Καταστροφή από την κακοκαιρία στην Εύβοια με νεκρούς και πλημμύρες

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καταστροφή από την κακοκαιρία στην Εύβοια με νεκρούς και πλημμύρες / 7 View / 09/08/2020

efsyn.gr

Καταστροφή από την κακοκαιρία στην Εύβοια με νεκρούς και πλημμύρες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτογραφίες «Εφ.Συν.»

09.08.2020, 08:54

Ενημερώθηκε στις: 09.08.2020, 12:27

Καταστροφή από την κακοκαιρία στην Εύβοια με νεκρούς και πλημμύρες

efsyn.gr

A-A+

 

Εφιαλτικές στιγμές ζει η κεντρική Εύβοια μετά την βραδινή θεομηνία, καθώς οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες, με τα Πολιτικά, τα Ψαχνά και το Μπούρτζι να βρίσκονται στο επίκεντρο. Η δυνατή νεροποντή έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, ενώ κάτοικοι της περιοχής μιλούν και για αγνοούμενους.

 

Τραγωδία στα Πολιτικά

Δύο ηλικιωμένοι ανασύρθηκαν νεκροί στα Πολιτικά. Πρόκειται για έναν 86χρονο και μια 85χρονη, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στις οικίες τους όπου βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι υπάρχει και τρίτο θύμα στα Πολιτικά, ένα βρέφος μόλις οκτώ μηνών, το οποίο η Πυροσβεστική εντόπισε νεκρό μέσα σε σπίτι.

 

Τα πυροσβεστικά συνεργεία συνεχίζουν μέχρι και αυτή την ώρα να απεγκλωβίζουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια, όπου σε πολλά σημεία το νερό έχει φτάσει πάνω από 1,5 μέτρα. Συνολικά το κέντρο της Πυροσβεστικής έχει δεχτεί πάνω από 150 κλήσεις για απεγκλωβίσεις ατόμων και συνεχίζει να λαμβάνει, παρά το γεγονός ότι έχει σταματήσει η βροχή. Υπολογίζεται, ακόμη, ότι έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 3.000 σπίτια.

 

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό.

 

Οι πυροσβέστες εκτός των άλλων ειδοποιήθηκαν να απεγκλωβίσουν περίπου 30 άτομα από μια κατασκήνωση που είχαν καταφύγει πάνω σε μια πλατφόρμα, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς δεν κινδύνευσαν. Στο κάμπινγκ παραμένουν περίπου 65 άτομα, ενώ η επιχείρηση έχει υποστεί ζημιές στις υποδομές της.

 

Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και όχημα της αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια να απομακρύνουν οι αστυνομικοί ένα κάτοικο της περιοχής.

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 83 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 31 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, ενεργούν στις πλημμυρισμένες περιοχές εναέριοι διασώστες του Πυροσβεστικού Σώματος από την 1η ΕΜΑΚ με ένα ελικόπτερο καθώς και ένα ακόμη ελικόπτερο για εναέρια επιτήρηση και συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούν.

Συνδρομή παρέχει το Λιμενικό Σώμα με ένα πλωτό μέσο και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου.

Λόγω των προβλέψεων της ΕΜΥ η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.