Κινητοποιήσεων συνέχεια ενάντια στην «έξωση» των κοινωνικών επιστημών και της καλλιτεχνικής παιδείας

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κινητοποιήσεων συνέχεια ενάντια στην «έξωση» των κοινωνικών επιστημών και της καλλιτεχνικής παιδείας / 15 View / 24/06/2020

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στα νέα ωρολόγια προγράμματα – Σήμερα, Τετάρτη, η κινητοποίηση στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, την Πέμπτη το «ραντεβού» στο Σύνταγμα

Με παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Τετάρτη 24/6, στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (13:00) και μεθαύριο, Πέμπτη 25/6, στο Σύνταγμα (19:30) θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί των κλάδων των Καλλιτεχνικών, των Κοινωνικών Επιστημών, της Οικονομίας και των Πολιτ. Μηχανικών- Αρχιτεκτόνων.

Οι καθηγητές πραγματοποίησαν νωρίτερα την Τρίτη 23/6 κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση των μαθημάτων των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής από το ωρολόγιο πρόγραμμα του λυκείου και τη μείωση ωρών σε εκείνο του γυμνασίου. Επίσης, διαμαρτύρονται για τη μεγάλη μείωση ωρών των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών και Οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μείωση αυτή προήλθε από την αύξηση των ωρών των μαθημάτων των Αγγλικών, της Πληροφορικής και της Γυμναστικής.

Μειώσεις – καταργήσεις μαθημάτων

Θυμίζουμε αναλυτικότερα ότι, τα νέα ωρολόγια προγράμματα προβλέπουν την κατάργηση των μαθημάτων Καλλιτεχνικής Παιδείας από το Λύκειο, ενώ ως μονόωρα μαθήματα παραμένουν μόνο στο Γυμνάσιο τα εικαστικά και η μουσική. Για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου, καταργείται η διδασκαλία του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου, με μοναδική πηγή διδασκαλίας να μένει, πλέον, το φροντιστήριο.

Παράλληλα, επιχειρείται η «αποψίλωση» των μαθημάτων Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, καθώς καταργούνται τα μαθήματα «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός», «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία», ενώ στη Γ΄Λυκείου το μάθημα της Κοινωνιολογίας (Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών) αντικαθιστά η διδασκαλία των Λατινικών.

Στο Γυμνάσιο, μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας της Οικιακής Οικονομίας από δύο ώρες σε μία, ενώ από το ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄Λυκείου «εξαφανίζονται» οι Ερευνητικές Δημιουργικές Δραστηριότητες, με τους εκπαιδευτικούς να κάνουν λόγο για υποβάθμιση του ερευνητικού-φιλομαθησιακού χαρακτήρα του σχολείου.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται, επίσης, για τον «εξοστρακισμό» ολόκληρων κλάδων και γνωστικών αντικειμένων, ενώ χιλιάδες εκπαιδευτικοί μένουν ουσιαστικά άνευ αντικειμένου διδασκαλίας και βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και της διαθεσιμότητας. Όπως σημειώνει η ΟΛΜΕ, οι  εκπαιδευτικοί Καλλιτεχνικών ειδικοτήτων (Εικαστικών, Μουσικής, Θεατρολογίας), οι εκπαιδευτικοί ΠΕ81 (Αρχιτέκτονες, Τοπογράφοι, Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανικοί από τα ΤΕΙ) και οι εκπαιδευτικοί ΠΕ88.01 (Γεωπόνοι ),εξοστρακίζονται πλήρως από τα ΓΕΛ, ενώ μεγάλες συνέπειες υφίστανται και οι Οικονομολόγοι και Οικιακής Οικονομίας (ΠΕ80) σε ΓΕΛ και Γυμνάσιο. Ειδικά οι ΠΕ78, από το σχολικό έτος 2021-22 κατά το οποίο θα καταργηθεί και η Κοινωνιολογία της Γ’ ΓΕΛ, ουσιαστικά εκδιώκονται συνολικά από το δημόσιο σχολείο, καθώς δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις σε καμία βαθμίδα εκπαίδευσης ή τύπο σχολείου.

Εκτός από το κάλεσμα της ΟΛΜΕ, στο συλλαλητήριο στο υπ. Παιδείας καλούν δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, καλλιτεχνικές ενώσεις, σύλλογοι γονέων, ενώ παρόμοιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, alfavita.gr