Κινητοποιήσεις παραγωγών για τις «μοντέρνες» λαϊκές

by/ 0 Comments / 4 View / 08/04/2021

Σε κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης και στις περισσότερες πόλεις της χώρας προχώρησαν χθες παραγωγοί και εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να προκαλέσει δυσμενείς μεταβολές στο καθεστώς λειτουργίας των λαϊκών. Στις περισσότερες λαϊκές οι πάγκοι στήθηκαν κανονικά, όμως αρκετοί παραγωγοί μοίρασαν δωρεάν προϊόντα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων – Πωλητών Λαϊκών Αγoρών, το 90% των παραγωγών και επαγγελματιών που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές απειλούνται από τις διατάξεις του νέου «νομοσχεδίου-φάντασμα». Οπως αναφέρει η Πανελλαδική Ομοσπονδία, η διαμαρτυρία εστιάζει στις εξής προβλέψεις του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου: στη δυνατότητα που δίνεται σε εταιρείες να μπουν στις λαϊκές και να προκηρύσσουν τις άδειες των παραγωγών, στο ότι δεν θα αναθεωρείται η άδεια των παραγωγών εάν δεν πουλήσουν το 70% της δηλωθείσας ποσότητας στο ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ και στη δυνατότητα που δίνει σε παραγωγούς να γίνουν έμποροι.

Οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι τα νέα κριτήρια για τη διεκδίκηση πάγκου στις λαϊκές είναι εξωφρενικά, ενώ μπαίνουν παράλογες απαιτήσεις για τη διάθεση των προϊόντων τους: «Ο θεσμός που υπηρετεί εδώ και 92 χρόνια τους Ελληνες καταναλωτές κινδυνεύει να αλλοιωθεί και να μετατραπεί σε «υπαίθριο σούπερ μάρκετ», τονίζουν.

Οπως δήλωσε ο Παντελής Μόσχος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών, 7 ομοσπονδίες από όλη την Ελλάδα και περισσότεροι από 100 σύλλογοι παραγωγών και επαγγελματιών συμμετείχαν στην κινητοποίηση. «Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι να διώξει τους παραγωγούς από τις λαϊκές αγορές και να τις μετατρέψει σε σούπερ μάρκετ με αγροτικά προϊόντα σε λίγα χρόνια και όχι ελληνικά. Διαθέτουμε από τα καλύτερα αγροτικά προϊόντα σε όλη την Ευρώπη, δεν θέλουμε λαϊκές αγορές “ευρωπαϊκές” -θέλουμε οι λαϊκές να εκσυγχρονιστούν και να υπάρξει ισονομία, δικαιοσύνη και έλεγχοι για όλους», τόνισε ακόμη ο κ. Μόσχος.

Δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Κρήτη και σε αρκετές ακόμα πόλεις.

Μιλώντας χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο αρμόδιος υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης δεν είδε ιδιαίτερες αντιδράσεις, επισημαίνοντας ότι λίγοι είναι όσοι αντιδρούν και το νομοσχέδιο είναι προς όφελος των καταναλωτών…

efsyn.gr