Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ: Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ: Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται / 14 View / 23/06/2020

Σειρά κινητοποιήσεων κατά της παράδοσης σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ της διαχείρισης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας (ταμιευτήρες Εύηνου, Μόρνου, Υλίκης, Μαραθώνα, γεωτρήσεων, δικτύου μεταφοράς κ.ά.) αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ.

Έτσι, την ερχόμενη Πέμπτη, προγραμματίζεται 24ωρη απεργία με περιφρούρηση στα κτήρια του Περισσού και Λαοδικείας (Ιλίσσια). Την ίδια μέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στον Χολαργό (στάση μετρό Εθνικής Άμυνας) και επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ.

Ενημέρωση των δήμων και των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Εύβοιας και Αττικής για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί με τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ και αίτημα για έγκριση ψηφισμάτων από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια ενάντια στην επιχειρούμενη εμπορευματοποίηση του νερού.

Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ υπενθυμίζει ότι «όλα τα έργα υποδομής για την ύδρευση και αποχέτευση της πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου Αττικής χρηματοδοτήθηκαν επί δεκαετίες από τον ελληνικό λαό. Η ΕΥΔΑΠ είναι μια εταιρεία-πρότυπο, οικονομικά υγιής, που παρέχει άριστης ποιότητας νερό σε προσιτή τιμή και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης στο Λεκανοπέδιο, ανήκει στη βασική υποδομή του κράτους και τα θεμέλιά της εκτείνονται στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής.

Αρχικά ιδιοκτήτρια όλων των δικτύων και εγκαταστάσεων και από το 1999 (Ν. 2744) των ΜΕΝ, δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών και διαχειριστής, λειτουργός και συντηρητής του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος».

Η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ απαιτεί από την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της τις αποφάσεις του ΣτΕ για την απαγόρευση της αποξένωσης του κράτους από τον πλήρη έλεγχο της διαχείρισης του νερού. Επίσης, επιστροφή ΤΩΡΑ των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο κράτος μαζί με τον τερματισμό της διαδικασίας εκποίησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Σε όλους τους τόνους καθιστουν σαφές πως «το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και συνδέεται με την ύπαρξη και την ευημερία του ανθρώπου. Οι υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης αποτελούν ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα (ψήφισμα 64/292 του 2010, της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ) και δεν ιδιωτικοποιούνται»