ εντός της εβδομάδας στόχος είναι να “κλειδώσει” γενικότερα ο οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα.

Η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, επισήμανε, είναι πιο αργή από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που απέδωσε στην κόπωση όλων. Ανέφερε ότι υπάρχει μία ήπια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, τα οποία παραμένουν στα 1609 σε κυλιόμενη βάση, αλλά ο αριθμός νοσηλευομένων παραμένει υψηλός στους 4008 και κυρίως υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ από τις διασωληνώσεις.

Επειδή η προστασία της δημόσιας υγείας δεν μπαίνει σε ζυγαριά, ο δρόμος επανόδου στην κανονικότητα θα είναι αργός αλλά σταθερός, τόνισε και ανακοίνωσε ότι:

Μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου και έξι το πρωί παραμένουν κλειστά εστίαση, σχολεία, δικαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες (εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ), χιονοδρομικά κέντρα.

Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.

Όπως εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.

Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.

Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

Ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα εντός της εβδομάδας θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν αποφάσεις για τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και την εκκλησία. Ειδικότερα για το τελευταίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Σημειώνεται ότι από σήμερα έως και τις 8 Ιανουαρίου λειτουργούν τα καταστήματα εποχικών ειδών. Θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 μέχρι 20:30 καθημερινά και για την μετάβαση σε αυτά απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή «2», ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση. Εντός των καταστημάτων θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται δε ότι μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση δεν θα λειτουργήσουν μέχρι το εμβόλιο, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, άφησε εξάλλου να εννοηθεί ότι τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου θα απαιτηθεί ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να αποφευχθεί αναζωπύρωση της πανδημίας, συνδέοντας τα περιοριστικά μέτρα με την έναρξη του εμβολιασμού. Δεν έδωσε πάντως κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση περιμένει να δει αυτή την εβδομάδα μείωση στα κρούσματα και κυρίως αποσυμπίεση στο ΕΣΥ ώστε να λάβει τις αποφάσεις για λειτουργία των κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής από τις 11 Δεκεμβρίου και των μικρών εμπορικών καταστημάτων και βιβλιοπωλείων από τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε επίσης πως εκτός του ότι την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, η κυβέρνηση τεινει και στο να παραμείνει η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ απηύθυνε συστάσεις για τον εορτασμό των Χριστουγέννων στα σπίτια, μη κρύβοντας την ανησυχία της κυβέρνησης για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και την εξάπλωση ιδίως στην επαρχία.

“Έχουμε τονίσει πολλές φορές, ότι αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Ας ξεπεράσουμε την κόπωση και ας παραμερίσουμε τον εφησυχασμό έτσι ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να νικήσουμε οριστικά τον κορονοϊό τους επόμενους μήνες.

Μαζί με τα φετινά, διαφορετικά Χριστούγεννα, έρχεται και η ελπίδα που φέρνει η επιστήμη, σε ολόκληρο τον κόσμο, με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Ας φροντίσουμε με την συμπεριφορά μας να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα, κερδίζοντας χρόνο που θα μας φέρει πιο κοντά στην οριστική έξοδο από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση”, κατέληξε ο κ. Πέτσας.

News247

News247